For to år siden ble frivillige organisasjoner med tilknytninger til Den norske kirke fratatt muligheten til å få momskompensasjon. «Nå har Kulturdepartementet snudd», skrev Vårt Land 6. januar.
KA - Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter har lenge bekymret seg for at frivillige organisasjoner ikke vil samarbeide med Den norske kirke - fordi det i mange tilfeller ville gjøre slutt på momsrefusjonen - og slå negativt ut både for organisasjonene og kirken.
---
Momskompensasjon
Frivillige organisasjoner tilknyttet Den norske kirke ble fratatt muligheten til å få momskompensasjon.
Nå har Kulturdepartementet gitt nye signaler - Sjømannskirken regner nå med at de vil få momsrefusjon fra og med 2021.
Sjømannskirken ser nå på muligheten for å få kompensert momsen også for 2019 og 2020.
---
– Det er veldig gode nyheter at Kulturdepartementet nå har snudd, sa Øystein Dahle, direktør for avdeling for sektorpolitikk og styring i KA.
Sjømannskirken tilbake i refusjonsordningen
Økonomisjef i Sjømannskirken, Hein Kvalheim, gleder seg også - men mer betinget.
– De nye føringene fra departementet vil forhåpentligvis gjøre at vi kommer inn under ordningen igjen, fra og med 2021. Men vi har mistet 8-10 millioner kroner de to siste årene, nå ser våre advokater på hva vi kan få gjort med det, forteller han.
[ Sjømannskirken får 16 millioner kroner i ekstrabevilling ]
Sjømannskirken har klaget på praksisen de to siste årene, som har stengt dem ute fra ordningen i to år. Senest i januar i år fikk de avslag på klagen for 2019, som ble behandlet av klagenemnden i Lotteritilsynet - som er klageinstans under Kulturdepartementet.
– Jeg tror den klagen kunne fått et positivt utfall, om departementets nye føringer hadde vært på plass da. Men så skjedde ikke, og vi risikerer nå å tape opp mot 10 millioner kroner når vi ikke mottar refusjon for 2018 og 2019, sier Kvalheim.
Usikkerheten rundt korona-situasjonen gjør budsjettering til en meget krevende øvelse
— Økonomisjef i Sjømannskirken, Hein Kvalheim
Underskudd i 2019
10 millioner kroner er en stor sum, og belaster Sjømannskirkens økonomi sammen med inntektstap på flere millioner grunnet korona-situasjonen.
Sjømannskirken hadde et underskudd på 10 millioner kroner i 2019 alene, og om de skulle vinne frem med et krav om etterskuddsrefusjon for de to siste årene, vil det lette den økonomiske situasjonen betydelig.
– Vi er veldig glade for ekstratilskuddet på 16 millioner kroner som vi fikk i vår. Men vi kan gå mot et nytt tapsår nå, selv om utgiftene også har gått litt ned. All usikkerheten rundt korona-situasjonen gjør budsjettering til en meget krevende øvelse, forteller Kvalheim.