Kirke

Grønt lys for arkeologisk utgraving under Stavanger domkirke

SNUR: Etter nye undersøkelser har Riksantikvaren slått fast det er trygt å gjøre en svært begrenset arkeologisk undersøkelse under Domkirken.

Mandag gjorde Riksantikvaren et vedtak om at arkeologiske undersøkelser av tre av domkirkens 18 kamre i kryptkjelleren kan gjennomføres.

– Det er gledelig at vi nå kan få dette til, samtidig ser vi at dette vil være krevende med tanke på fremdriften i restaureringsarbeidene i kirken, sier avdelingsdirektør Elisabeth Dahle i en pressemelding.

Arbeidet med utgravingen vil koste anslagsvis 11,8 millioner kroner, og må dekkes av Stavanger Kirkelige Fellesråd.

Ett kammer av gangen

Da restaureringsarbeidet i Norges eldste domkirke startet, stilte Riksantikvaren krav om at arkeologiske undersøkelser skulle gjennomføres samtidig. I løpet av fjoråret ble det imidlertid klart at risikoen for personskade ved opphold i kryptkjelleren var for stor til at slike undersøkelser kunne gjennomføres. Det var også en mulighet at utgravinger kunne føre til setningsskader.

Kravet om arkeologiske undersøkelser ble derfor lagt til side, til tross for at det er mulig å gjøre å spennende arkeologiske funn.

Et stort lokalt engasjement gjorde at Riksantikvaren i oktober snudde, og ba Stavanger kirkelige fellesråd bestille ytterligere utredninger om stabiliteten og sikkerheten på Riksantikvarens regning.

Det er på bakgrunn av nye utredninger at Riksantikvaren nå åpner for svært begrensede utgravninger.

– Multiconsult mener den arkeologiske undersøkelsen kan gjennomføres med sikkerhet for personell, men under forutsetning av at utgravningen utføres under geoteknisk tilsyn, og at kun ett kammer i krypkjelleren graves ut av gangen. Det må bli slik på grunn av relativt komplekse sikkerhetsforanstaltninger, sier Dahle.

Krav for å hindre fare for liv

Utgravningene var opprinnelig beregnet å ta ti uker, men kan nå ta opp mot 20 uker å gjennomføre, ifølge Riksantikvaren.

– Underveis må det være tett samarbeid mellom entreprenør, geotekniker og arkeologer, og undersøkelsene bør kunne være ferdige til sommeren. Ved tegn til bevegelse i kirkebygningen, må den arkeologiske undersøkelsen avsluttes umiddelbart. Dette er et absolutt krav både for å hindre fare for liv og helse, og fare for skade på kirkebygningen, sier Dahle.

Stavanger domkirke er fra 1100-tallet og er det eldste stående domkirkebygg i Norge. Domkirken ble stengt i mai 2020 fordi det skal gjøres omfattende restaureringsarbeider innvending. Kirken er planlagt gjenåpnet i påsken 2023.

Les mer om mer disse temaene:

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke