Kirke

John Wyclif - reformator og erkekjetter

Kristne tenkere: John Wyclif (1330-84) levde i hårfin balanse mellom kjetteri og helgenstatus. Han talte paven midt i mot, var viktig forløper til reformasjonen - og ble erklært erkekjetter 31 år etter sin død.

John Wyclif var omstridt mens han levde, men i motsetning til Jan Hus rakk han å få en naturlig død. Men samtidig med at Jan Hus ble brent på bålet under konsilet i Konstanz i 1415, ble det også tatt et kraftig, posthumt oppgjør med John Wyclif. Han ble kjettererklært, noen år senere liket hans gravd opp, alle ben ble knust og kastet på elven for å slette alle spor.

Talte paven midt i mot

John Wyclif er mannen som virkelig kler klisjeen om å tale paven midt i mot, selv om vi i dag først og fremst tillegger betegnelsen kong Sverre. Wyclif var nok en langt tyngre påvirker av middelalderteologien enn vår konge.

Professor i kirkehistorie Otfried Czaika ved MF vitenskapelig høyskole har arbeidet mye med Wyclif, opp mot sitt spesialområde, 1500-tallet.

– Wyclif var i strid med paven om helgendyrkelse, avlat, politisk maktbruk og innføring av folkelig språk i messen. Men jeg tror den virkelige grunnen til at Wyclif ble så kontroverisell og til slutt kjettererklært, var hans kritikk mot kirkens stadig økende betydning som rik og mektig eiendomsbesitter. Det var noe som truet hele kirkens fundament - som levde godt på sitt verdslig gods - og sitt politiske maktspill, forteller Otfried Czaika.

Luthers tanker var ikke så nye som vi ofte tror. Wyclif var ute lenge før med tanken om å avøkonomisere, - og avpolitisere kirken.

---

John Wyclif

  • John Wyclif (ca.1330 - 1384) var engelsk teolog og tidlig og betydelig forløper til reformasjonen.
  • Han rettet sterk kritikk mot kirkens verdsliggjøring, opphopning av kirkelig eiendom og politisk makt og sakramentslæren.
  • Wyclifs tanker og ideer spredte seg sammen med tidligreformatoren Jan Hus, som ble kjettererklært og brent på bålet under konsilet i Konstanz i 1415.
  • Samtidig ble Wyclif kjettererklært posthumt, hans levninger ble gravd opp, knust og kastet i elven.

Kristne tenkere

  • Vårt Land presenterer en rekke kristne tenkere som har formet kirken og kristnes tro.
  • Neste: Mester Eckhart (von Hochheim)

---

Kirkelig hierarki

– John Wyclif bar mye av den samme kirkekritikken to hundre år tidligere, og han hadde pavekirken i hælene mot slutten av livet. Noe av grunnen var også hans kritikk av kirkens hierarki, og den enorme autoriteten som ble tillagt presteskapet. Særlig gjennom «eneretten» på forvaltningene av nattverden som sakrament - og den store betydningen som lå i dette forvandlingens rituale, sier Czaika.

Wyclif trodde ikke p�� transsubstansiasjonen - at brødet og vinen faktisk forvandles til Kristi legeme og blod.

– Han påpekte at brødet fortsatt var der - men at det likevel bar med seg et Kristus-nærvær.

Wyclifs kritikk av sakramentslæren skape stor forargelse. Han bestred at man kunne oppnå nåden gjennom avlatshandel og relikvie- og helgendyrkelse.

– Han mente nåden er der som en realitet - skapt av Gud - derfor trenger vi strengt tatt ikke at kirken formidler den. Han var sterkt bibeltro, og så på Bibelen som bærer av Guds sannheter. Han forfektet at nåden fantes som en objektiv sannhet. Hans kirkekritikk bunner også i hans nådefortåelse - og tar utgangspunkt i at Guds verk er større enn kirkens! Wyclif kan kalles middelalderreformator, men stod samtidig dypt plantet i skolastikken - med sterke forbindelser mellom tro og fornuft, sier Otfried Czaika.

Evig fortapelse

Det tok over 30 år etter Wyclifs død - før han ble kjettererklært.

- Han ble en stund sett på som et lokalt fenomen, han dannet ikke en egen kirke - og hadde ikke bred påvirkning. Men når hans ideer tidlig på 1400-tallet blir et europeisk fenomen, særlig fordi de ble båret videre av Jan Hus - utgjør han plutselig en konkret trussel - og kirken slår til og dømmer ham til evig fortapelse, sier Czaika.

Bibelen på engelsk

John Wyclif fikk aldri opphevet anklagen om kjetteri, slik for eksempel Galileo Galilei fikk.

- Han har aldri fått en skikkelig, formell oppreisning. Vi leser kirkehistorien gjennom de siste 500 årenes kontekst, vurderingen av de tidlige teologene gjøres i etterkant av reformasjonen - som overtok som referanseramme. Synet på Wyclif har myknet de siste 50 årene, og mange ser hans tidlige - og kloke tanker om troen og kirken. Men hans teologi er fortsatt omstridt, sier Otfried Czaika.

John Wyclif var sterk pådriver for å oversette Bibelen og liturgien til engelsk, selv om han ikke bidro aktivt selv. I dag kjenner mange navnet fra den kjente, internasjonale bibelorganisasjonen Wycliffe Bible Translators, som er oppkalt etter ham.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke