Kirke

Biskop Nordhaug mener prester må regne med tyn i den offentlige debatten

DEN NORSKE KIRKE: Biskop Halvor Nordhaug kan forstå at det er krevende å stå for det en mener som prest, men mener at den offentlige debatten om teologiske spørsmål er viktig.

– Når du har valgt å bli prest, må du nok regne med at en ikke alltid får applaus når du ytrer deg offentlig. Det har flere av oss opplevd tidligere, sier Bjørgvin biskop Halvor Nordhaug.

Nordhaug er biskop i Bjørgvin hvor Sogndal sokn ligger, hvor Mikael Bruun er sokneprest.

Bruun deltok i høst i en debatt om presters mulighet for å reservere seg mot å delta i liturgisk fellesskap med kvinner i prestetjenesten.

Domprosten i Tromsø, Stig Lægdene, mente at reservasjon var uakseptabelt, mens Bruun tok til motmæle.

I dag angrer Bruun på at han ble med i den store, nasjonale debatten ifølge Sogn Avis. Bruun står inne for budskapet sitt, men angrer spesielt på at han delte sitt syn i Dagsnytt 18.

---

Kvinneprestdebatten

«Den norske kirke legitimerer kvinnediskriminering» skrev domprosten i Tromsø, Stig Lægdene, i et innlegg i Vårt Land i august.

Noen dager senere svarte sokneprest i Sogndal, Mikael Bruun, at han selv var imot kvinners prestetjeneste, men ikke imot kvinner generelt.

Bruuns innlegg førte til en voldsom debatt i nasjonale medier, og reiste spørsmålet: Finnes det en form for rettighet i Den norske kirke som gjør at man kan reservere seg mot å samarbeide med kvinner?

Bispemøtet avviste i ­oktober at en slik reservasjonsrett finnes, noe preses i Den norske kirke fastslo allerede i september.

---

Trengte en løsning

Biskop Nordhaug tror at diskusjonen om reservering uansett ville kommet opp før eller siden, uavhengig av Bruuns bidrag i debatten.

– Spørsmålet om hvordan kirken skulle håndtere denne praksisen måtte komme opp, og det måtte finne sin løsning. Og jeg tror at løsningen som kom, ville kommet uansett, sier han.

Løsningen Nordhaug sikter til, er Bispemøtets konklusjon om at det ikke finnes noen form for rett i Den norske kirke til å reservere seg mot å samarbeide med kvinner.

Likevel erkjenner Nordhaug at Bruuns innlegg akselererte debatten.

– Intensiteten av debatten mellom blant annet Lægdene og Bruun gjorde nok at den store diskusjonen kom akkurat nå i høst.

Videre synes han ikke at det er problematisk at mediene spilte en stor rolle i den teologiske debatten.

– Det er heller ikke ønskelig å unngå media, sier han.

Forstår angeren

– Forstår du Bruuns anger?

– Ja, det forstår jeg. Det var omkring 90 personer som meldte seg ut av kirken i hans område, og det var ikke tilfeldig at det skjedde der. Så ja, jeg kan skjønne at han tenker at det ikke var så klokt. Samtidig skal han ha for å tørre å stå opp for sine oppfatninger.

Rom for oppfatninger, ikke praksiser

Bruun sier at han er opptatt av at det skal være rom for klassiske teologer i Den norske kirke. Er det reelt sett det?

– Ja, jeg har jo snakket med Mikael og andre med hans syn, om at det er rom for dem, men at de ikke kan kreve rom for en hvilken som helst praksis.

Prestene det gjelder må akseptere at de er en del av et fellesskap, og at de ikke kan reservere seg mot andre medarbeidere på grunn av deres kjønn, mener Nordhaug.

Nødvendig diskusjon

Solveig Fiske, biskop i Hamar bispedømme, var en av dem som tok til orde for at reservasjonspraksisen måtte avskaffes.

Fiske mener høstens debatt ga en nødvendig diskusjon.

– Det kom flere ting til overflaten som jeg ikke var klar over. Det gjorde det nødvendig med tydelighet fra biskopene.

Hun påpeker at det i ordskiftet kom frem mye mer enn den opprinnelige debatten mellom Bruun og Lægdene.

– Andre prester fortalte om diskriminering fra kollegaer. Det gjorde debatten nødvendig, og den handlet ikke primært om Mikael Bruun, mener Fiske.

UTRYGG: Biskop Solveig Fiske mener pandemien skaper utrygghet, og at bibelordet "Frykt ikke" da er gode å ha.

– Jeg trodde vi var ferdige med denne debatten for lenge siden, men så viste det seg at den måtte tas på nytt. Sånn sett er jeg glad for at det kom opp, fordi det gav en mulighet for ekstra tydelighet.

– Tror du utfallet ville sett annerledes ut dersom Bruun ikke hadde deltatt i NRKs Dagsnytt 18?

– Nei, det tror jeg ikke. Mange av oss har hatt dette synes i årevis, og nå var det nødvendig med en felles tydelighet på hvor Den norske kirke står.

Les mer om mer disse temaene:

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien

Kristin Askjer Lien er vaktsjef i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke