Kirke

Slik blir julaften i norske menigheter

JULEFEIRING: Menigheter i hele Norge mobiliserer sine kreative krefter for å bringe julestemning fra kirken til tusener av nordmenn.

Menigheter rundt om i landet prøver å bringe julestemningen fra kirken hjem til folk på ulike vis. Fra utendørs samlinger til «gjør det selv»-løsninger, forsøker de å sørge for at det blir julestemning tross alt.

På nettsiden skjerikirken.no/jul ligger det en oversikt over alle arrangement Den norske kirke (DNK) arrangerer i Norge frem mot jul, julaften og i romjulen. Flere av Pinsebevegelsens største menigheter planlegger digitale julegudstjenester. Salt Bergen og Filadelfiakirken Oslo sender sine gudstjenester på nett.

«Do It Yourself»

Siden nasjonale smitteverntiltak begrenser hvor mange som kan være i kirken samtidig, fikk domprost i Tromsø, Stig Lægdene, idéen om at folk kan ta gudstjenesten hjem i stuen isteden, og laget en «Do It Yourself-kit» – altså et opplegg for å holde sin egen gudstjeneste.

– Poenget er at folk skal kunne gjøre det selv. Vær din egen prest, eller la et barn få prøve seg i år, sier han.

I «gjør det selv»-opplegget til Lægdene har han inkludert juleevangeliet, noen viktige salmer, Fader Vår og tenning av lys, men sier man kan klippe og lime fra det akkurat som man vil. Og for de som ikke er så glad i å synge selv er det lagt inn lenker med sanger fra YouTube.

GJØR DET SELV: Domprost i Tromsø Stig Lægdene har laget et «gjør det selv»-opplegg for julegudstjenester

Vær din egen prest, eller la et barn få prøve seg i år.

—  Domprost i Tromsø, Stig Lægdene

---

Disse smitteverntiltakene gjelder i norske kirker

  • Maks. 50 deltakere innendørs, med to meters avstand ved salmesang.
  • Maks. 200 deltakere utendørs på avgrenset område, med en meters avstand.
  • Alle deltakere må registreres for eventuell smitteoppsporing.
  • Kor og musikere må holdes adskilt fra andre deltakere.
  • Anbefaling om ikke å feire nattverd.
  • Det er ikke behov for munnbind innendørs når en kan holde god avstand. De fleste kirker er romslige, med høyt under taket.
  • I tillegg til disse nasjonale reglene, kan det lokalt være strengere regler fastsatt av kommunen.

---

Jul i Kuppelhallen

IMI-kirken i Stavanger har leid byens gamle konserthus, Kuppelhallen, for å holde årets julegudstjenester, og pastor Egil Elling Ellingsen sier løsningen ble møtt med mye begeistring.

– Vi skal ha tre gudstjenester på julaften. På de to siste gikk billettene unna på en halvtime, og den første ble også fullt opp i løpet av samme dag, sier han.

Ellingsen sier de i utgangspunktet var innstilt på digital julefeiring, men når muligheten for å samles i Kuppelhallen kom, grep de den.

– Vi vet hvor mye det betyr for folk å få møtes i julen.

KUPPELHALL: IMI-kirken i Stavanger har leid byens gamle konserthus i anledning årets julegudstjenester.

Viser film av julegudstjenester

Det var ordføreren i Ås, Ola Nordal, som sådde ideen om å ha gudstjeneste på kino i filmformat da kirkene i Ås stengte for gudstjenester. Det var planen frem til én uke før julaften da en trist prost i Søndre Follo, Hege Fagermoen, sa til Vårt Land at det ikke lar seg gjøre likevel på grunn av en ny smitteoppblomstring.

– Vi er så klart veldig skuffa, men nå er tiden for å være solidariske. Filmen vil uansett bli vist i hjemmene til folk ettersom vi legger den ut på sosiale medier og på nettsiden vår klokken halv tre på julaften, forteller hun.

Det prates ikke om korona i filmen, og Fagermoen har derfor et håp om at det kan bli en juleklassiker for beboerne i Ås.

– Vi ser hvor mange som bruker de lokale digitale alternativene til kirkearrangement, og at vi på den måten når frem til dem som av ulike grunner ikke kan delta på vanlige gudstjenester. Så selv om vi har tapt en del gudstjenester i år, har vi også vunnet en større gudstjenestefeirende menighet gjennom de digitale, sier Fagermoen.

JULEFILM: Ås kirkelige fellesråd søkte om digitale midler til å lage film av årets julegudstjenester.

Øker antall messer

Katolske St. Olav domkirkemenighet i Trondheim har besluttet å øke antall messer i julen. Det blir ikke utendørs alternativer forteller, sogneprest Egil Mogstad.

– Det er sjokkerende for oss å høre at Den norske kirkes biskop i Oslo dropper nattverden og arrangerer utendørs gudstjenester isteden. Nattverd er jo det viktigste for oss, og det ikke noe vi feirer ute, sier Mogstad.

For katolikkene begynner julefeiringen ved midnatt til 25. desember, men St. Olav domkirkemenighet skal likevel ha fire julemesser på selve julaften. Antall messer ellers i julen har de økt betraktelig, forteller Mogstad.

Bringer julen inn fra fotballbanen

Mjøndalen menighet skal sparke i gang julefeiringen fra fotballbanen på Consto Arena, som de har fått låne av Mjøndalen Idrettsforening. Selve gudstjenesten holdes fra kunstgressmatta, mens menigheten blir sittende på tribunen.

– Mye er annerledes i år, men tradisjoner er likevel viktig for folk. Vi prøver å hjelpe folk med å holde noen av tradisjonene vedlike, og derfor tror jeg nok det er mange som er forberedt på å ta på boblebukse og lue for å høre juleevangeliet og synge «Deilig er jorden» i år, sier Hardang.

Det er nok mange som er forberedt på å ta på boblebukse og lue for å synge «deilig er jorden» i år.

—  Prest i Mjøndalen menighet, Arnstein Hardang

Julehefte levert hjem

Sokneprest Elise Bjerkreim-Bentzen i Lommedalen velger det motsatte av en digital løsning når hun skal sørge for julefeiring i Lommedalen og på Bærums verk. Isteden lager hun et julehefte med lokale bidrag i form av dikt, forkynnelse, lokale fortellinger om jul, kunst og mer. Heftet deles ut i postkassene, og på julaften skal hun holde fire utendørs julegudstjenester.

– Når vi ikke lenger kan møtes tenkte jeg at vi på en måte må komme oss hjem til folk. Tanken er at julehefte skal gi folk følelsen av å høre hjemme her vi bor og fortelle om lyset og håpet Jesus kom med, forteller Bjerkreim-Bentzen.

PÅ DØREN: Juleheftet deles ut i postkassene av menighetsråd, stab og frivillige.


Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke