Kirke

Stavanger domkirke sin døpefont skadet under transport

STAVANGER: Den 800 år gamle døpefonten ble skadet da det skulle transporteres fra domkirken til Arkeologisk museum (AM-UIS).

Årsaken til at døpefonten skulle flyttes fra domkirken er det pågående byggearbeidet i kirkeområdet, og transporten fant sted i september i år. Det opplyser Stavanger kommune på sine nettsider.

Det har i etterkant ikke vært mulig å fastslå hva som forårsaket skaden. Prosjektet har siden jobbet for å kartlegge skadeomfanget og fremgangsmåte for videre håndtering, basert på døpefontens sårbarhet og dens verdi som kulturminne. Stavanger Aftenblad omtalte saken først.

Falt da bilen rykket til

Det var planlagt at døpefonten skulle restaureres og stilles ut på Arkeologisk museum mens kirken er stengt. Transportering av døpefonten var på forhånd planlagt av AM-UIS og godkjent av Riksantikvaren. Transport ut av kirken og fram til Arkeologisk museum gikk som planlagt.

- Skaden oppstod ved at døpefonten tippet da den skulle senkes ned fra transportbilen ved ankomst med Arkeologisk museum. AM-UiS brakte da døpefonten i sikkerhet og varslet prosjektledelsen, opplyser Goldberg til kommunen.

Til Vårt Land presiserer Goldberg:

– Da bilen skulle senke ned døpefonten gjorde den et lite rykk som førte til at døpefonten falt ned fra plattformen. Vi har hatt bilen på verksted for å finne ut om det var en feil med den, men det var det ikke, og det er derfor uvisst hva som er årsaken til at dette skjedde, sier hun.

Døpefonten anslås å være fra den tiden da det gotiske koret ble bygd på slutten av 1200-tallet. Skadene består primært av sprekker i døpefontets skål.

Uvisst skadeomfang

Eva Stavsøien, steinhuggermester ved Nidaros domkirkes restaureringsverksted, undersøkte skaden umiddelbart. Hun beskriver skadebildet som en blanding av gamle og nye brudd i en komplisert steinstruktur, og har utarbeidet et foreløpig forslag til utbedringstiltak.

– Det er fortsatt tidlig å si om vi kan reparere skaden, men det er målet vi sikter til før vi har gjort flere undersøkelser. Eva Stavsøien anbefaler oss først å gjøre en 3D-scanning før vi starter å reparere den, sier Goldberg til Vårt Land.

---

Døpefonten

  • Døpefonten er trolig fra den tiden da det gotiske koret ble bygd, altså slutten av 1200-tallet.
  • Skadene består primært av sprekker i døpefontets skål.
  • Skadene oppstod da døpefonten skulle fraktes fra Stavanger domkirke til Arkeologisk museum.

---

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke