Kirke

Nekter å vise skolene julehilsen fra kirken

JÆREN: Skolesjefen i Hå kommune nekter å vise skolene en julehilsen fra kirken. Det synes ordføreren er synd, og hadde håpet skolene ville finne en annen løsning.

På grunn av hensyn til smittevern får ikke skolene på Nærbø i Hå kommune gjennomføre de vanlige skolegudstjenestene før jul. Nærbø kirke laget derfor en julehilsen på film hvor de leste juleevangeliet, presten holdt andakt, og hvor det ble vist julesang fra et barnekor. Det skriver NRK Rogaland.

– Intensjonene fra kirken er nok bare gode, men dette blir feil, sier skolesjef i Hå kommune, Rune Roaldsen til NRK og utdyper:

– Dette er forkynning, og bryter med de retningslinjene vi har når det gjelder skolegudstjenestene.

JULEHILSEN: Sogneprest Leif Inge Norland Brekke fikk ikke vise julehilsen til elevene ved skolene i Nærbø.


---

Dette er saken

  • Skolesjefen i Hå kommune nekter skolene å vise julehilsen fra kirken i elevenes klasserom.
  • Skolesjefen mener det utydeliggjør skillet mellom kirken og skolen.
  • Lokal politiker reagere, og ordføreren i kommunen synes det er synd.
  • Presten har respekt for avgjørelsen.

---

– Utydeliggjør skillet mellom skolen og kirken

Roaldsen sendte ut en melding til skolene i Hå med klar beskjed om at filmen fra kirken ikke skal vises til elevene i klasserommet. Han er med på at skolegudstjenester er en vanlig juletradisjon, men skriver i meldingen at dette er annerledes.

«Eg synast det er vestentleg skilnad på at skulane oppsøkjer kyrkja for å delta på ei gudsteneste, og la gudstenesta komme inn å virke på skulen. Det utydeliggjer skiljet mellom skule og kyrkje.»

Fordi filmen kom såpass sent, mener Roaldsen at foreldrene ikke har fått mulighet til å vurdere om deres barn er tjent med å se en slik julehilsen.

– Det er min oppgave å passe på at vi er innenfor lovverket. Her er det vanskelig å vite om vi hadde vært på rett side, sier Roaldsen.

Vil ta vare på kristen kulturarv

– Jeg synes ikke noe om dette. Det er ikke greit at kirken ikke får sende en hilsen til skolene. Vi må ta vare på den kristne kulturarven, sier Terje Mjåtveit, kommunestyrerepresentant fra Hå-listen.

Hå-listen er en bygdeliste som har ni representanter i kommunestyret. Det er den klart største politiske gruppen i Hå.

Mjåtveit sier det imidlertid ikke er mye å gjøre med det nå som det snart er juleferie. Human Etisk-forbund på Jæren støtter derimot skolesjefens avgjørelse.

– Julehilsen fra kirken er som en filmet gudstjeneste, og da hører ikke dette hjemme verken på skolen eller i klasserommet, sier Eivind Landro som er styreleder i lokallaget.

Ordføreren i Hå: – Det er synd

Ordføraren i Hå, Jonas Skrettingland (KrF), forstår vurderingen til skolesjefen, men mener det kunne blitt løst annerledes. Han synes det er dumt at det ikke arrangeres skolegudstjeneste i år.

– Jeg tenker at en gudstjeneste digitalt på skolen vil vært tilsvarande en gudstjeneste i kirken. Men jeg vet at de har vurdert det annerledes. De mener at når ein går ut og er i kirken, så er det ein annen situasjon, sier han.

– Elevene som egentlig skulle ha besøkt kirken før jul kunne ha samlet seg et annet sted enn i klasserommet for å se filmen.

Her mener Mjåtveit at ordfører burde være tydeligere, og sier til NRK at han reagerer på at Skrettingland ikke sier klarere ifra.

SYND: Ordfører i Hå synes det er syns at elevene ikke får deltatt på skolegudstjeneste i år.

Har respekt for avgjørelsen

Det er sogneprest Leif Inge Norland Brekke som avgir julehilsenen i filmen som elevene nå ikke får se likevel. Det har han imidlertid forståelse for.

– Vi må ha respekt for at skolesjefen har et annet syn på denne julehilsenen enn hva vi har, sier Brekke.

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke