– Med kampanjen ønsker vi å vise at de som rammes hardest av arbeidsgivers forslag til løsning i tariffoppgjøret, er studenter som er ferdig utdannet og ansatt etter 1. september neste år, sier Thomas Granheim Iversen, teologistudent på MF vitenskapelig høyskole. I 2023 er han selv ferdig utdannet prest.
Sammen med medstudenter kommer han med et stikk til sin fremtidige arbeidsgiver i sosiale medier. «Blir vi kirkens b-lag?», står det på en plakat han holder i hendene på sitt nye profilbilde på Facebook. Bildet er en del av en studentkampanje til støtte for de streikende prestene i Den norske kirke. Torsdag klokken 18 var kampanjen offisielt i gang.
Bakteppet for streiken er ifølge NTB at arbeidsgiveren fra september neste år ikke vil forlenge en avtale som sikrer alle nyansatte en permanent lønnskompensasjon på mellom 40.000 og 60.000 kroner, som ble innført da man avskaffet ordningen med presteboliger.
Ordningen gjelder for dem som var ansatt i 2015, alle som er blitt ansatt siden da og alle som ansettes før avtalen utløper 1. september 2021, ifølge KA arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, som altså representerer arbeidsgiversiden.
[ Biskop Veiteberg trår til under streiken – tar dåp i egne hender ]
‘Må betale for kompetanse’
– Vi ønsker å videreføre dagens lønnsnivå og ikke gå ned i lønn. Kompensasjonsordningen for bortfall av boplikt var midlertidig for å ikke binde fremtidig arbeidsgiver, i og med at den var ukjent under prosessen med å løsrive kirke og stat. Nå har vi ny arbeidsgiver og vi må videreføre dagens lønnsnivå nå, mener Iversen.
Dersom arbeidsgiver ikke går med på fagforeningens krav, er det gode grunner til å tro at det fra 1. september blir et b-lag i kirken, mener han.
– Bare fordi jeg er utdannet i 2023 får jeg lavere lønn enn de som er utdannet før meg. Det i seg selv er en urettferdighet. Kirken krever seks år utdanning for å være prest. Da må man betale for kompetansen man ønsker.
Han påpeker at tariffoppgjør er viktig i alle sektorer, og at også presteyrket må henge med i lønnsutviklingen.
– Ellers risikerer vi at presteyrket på sikt vil få rykte på seg å være dårlig betalt, sier Iversen.
[ Uenige om streikegrunnlaget: KA avviser alle påstander om lønnskutt for prester ]
‘Blir ikke noe b-lag’
Blir vi kirkens b-lag? spør altså teologistudentene. Trygve W. Jordheim, kommunikasjonsdirektør i KA, svarer dem slik:
– Jeg vil benytte muligheten til å berolige kommende prester: De blir ikke noe b-lag, skriver han i en e-post til Vårt Land.
Jordheim mener at det ikke er naturlig at de som tilsettes fra og med 1. september 2021 skal få kompensasjon for en ordning som bortfalt for seks år siden.
– Men de har gode kort på hånden i lønnsforhandlinger i den rekrutteringssituasjonen som er nå og som vil være i overskuelig fremtid. Prestenes arbeidsgiver er tydelig på at de i fremtiden er forberedt på å bruke lønn som et sterkere virkemiddel mot rekrutteringsutfordringene ved nyansettelser, skriver han.
Jordheim opplyser for øvrig at bakgrunnen for at kompensasjonsavtalen ble satt til seks år, «var at de som hadde begynt på teologistudiet i den tro at det ville følge tjenestebolig med en eventuell prestejobb, skulle være omfattet av kompensasjonen».
Har nådd ut til mange
Den ferske kampanjen i sosiale medier har oppstått gjennom engasjement fra studenter som er medlemmer i prestenes fagforeninger. De har flere teologistudenter som medlemmer, forteller Petter Dille. Han er selv prest og har hjulpet til med kampanjen.
– Det er for det meste teologistudenter som vil bli rammet av det som nå streikes for. Dermed ønsker også de å være synlige i denne streiken, sier han.
– Hvor mange har sluttet seg til kampanjen?
– Det vet vi ikke ennå, men vi har nådd ut til mange studenter med initiativet. Mange har tatt bilde og er klar til å poste det i sosiale medier. Jeg håper jo at det blir litt oppmerksomhet rundt kampanjen og at vi får vist fram ansikter på de som ofte er tema for samtalen, sier Dille.
Lørdag morgen ble 21 kirkeansatte i Oslo og Borg bispedømme tatt ut i streik. Det viktigste kravet til fagforeningene, er å bevare dagens lønnsnivå for nye prester. I en tid med økende prestemangel mener de dette er en viktig faktor for rekruttering av nye prester, skrev Vårt Land i helgen.
[ Sunniva Gylver nekter å streike – truer med å melde seg ut av Presteforeningen ]
---
Streik i kirkelig sektor
- 21 kirkelige medarbeidere er tatt ut i streik i Den norske kirke i Oslo, Bærum, Asker og Borg bispedømme.
- 10 av 22 fagforeninger i kirkelig sektor valgte å bryte forhandlingene i hovedtariffoppgjøret i slutten av oktober. Partene møttes til mekling torsdag og fredag, men klokken 2:30 så ikke mekleren grunn til å fortsette.
- Meklingen omfattet arbeidsgiverorganisasjonen KA og ti av i alt 22 fagforeiningar i kirkesektoren.
- Bakgrunnen for streiken er at garantilønn for prester blir redusert med 65.000 kroner neste år, ifølge forhandlingsleder Kristian Mollestad i Unio KA, som representerer de streikende.
- Neste uke vil ytterligere 12 kirkemusikere og kateketer i Creo og Kirkelig undervisningsforbund gå ut i streik.
- Kilde: NRK og NTB
---