Kirke

Slik blir kirkejula i Oslo

EN ANNERLEDES JUL: Mens resten av landet kan samle 50, kan maks 20 personer delta på gudstjeneste i Oslo i jula. For å overholde smittevernreglene blir det vandringer i kirkene, og gudstjenester utendørs og digitalt.

Maks 20 personer kan samles til julegudstjenester i Oslo, dersom man har faste seter og 1 meters avstand. Det kunngjorde byrådet torsdag. Nasjonalt er grensen på 50 personer i kirker med kirkebenker, og 200 i kirker med fastmonterte stoler.

Under en pressekonferanse utenfor Oslo domkirke, opplyste Oslo-biskop Kari Veiteberg at det vil skje noe i alle kirker på julaften og 1. juledag, også i Oslo kommune, men at det ikke vil være ordinære gudstjenester inne i kirkene.

– Julegudstjeneste med krav til fastmonterte seter for å kunne ha 20 personer, det innebærer i mine ører et nei til gudstjeneste for oss som er folkekirke. Det vi vil gjøre inne kan være vandringer, men med 20 personer inne i rommet – og vi skal prøve å få til en god flyt, sier Veiteberg.

For ordens skyld: Vårt Land har vært i kontakt med Oslo kommune som opplyser at de ikke krever «fastmonterte seter», slik myndighetene gjør nasjonalt, men at deltakere må ha faste plasser med 1 meters avstand.

Utendørs og digitalt

Mange julegudstjenester i Oslo vil enten foregå utendørs, hvor det er tillatt å samle inntil 200 personer på offentlige arrangementer, eller i form av kirkevandringer, hvor 20 personer slippes inn i kirken om gangen. Mange kirker vil også sende gudstjenester digitalt, sier hun.

– Søk på nettsiden, finn ut hva som står digitalt. Mange steder er det åpne kirker der folk kan komme inn i kirka og det vil være julepyntede kirkerom og forhåpentligvis orgelspill innimellom, oppfordrer biskopen, som understreker at Den norske kirke er gode på smittevern og at det vil være trygt å komme til kirkene i julen.

Kunne samlet flere innendørs

Å skulle begrense en gudstjeneste til 20 personer ville blitt mer eksklusivt enn det kirken ønsker, fortalte Kari Veiteberg.

– Da vil vi heller innby til vandring. I det store og det hele, sånn som jeg kjenner menighetene mine og folkene mine, så vil vi gjerne åpne opp for mer på julaften.

Oslo domkirke har plass til 800 besøkende, og man kunne hatt 200 besøkende og fremdeles beholdt avstand, opplyser hun. Hun mener kirkene kunne åpnet for flere deltakere enn 20 og fremdeles ivaretatt godt smittevern.

– Det har vi jo vist. Og vi har, etter det jeg vet, ikke hatt smittetilfeller i Oslo-kirkene, sier Veiteberg, som skryter av måten de ansatte og frivillige medarbeiderne har gjennomført smittevern i kirkene under koronaen.

– Synes du det er strengt med de nye reglene?

– Akkurat det med 20 ble vi undrende til. Vi hadde vel tenkt oss enten 50 eller ikke. Så nå må vi la det fordøye litt og være kreative. Vi vet at vi skal være på jobb og tilby jul, så skal vi gjøre det for flest mulig på en best mulig måte, sier Veiteberg, som understrekte at ingen kirker holder stengt.

Vil få høre juleevangeliet

Vandringene vil vare minst ti minutter og det vil bli arrangert flere slike vandregudstjenester etter hverandre slik at flere får mulighet til å delta. Vandringene vil blant annet innebære at man får høre juleevangeliet.

– Man vil også kunne mime eller synge lavt til minst to julesanger, sier biskopen.

Sang forutsetter imidlertid at man holder to meters avstand, understreker hun.

– Vil det bli mulig å sitte i kirka under noen av samlingene?

– Når grensen er 20, så er det mulig sette seg ned. Så svaret må bli ja. Men vi skal gå nærmere gjennom hva dette med 20 personer tilsier.

Man vil kunne mime eller synge lavt til minst to julesanger

—  Kari Veiteberg

Mer smittevennlig å vandre

– Er det så mye mer smittevernvennlig å vandre enn å sitte stille i benkeradene?

– Det sies at det er noe mer smittevernvennlig. Man har på seg munnbind og man vil komme inn en dør og gå ut en annen, sier biskopen.

Det å samle seg i kirken betyr mye for mange, mener hun.

– Det å samle seg, søke lys og fellesskap og få synge julesangene og ha mulighet til å være sammen med en stor flokk, det sitter dypt i mange av oss. Jeg anerkjenner det som en viktig del i folks liv som jeg av hele mitt hjerte vil bidra til, sier Veiteberg, og legger til at kirken i Oslo ikke innstiller møtene, men de omstiller seg.

– Det gjelder å få lov til å ta imot og gi noe i det som er begrenset, sier hun.

Vil ha gudstjenester med påmelding

I resten av landet vil man kunne samle 50 personer til gudstjeneste i jula. I Stavanger vil det bli gjennomført julegudstjenester med forhåndspåmelding. I Stokka kirke blir det fire gudstjenester på julaften slik at flest mulig får plass.

– Det blir flotte og høytidelige gudstjenester også i år. Men de blir litt kortere enn vanlig, for at vi skal kunne ha god smittevask imellom, sier sokneprest Sigve Vidnes i Stokka kirke.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke