Kirke

Taust fra Norges kristne råd

Erhard Hermansen mener at NRKs BCC-dokumentar reiser flere spørsmål. Han ønsker likevel ikke å kommentere om den får konsekvenser for BCCs søknad om medlemskap i Norges kristne råd.

– Hvis man ser dokumentaren isolert sett, reiser den mange spørsmål, sier Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges kristne råd (NKR).

Vårt Land meldte i går at representantskapet i Brunstad Christian Church (BCC) har bestemt seg for å søke om medlemskap i NKR. Dette skjer etter at BCC i nesten et år har hatt observatørstatus i NKR.

Samtidig har trossamfunnet igjen havnet i offentlighetens søkelys etter at NRKs ferske Brennpunkt-dokumentar om BCC, der nåværende og tidligere medlemmer forteller om sosial kontroll og mangel på ytringsfrihet i trossamfunnet.

– Ytringsfrihet er viktig for Norges kristne råd

Hermansen sier at han har vært i posisjon til å utfordre BCC på flere spørsmål i løpet av de to årene BCC har hatt observatørstatus i NKR. Han ønsker ikke å kommentere dokumentaren spesifikt, og sier at NKR vil ta opp Brennpunkt-dokumentaren direkte med BCC.

– Men det er klart at ytringsfrihet er veldig viktig for NKR, både utad og innad, og det er viktig med en åpenhetskultur, sier han.

Hermansen legger til at det ved medlemskap i NKR forventes at medlemmene utviser økumenisk «takt og tone» for samarbeidet, og at det bygger på gjensidig respekt for hverandre som kristne kirker og trossamfunn.

– Det økumeniske fellesskapet bygger på gjensidig ansvar og vilje til å stå til rette for hverandre, og at vi til enhver tid søker å være åpne og etterrettelige i vårt samarbeid.

«Har blitt bedre kjent med hverandre»

Generalsekretæren mener det er positivt at BCC er blitt observatører i NKR.

– I løpet av samtalene med BCC har vi blitt bedre kjent med hverandre, vi og har tatt opp ulike problemstillinger underveis på en respektfull og ordentlig måte.

Ifølge Hermansen befinner BCC seg i en viktig omorganisering for å sikre gode demokratiske prosesser og beslutninger i trossamfunnet.

– Det jeg opplever i møte med dem er at det er en god utvikling, men samtidig ting som kan forbedres – det har jo alle.

Hermansen sier at søknadsprosessen til NKR er omfattende og søknaden om BCCs medlemskap ikke blir behandlet før under rådsmøtet i mars.

– Alle våre medlemskirker er høringsinnstanser i denne prosessen. Når søknaden foreligger vil den bli sendt ut til alle våre medlemskirker til en høringsrunde.

Må kunne stå innenfor vedtektene til NKR

«Strengt tatt er det bare ett spørsmål Norges Kristne Råd skal besvare: Er Brunstad Christian Church et kristent trossamfunn?», skrev Dagens redaktør Vebjørn Selbekk torsdag.

Hermansen sier at han ikke kan svare på hva de enkelte trossamfunnene legger til grunn når de vurderer søknaden. Men viser til at det for NKR er to viktige fundamenter: At vedtektene til trossamfunnet må kunne stå innenfor vedtektene til NKR. At man møter andre trossamfunn med åpenhet og etterrettelighet og anerkjenner hverandre som kristne kirker og trossamfunn. Samt at man har en felles plattform for økumenisk arbeid.

– I tilfeller der beskyldningene er fra medlemmene mot lederskapet, og man i en søknadsprosess bare møter lederne, hvordan kan man sikre at det er en åpen ytringskultur i trossamfunnet som søker medlemskap?

– NKR kan ikke sikre at det er en åpen ytringskultur, men vi kan tilskynde til det, og vi kan forvente det.

Preses ønsker ikke å kommentere medlemskap

Preses Olav Fykse Tveit representerer Den norske kirke i NKRs styre. Han sier at han ikke kommenterer indre forhold i andre kirkesamfunn.

– Søknaden er til behandling i NKRs styre med tanke på årsmøtet i mars 2021. All relevant informasjon om søkeren må legges frem for styret og rådsmøtet i den prosessen, sier han.

Heller ikke representanter fra Frelsesarmeen, Metodistkirken, Den katolske kirke, Baptistkirken, Mellomkirkelig Råd eller Misjonskirken ønsker å kommentere saken.

Les mer om Brunstad Christian Church:

BCC vil bli medlem i Norges kristne råd

Økokrim etterforsket BCC-profiler for grov økonomisk utroskap – nå er de renvasket

Medlem av «Smiths Venner»: – Det er ikke bare lederne på toppen som mistenkeliggjør kritikere

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke