Kirke

Tror lovsangsprotest mot koronatiltak vil gi vekkelse

Bevegelsen Let Us Worship protesterer mot koronarestriksjoner ved å samle tusener av kristne til lovsangskonserter. Nå tror de samlingene er starten på en ny, amerikansk vekkelse.

«Let us worship, let us worship», roper folkemengden.

Ropene runger over den ikoniske parken National Mall i Washington D.C, søndag 25. oktober. Tusener av mennesker, de fleste unge, er samlet til lovsangskonsert for å tilbe Jesus, be for landet – og protestere mot koronarestriksjoner.

På scenen står en mann med lange, blonde krøller og en akustisk Gibson-gitar. Han siterer fra Hebreerbrevet 11,15 i Det nye testamentet.

«La oss ikke holde oss borte når menigheten vår samles», heter det i skriftstedet.

Det er lovsangsartisten Sean Feucht som står i spissen for bevegelsen Let Us Worship, en bevegelse som mener at koronarestriksjonene går på bekostning av religionsfriheten og retten til å samles for å tilbe Gud.

HØR PODKAST: Hvorfor velger de evangelikale Donald Trump?

Vekkelse

Siden i sommer har store folkemengder møtt opp på lovsangskonserter i en rekke amerikanske storbyer. Washington D.C. er siste stoppested på en lang turné, og i forkant oppfordret Feucht til tre dagers bønn og faste. Han tror Gud vil sende en ny vekkelse til USA gjennom bevegelsen, noe han uttrykte i en video filmet foran Det hvite hus få dager før arrangementet.

– Vi ber om at en ånd av vekkelse skal feie over landet vårt. Vi trenger dere her med stemmene deres og bønnene deres. Vi tror Gud vil gi forandring til Amerika, og at det vil prege alle nasjoner. Vi går for vekkelse, sier Feucht i videoen.

Etterpå har han hevdet at titusener av mennesker var til stede under arrangementet i Washington D.C., og at hundrevis av mennesker tok imot den kristne troen.

Protestbevegelse

– De ser seg selv nærmest som en motstandsbevegelse for Gud, og mener de driver med åndelig krigføring, sier Hilde Løvdal Stephens, førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge og forsker på evangelikale kristne i USA.

Hun har fulgt med på Let Us Worship-bevegelsen siden den oppstod i sommer.

– Hva tror du er grunnen til at så mange samles midt under en pandemi?

– I USA har det en del steder vært mye strengere restriksjoner enn i Norge. I deler av den evangelikale bevegelsen er det mye frykt for at myndighetene skal ta kontroll over folks frihet. Dette er en frykt med dype historiske røtter, som har blitt veldig aktuell, svarer Løvdal Stephens.

I flere delstater har kirken blitt definert som ikke-essensiell, i motsetning til for eksempel butikker, og har dermed fått begrensede muligheter for å samles.

– Feucht og flere andre mener også at det har vært dobbeltmoralsk at religiøse møter på offentlige steder får kritikk, mens andre protester, slik som Black Lives Matter, har blitt akseptert.

Omdiskutert frontfigur

Sean Feucht er en amerikansk lovsangsartist med tilknytning til pinsekarismatiske Bethel Church i Redding, California. I vår forsøkte han å bli valgt inn til den amerikanske kongressen som republikansk representant uten å lykkes, forteller Løvdal Stephens.

– Han er en stor helt for noen, selv om han er ganske omdiskutert. Mange reagerer selvsagt på at han reiser rundt, holder konserter, og legger hendene på folk i forbønn midt i en pandemi. Det er verdt å huske på at han kommer fra en tradisjon der helbredelse ved bønn er sentralt, der Gud er sterkere enn noen form for sykdom. Det å gå ut slik i en pandemi er tegn på en sterk tro.

Flere steder har konsertene fått kritikk fra lokale kirker.

– Flere lokale kirkeledere har sagt at restriksjonene som protesteres mot ikke er så inngripende som Feucht skal ha det til, forteller Løvdal Stephens.

Selv om Let Us Worship-konsertene har fått tillatelse til å arrangere i flere byer, har de blitt kritisert for manglende smitteverntiltak. Også Bethel Church, som Feucht er tilknyttet, har sagt i en uttalelse at Feucht operer på egenhånd og burde ta koronatiltakene på alvor.

Delte meninger

Lovsangspastor David André Østby, i Filadelfiakirken Oslo, har jobbet med amerikanske lovsangsledere i en årrekke, og er låtskriver hos et musikkselskap med hovedkontor i Nashville. Han kjenner både folk som har deltatt i lovsangsprotestene og folk som er kritiske til bevegelsen.

– Noen synes arrangementene er fantastiske, fordi Guds ord forkynnes og kirken samles. Andre mener man bør ta hensyn til smittefaren og de som lider på grunn av koronaen, sier han.

For de som arrangerer og deltar på konsertene, er friheten og retten til å tro, ytre seg og samles noe som holdes veldig høyt, sier Østby.

– Jeg kjenner gode mennesker som deltar og bidrar, men de ser nok verden ganske annerledes enn vi gjør fra et europeisk ståsted.

Selv undrer han seg over at kristne kan stå inne for at slike konserter gjennomføres.

– Det er mer smitte i USA enn her. Når så mange blir syke og dør i USA, burde den kristne nestekjærligheten forplikte kirken til å være lojale mot myndighetenes råd og gå en ekstra mil for ikke å utsette andre mennesker for fare.

– Flere steder har restriksjonene mot å samles vært strengere enn i Norge. Tror du man kunne fått se liknende protester blant kristne i Norge hvis det strammes mer til?

– Nei, det tror jeg ikke. I den norske kulturen har vi høy tillit til myndighetene, og alle kirker jeg kjenner til har vært nøye med å følge pålegg om koronatiltak. Selv om den kristne gruppen i USA er større enn i Norge, virker det som de lettere føler seg forfulgt av vedtak som rammer kirken. Den ryggmargrefleksen har vi ikke i Norge, svarer Østby.

LES OGSÅ:

• Sjefredaktøren som hudfletta Trump

• – Den stille majoriteten vil reise seg som en tsunami, sier amerikansk pastor før presidentvalget.

• Lutheraneren Bruce­ Fink snakker ikke politikk så lenge han har på seg speider­uniformen.

---

Let Us Worship

  • Bevegelse startet av lovsangsartisten Sean Feucht i sommer, som en protest mot at flere delstater ga forbud mot gudstjenester som et tiltak mot korona.
  • Mener kirkens frihet til å tilbe Gud og være lydige mot Bibelen er under angrep. De hevder blant annet at kristne blir sensurert i sosiale medier.
  • Siden i sommer har Sean Feucht arrangert lovsangskonserter i en rekke amerikanske storbyer med tittelen «Let us worship». Søndag 25. oktober var tusener av mennesker samlet i parken National Mall i Washington D.C.
  • Kilde: seanfeucht.com

---

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Kirke