Kirke

Kirke fjerner svart Melchior fra julekrybbe

Rasismedebatten har nådd Betlehemsmarken. Når en av Tysklands mest kjente katedraler i år setter opp sin tradisjonsrike julekrybbe, blir det uten de vise menn.

En 100 år gammel trefigur skaper i dag overskrifter i hele Tyskland. Med flat panne, store lepper, gullringer i ørene, et mørkt fjes, og en brezel – en saltkringle – i hånden, skal dette forestille Melchior, en av de tre hellige konger som fulgte stjernen fram til stallen i Betlehem.

Vanligvis pleier han å settes fram til jul sammen med Maria, Josef, Jesusbarnet, oksen og asen, som del av fødselsscenen i katedralen i Ulm. I år har ledelsen i menigheten bestemt seg for å fjerne Melchior og de to andre kongene fra julekrybben.

«Politisk korrekt raseskille»

Bakgrunnen er de siste månedenes diskusjoner i kjølvannet av bevegelsen Black Lives Matter. Menigheten ønsker ikke å bidra til hverdagsrasisme og diskriminerende fremstilinger av mennesker med mørk hud.

«Grotesk« og «stereotyp» er to av ordene som Ulm-dekan Ernst-Wilhelm Gohl, har brukt om figuren.

Beslutningen har møtt både stor støtte og kritikk. Den blir tatt godt i mot av Initiative Schwarze Menschen, som jobber mot rasisme, mens høyrepopulister anklager menigheten i Ulm for å operere med et «politiske korrekt raseskille», eller en «overdreven politisk korrekthet».

«Problematiske stereotypier»

Blant de mange kirketoppene som har uttalt seg, er også lederen for EKD, altså paraplyen for protestantiske og reformerte kirker i Tyskland. Heinrich Bedford-Strohm tar ikke stilling til om han mener beslutningen er riktig, men han uttaler at det bør være avgjørende hvordan fremstillinger av bestemte hudfarger tilskrives bestemte verdier.

– Det er svært tydelig i Ulms tilfelle at man underbygger stereotyper som er problematiske, mener Jürgen Bärch, som er prodekan ved det teologiske fakultet ved det katolske universitetet i Eichstätt-Ingolstadt.

Han understreker at Melchior-figuren er en eldre fremstilling, og må forstås i lys av tiden den ble til.

– Men man må i denne debatten også ha syn for at vi i dag har en annen sensibilitet, fremfor noe gjennom rasismedebatten i USA, sier Bärch ifølge nettavisen BR24.

Blackface og kirkekunst

Julekrybbe-figurene i Ulm feirer i år 100 år. Det er treskjærer Martin Scheible (1873-1954) som har skapt dem, og Scheibles fremstilling av den svarte Melchior har vært sett i sammenheng med hvordan svarte på Scheibles levedtid ofte ble fremstilt i såkalt blackface-teater. Dette var hvite skuespillere som malte ansiktet sitt svart, og spilte på forestillinger om at svarte var ukultiverte og dumme.

Samtidig knytter Scheible an til en lengre tradisjon i europeisk kunst som fremstiller svarte mennesker med bestemte trekk. Fremstillingen av Melchior minner mye om «maureren», en skikkelse som pryder både våpenskjold og kirkekunst i sørtyskland, og som fremstiller den hellige Mauritius.

Lang tradisjon

Melchior var i følge tradisjonen en konge av Nubia, et oldtidsrike som lå langs Nilen.

Steffen Mensch, som er «julekrybbeekspert» ved dommuseet i Freising, sier ifølge BR24 at man i en periode har fremheve de tre hellige tre konger som menn med forskjellig alder, mens man i andre perioder har vektlagt at dette var konger fra tre forskjellige verdensdeler, nemlig Asia, Europa og Afrika.

Kunsthistorikere er blant de som er mest kritiske til beslutningen. Blant annet sier Stephan Hoppe ved Ludwig-Maximilians-Universitetet i München at man snarere burde kommentere, enn å fjerne slike kunstgjenstander.

Så langt er det bestemt at figurene blir utelatt for inneværende år. Menigheten vil senere avgjøre om beslutningen blir permanent.

• LES OGSÅ:

– Gud ble gjort til en «cigarrøkende neger»

Nordeuropas største julekrybbe står i Drammen

Vil fjerne gatenavn etter Mohlen, Tordenskiold og Angell

– Reis heller minnesmerker over slavenes liv

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke