Kirke

Kritisk til konfirmasjonsliturgi

Døvekirkens representant Marius Berge Eide vil sende forslagene til liturgien for konfirmantvelsignelsen tilbake til Bispemøtet.

– Jeg håper avstemningen går slik at liturgien blir sendt tilbake, og at Kirkemøtet får den til behandling i april, skriver Marius Berge Eide, Døvekirkens representant ved Kirkemøtet, til Vårt Land på e-post.

Ett av punktene på dagens agenda i Kirkemøtet var konfirmasjonstidens gudstjenester. Denne posten inneholdt liturgiforslag i de ulike delene av konfirmasjonsgudstjenesten. Flere av dem skapte debatt.

Eide er kritisk til de elleve forslagene til forbønn ved velsignelse av den enkelte konfirmant. Han reagerer på at alle forslagene starter med «Gud, vi ber deg for NN». I stedet ønsker han formuleringen: «Gud, vi ber for NN».

Liturgien kan fremstå som konstruert

Eide mener at formuleringen slik den står er det «godt eksempel» på noe som kan føles «indrekirkelig naturlig», som med et utenfrablikk virker konstruert.

– Det hellige ligger ikke i å bruke fine ord, skriver han.

Han mener at en tilbakesending av liturgien til behandling i det nye Kirkerådet og til Bispemøtet vil være en lakmustest på om instansene «kan gjøre underverker med liturgien».

– For meg som ikke går så ofte i kirken unntatt ved de store anledningene, så blir det så veldig tydelig når kirkens stammespråk runger under kirketaket, skriver Eide.

Vil ikke se fremmedgjøring

Han legger til at kirken må klart og tydelig kunne kommunisere troens mysterium.

– Jeg har lyst til å se familien min bli bergtatt og forundret under en gudstjeneste, ikke gående til en konfirmasjonsfest med en følelse av at kirkens ritualer er fremmedgjørende.

Han viser til at et forslag på Kirkemøtet er å godkjenne liturgien som den er nå, og heller ta inn de «gode ideene» som endringer som kan godkjennes av biskopen.

– Men da blir de gode ideene forbeholdt noen få, og det er jeg motstander av. Selvfølgelig er det et behov for fremgang i saken, men det føles ikke godt å sende ut et ritual i kirka du ikke synes er godt nok.

Vårt Land erfarer fredag ettermiddag at redaksjonskomiteen i samråd med Bispemøtet vil foreslå at saken går til ny behandling på neste kirkemøte.

Advarte mot for mange endringer

Halvor Nordhaug, biskop i Bjørgvin, advarte mot å gjøre for store endringer på endringsforslag for å unngå en ny gjennomgang i Bispemøtet og Kirkemøtet.

Ifølge Nordhaug vil det alltid være kommentarer på enkeltheter.

– En ny runde vil føre til at saken utsettes til neste kirkemøte. Men også da vil det dukke opp nye endringsforslag, sier Nordhaug.

Fremmet endringsforslag

Et annet punkt som skapte debatt var et forslag om at man må være døpt for å kunne delta på konfirmasjonsgudstjenesten. Nora Antonsen, representant for ungdommens Kirkemøte, var blant dem som reagerte.

– Jeg var uenig i teksten slik den står, da alle som kommer til gudstjeneste er deltagere i gudstjenesten gjennom for eksempel salmesang, sier hun.

Antonsen ønsker å «rette opp i formuleringen», og fremmet et endringsforslag. Dette skyldes at hun mente at den opprinnelige formuleringen kan tolkes i retning av at de som ikke har valgt å konfirmeres etter å ha deltatt i konfirmasjonstiden, ikke kan delta fra kirkebenken på gudstjenesten.

– Dette tror jeg alle er enige i at ikke menes, men slik det stod kunne det tolkes slik.

Hun håper at utfallet av avstemningen blir at man kan endre setningen uten å sende saken tilbake til Bispemøtet.

Vil ha verdig avslutning for ungdommer

Antonsen legger også til at hun ønsker å sette fokus på ungdom som har deltatt i konfirmasjonstiden, men som av ulike årsaker ikke ønsker å konfirmeres ved konfirmantårets slutt.

– Jeg ønsker at vi skal tenke mer over hvordan vi holder en verdig avslutning også for dem. Derfor ønsker jeg at dette også kommer frem i vedtaksteksten.

Les mer om Kirkemøtet:

Kirkemøtet for «dummies»

Usikre prester kan avgjøre valget av kirkerådsleder

Får Raaum fornyet tillit?

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke