Kirke

Ungdommens kirkemøte etterlyser russamtaler i Den norske kirke

Ungdommens kirkemøte ønsker videreutdanning for trosopplærere om rustematikk og rusundervisning for «tweens» og konfirmanter.

– Jesus møtte alle mennesker, også de som var litt utenfor i samfunnet. Derfor stilte vi oss spørsmålet: Ville Jesus møtt folk på puben. Svaret var selvfølgelig ja, sier Silje Håve Smørvik, leder for Kirkerådets utvalg for ungdomsspørsmål (Ufung)

Denne helgen har ungdommer fra hele landet vært samlet til Ungdommens kirkemøte (UKM). UKM er satt sammen av to ungdomsdelegater fra hvert bispedømme og én fra hver av de frivillige organisasjonene.

I løpet av UKM ble det behandlet fem saker: Debattklima, krysskulturelle barn, ung frivillighet, kirkens kulturstrategi og rus og alkohol. Her ble vedtatt innspill til Kirkemøtet 8. til 11. oktober. I tillegg ble Nora Antonsen valgt som ny leder for Ufung og tiltrer i stillingen om én måned. Der skal hun sitte til neste valg i 2022.

«Rus og alkohol blir sjeldent snakket om i kirken»

UKM vedtok blant annet at kirken må tilrettelegge for en arena der det er trygt og åpent for å snakke om tema som rus og alkohol.

– Vi har utfordret Kirkemøtet til å legge inn temaet rus og alkohol eksplisitt inn i planen for trosopplæring, sier Smørvik.

Ifølge henne har UKM også utfordret kirkelige ansatte til å tenke igjennom hvordan man håndterer møter med beruset ungdom.

– Grunnen til utfordringen er at vi opplever at temaer som rus og alkohol sjeldent blir snakket om i kirken.

UKM ønsker også at kirken skal «nå utenfor kirkerommet» og har et konkret forslag om at studentprestene oppsøker studentpubene.

Vil undervise om rus for ungdommer og konfirmanter

Smørvik sier at UKM utfordrer bispedømme- og fellesrådene til å tiltrettelegge for en videreutdanning om rustematikk for kirkelig ansatte som jobber med trossopplæring.

– Vi utfordrer også ansatte som har undervisningsansvar om å legge dette inn som tema under undervisning av ungdommer og konfirmanter. De samme bør også tiltrettelegge for samtaler i tweensalderen, før konfirmasjonstiden.

Ifølge Smørkvik frykter UKM også at ungdommer føler at de må legge igjen noe av sin identitet «på utsiden av kirkedøren»: Hun sier at kirken har for få og ærlige samtaler om rus og alkohol, og at dette kan fort lede til fordommer om en avholdskultur.

– Hvis man i møte med kirken tenker at man enten må være kristen eller å drikke alkohol, er vi redd for at mange unge som drikker alkohol kan føle at de ikke er kristne nok. Dette kan føre til at folk trekker seg unna kirken.

Ønsker å snakke om måtehold

– Hvordan balanserer man mellom en åpen samtale om rus og forebygging av rusbruk?

– Vi har diskutert ganske mye bibelhenvisninger og tekst, da har vi kommet frem til ordet måteholdet. Dette har blant annet blitt konkretisert flere steder i dokumentet. Ved å snakke om måtehold vil man kanskje være mindre fordømmende, men fortsatt et godt forbilde.

Les tidligere saker fra Ungdommens kirkemøte:

UKM vil at kirken skal prioritere unge når de ansetter

Representantene fra Ungdommens Kirkemøte (UKM) mener det er på tide at de får stemmerett på Kirkemøtet.

---

Ungdommens kirkemøte

  • Ungdommens kirkemøte (UKM) er et nasjonalt organ som er satt sammen av to ungdomsdelegater fra hvert bispedømme og én fra hver av de frivillige organisasjonene.
  • Målet er å bygge på de erfaringer delegatene sitter med fra sine ulike sammenhenger, og jobbe med aktuelle spørsmål og utfordringer på dette feltet.
  • UKM ble første gang gjennomført i 1993.

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke