Kirke

Bønnelista: Mannlige prester bør få reservere seg

Åpen folkekirke vil si nei til mannlige prester som nekter å samarbeide med kvinnelige prester. Bønnelista er ikke enig.

Etter at det ble kjent at Sogndalspresten Mikael Bruun er teologisk overbevist om at prestetjenesten er forbeholdt menn, har det vært skytterkrig i Vårt Lands spalter. I dag skriver Olav Fykse Tveit i et debattinnlegg i Vårt Land at mannlige prester i Den norske kirke (Dnk) ikke har noen rett til å reservere seg mot å samarbeide med kvinnelige prester.

I helgen tok også Åpen folkekirke (ÅF) stilling til spørsmålet. Under ÅFs landsstyremøte i helgen, vedtok landsstyret en felles uttalelse i saken, som søndag ble publisert på listens Facebook-side:

«Åpen folkekirke aksepterer ikke diskriminering av kvinner i prestetjeneste», skriver den kirkepolitiske listen.

Biskoper retter sterk skyts mot samarbeidsnekt

Biskopene Kari Veiteberg, Solveig Fiske og Ann-Helen Fjeldstad Jusnes rettet fredag sterk skyts mot samarbeidsnekt med kvinnelige prester:

«Kvinner og menn i prestetjeneste er likestilt, og det vil ikke etter vårt syn være mulig for en mannlig prest å motsette seg å samarbeide med en kvinnelig prest, verken i menighetsarbeid, gudstjenester eller sakramentsforvaltning», skriver de i Vårt Land.

ÅF skriver videre i sin uttalelse at de stiller seg bak disse tre «biskopenes anerkjennelse», og viser til sitatet ovenfor.

Minner om et bredt ansvar for likestilling i Dnk

ÅF minner også om at det foreligger en gjeldende strategiplan for likestilling mellom kjønn i Den norske kirke 2015-2023. I planen står det:

«Kirkerådet understreker at arbeid med likestilling er et ledelsesansvar og et tverrgående perspektiv som må ivaretas i alle deler av kirkelig virksomhet».

Bønnelista slår tilbake mot ÅF

I en kommentar til Vårt Land slår den kirkepolitiske listeutfordreren Bønnelista tilbake mot ÅFs utspill.

Magne Hersvik er pressekontakt i Bønnelista og medlem av Stavanger bispedømme. Han mener at svært få mannlige prester i Norge vil reservere seg mot samarbeid med kvinnelige prester.

– De som fortsatt ut fra sin forståelse av Skriften inntar et slikt standpunkt, bør ikke tvinges til å oppgi dette eller til eventuelt å trekke seg som prest, sier han.

Her er innlegget som startet debatten: «Det bibelske og apostoliske vitnesbyrdet er at fortsettelsen av aposteltjenesten i presteembetet er en tjeneste forbeholdt menn.»

Les mer om saken:

Prest vil ha inn krav om samarbeid uavhengig av kjønn

Biskop Halvord Nordhaug: Dramatisk å nekte kvinneprestmotstandere i Dnk

45 prester stiller seg bak Mikael Bruun i debattinnlegg

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke