Kirke

Ungdomsleder: – Folk i Hillsong ønsker åpenhet og ærlighet

Mange har sluttet i Hillsong den siste tiden. De som fremdeles er del av kirken ønsker svar på hva som har skjedd, forteller ungdomsleder Brian Oyat.

– Kirken betyr mye for mange, og folk har investert både tid og penger i den. Nå ønsker de å få svar på hvorfor vi har kommet i denne situasjonen, sier Brian Oyat, ungdomsleder og lovsangsleder i Hillsong Oslo.

Det har stormet rundt Hillsong etter at tre pastorpar nylig trakk seg fra rollene sine. Flere av dem har sagt at det handler om mangel på tillit til måten Hillsong ledes på.

Brian Oyat har det travelt med å svare på telefoner fra folk som har spørsmål om situasjonen, både ungdommer, unge voksne og eldre i Hillsong. Han svarer som best han kan.

– Lederne mine vet at jeg er lei av at folk ikke får svar, så jeg gir dem svar, sier Oyat.

LES OGSÅ: Ny styreleder i Hillsong: – Nå skal alle steiner snus

Skal informere

Torsdag kveld skal det være infosamling for Hillsong flere steder i landet, blant annet i Oslo. Her skal ledelsen i kirken svare på spørsmål.

– De lederne som har trukket seg har bygd kirken over lang tid. Folk er glad i dem, og vil vite om dette har skjedd som konsekvens av lederskapet i kirken, eller av andre ting, sier Brian Oyat.

De vil også vite om den nåværende situasjonen har sammenheng med det som skjedde i kirken for to år siden, forteller Oyat. Den gang kom det nærmere 20 varsler mot Jostein Krogedals lederstil.

– Kirken er ikke full av folk som vil halshugge og anklage hverandre. Det handler mer om at de ønsker åpenhet og ærlighet, sier Oyat.

– Har Hillsong vært gode nok på åpenhet?

– Det er tusen millioner dollar-spørsmålet. Når oppsigelser kommer så ut av det blå, som det oppleves nå, så må vi spørre om vi har vært for dårlige til å være ærlige med hverandre. Jeg opplever at vi kunne vært bedre på åpenhet, sier Oyat.

Han forteller at mange har sluttet i kirken den siste tiden.

– Vi har mistet mange folk, men jeg vet ikke om det er på grunn av denne saken alene, sier han.

Nytt styre

Tirsdag valgte årsmøtet i Hillsong et nytt styre, med David Reme som styreleder. De skal kartlegge tilstanden i kirken og årsakene til det som har skjedd. I et intervju med Dagen har Reme sagt at utfallet kan bli at Jostein Krogedal må gå.

Oyat sier at han har tillit til det nye styret.

– Jeg har tro på at David Reme kommer til å lede godt og at vi skal undersøke kirken godt slik at vi kan ta de rette avgjørelsene ut fra det.

– Hva frykter du blir konsekvensene hvis dette ikke blir tatt på alvor?

– Hvis ting ikke blir tatt på alvor, så vil de aller fleste vurdere om de skal bli eller gå. Men jeg kan ikke skjønne det hvis det ikke tas på alvor. Da betyr det at ledelsen ikke bryr seg om menneskers opplevelse av kirken.

Vil ha svar

Hovedpastor Jostein Krogedal har trukket seg fra styret, og den nye styrelederen har understrekt viktigheten av at prosessen gjøres uavhengig av ledelsen i Hillsong.

Jonas Kristiansen Nøland er medlem av Hillsong. Han synes signalene fra det nye styret har vært positive.

– Men jeg håper det er mer enn fine ord. Hvis dette ikke tas på alvor, tror jeg flere ledere vil trekke seg. Det blir viktig at styret holder seg unna kameraderi og interessekonflikter, sier Nøland.

Selv kommer han til å tilhøre kirken frem til styret har konkludert.

– Jeg tviler på at jeg ønsker å gå videre i Hillsong hvis topplederskapet ser helt likt ut etterpå. Det er de på toppen som må ta det største ansvaret, sier Nøland.

Han mener det har vært for lite åpenhet rundt prosesser i kirken.

– Hva blir viktig å få svar på fremover?

– Ledelsen må gi svar på hva de har gjort feil uten å pynte på ting. Det er det eneste som kan bygge tillit nå, sier Nøland.

Ønsker sunn kultur

Brian Oyat har vært del av kirken i seks år og beskriver det som en inkluderende og varm kirke på sitt beste. At han velger å bli værende i kirken, er særlig på grunn av folkene i kirken og ungdommene han er leder for.

– Hvis jeg ser ting som ikke er sunt, vil prøve å si fra og få til en endring før jeg forlater ungdommene mine. Jeg vil gjøre det jeg kan for at ungdommene mine skal være et sted de føler er trygt.

– Har du noen mening om hvorvidt Jostein Krogedal bør bli værende eller gå?

– Nå skal det være mange prosesser hvor kirkens helsetilstand skal undersøkes. Hva jeg mener er irrelevant frem til de konkluderer, sier Oyat.

Han tror alle i kirken er opptatt av å arbeide for å få en sunn kultur.

– Det er ingenting vi ønsker mer, sier han.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke