Kirke

Dette sier Brian Houston om Hillsong-oppsigelsene i Norge

Hillsongs grunnlegger og øverste leder Brian Houston sier til Vårt Land at han har full tillit til hovedpastorene Brit og Jostein Krogedal.

Det stormer rundt pinsekirken Hillsong Norway etter at tre pastorpar nylig trakk seg fra rollene sine. Flere av dem har sagt at kirkens lederskap er årsaken.

«Mangel på tillit til måten Hillsong Norway ledes på gjør at vi velger å takke for oss», sa Kamilla og Alexander Botn forrige uke. De har vært pastorer i Hillsong Drammen, hvor også hele lederteamet har valgt å trekke seg.

Hillsong Norway er underlagt den internasjonale bevegelsen Hillsong, som har avleggere over hele verden. I forbindelse med uroen som har oppstått den siste tiden har Hillsong Norway nå bedt om hjelp fra Hillsong International.

Øverste leder i internasjonale Hillsong er hovedpastoren og grunnleggeren Brian Houston, som holder til i Australia. Vårt Land har bedt Brian Houston om å kommentere oppsigelsene i Norge.

– Forandring er uunngåelig i alle kirker som har substans, og noen ganger kommer forandring med en grad av smerte. Men jeg tror Hillsong Norway har gode dager i vente, skriver Houston til Vårt Land i en e-post.

Har full tillit til Krogedal

13. august ble det kjent at David og Jenny Hasseløy trakk seg som pastorer i Hillsong Oslo. Flere kilder hevdet overfor Vårt Land at David og Jenny Hasseløys oppsigelse i Hillsong har sammenheng med hovedpastor Jostein Krogedals ledelse av Hillsong. Selv avviste Krogedal påstanden om at konflikt er årsaken. David og Heidi Haddeland, servicepastorer i Hillsong Oslo, har nylig trukket seg fra de frivillige rollene sine i kirken. Også de pekte på manglende tillit til hvordan kirken ledes.

Brian Houston har blitt spurt om lederskapet i Hillsong fremdeles har tillit til Jostein og Brit Krogedal, som er hovedpastorer i Hillsong Norway. Og mens flere av pastorene som har sagt opp stillingene sine den siste tiden sier de ikke har tillit til ledelsen, er grunnleggeren av en annen oppfatning:

– Jeg har full tillit til Jostein og Brit Krogedals lederskap, og jeg er svært takknemlig for dem. De har min fulle støtte, sier Houston.

Fikk spørsmål om varsler

I januar i fjor ble det kjent at Hillsong Norges hovedpastor Jostein Krogedal hadde fått en rekke varslingssaker mot seg. Varslene handlet blant annet om Krogedals lederstil, og det som mange beskrev som en «fryktkultur» i Hillsong. En måned senere, i februar, sa pastor Marie Fuglset Idland i Hillsong Kristiansand opp stillingen sin, og informerte om at hun ikke lenger hadde tillit til Jostein og Brit Krogedal.

På grunn av varslene fikk Krogedal en tilbaketrukket rolle for en periode. September samme år var Krogedal tilbake for fullt. Den gang uttalte Hillsongs styreleder Rune Sørbø at de hadde hatt en «grundig behandling og prosess» av varslene.

Vårt Land har stilt Brian Houston flere spørsmål om varslene. Har Hillsong internasjonalt mottatt varslene? Hvilken informasjon har Hillsong fått om dem? Var det Hillsong internasjonalt som bestemte at Krogedal fremdeles bør være leder, på tross av varslene?

Disse spørsmålene har ikke blitt besvart i e-posten fra Houston.

Uklart om de involveres

Hillsong er et internasjonalt kirkesamfunn med et moderne uttrykk som særlig retter seg mot unge. Selv om Hillsong Norway er del av Pinsebevegelsen i Norge, har de en egen organisasjonsstruktur og ledes fra Australia.

Pinsebevegelsens leder i Norge, Øystein Gjerme, uttalte forrige uke at noen få pinsemenigheter i Norge er tilknyttet internasjonale overbygninger, slik som Hillsong.

– Det er til tider uklart for oss i Norge i hvor stor grad de internasjonale overbygningene blir involvert i situasjoner som handler om konflikt, uenighet og etiske spørsmål, sa han.

LES MER OM UROEN I HILLSONG NORWAY:

Flere i ledelsen i Hillsong Drammen trekker seg

Øystein Gjerme om pastor-oppsigelse i Hillsong: – Hasseløy er en av våre beste

Hillsong-pastor sier opp etter varsler

---

Hillsong

  • Kirke som ble startet i 1983 av Bobbie og Brian Houston i Sydney, Australia.
  • Har i dag etablert kirker i 28 land over hele verden.
  • Er særlig kjent for ­produksjon av lovsangsmusikk gjennom gruppene Hillsong Worship, Hillsong United og Hillsong Young & Free.
  • I dag har Hillsong Norway åtte ulike forsamlinger i Norge.
  • ­Hillsong Norway er ledet av Brit og Jostein Krogedal og er tilknyttet Pinsebevegelsen i Norge.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke