Kirke

Sluttet som leder og varslet fra om trakassering i P22: – Spørsmålene mine ble ikke tålt

Da daglig leder Jorid Gamst Tvedt stilte spørsmål ved styrelederens rolle og honorar, opplevde hun å få et «frontalangrep» tilbake. Så leverte hun oppsigelse og varslet fra om trakassering.

– Slik jeg opplevde det, stilte jeg legitime spørsmål som handlet om styreleders rolle og honorar. Det ble ikke tålt, og jeg fikk et frontalangrep tilbake, sier Jorid Gamst Tvedt.

I november i fjor sa hun opp stillingen som daglig leder i den kristne russtiftelsen P22, etter det hun opplevde som trakassering fra styreleder Jørgen Aass.

Etter at en gruppe ansatte uttrykte mistillit til styrelederen før jul, trådte Aass til side fra vervet sitt. Etter at Aass nylig returnerte som arbeidende styreleder, har fire ansatte, deriblant tre ledere, sagt opp stillingene sine.

– Jeg forstår godt at de ansatte reagerer når de opplever at det ikke er rom for å stille spørsmål, sier Tvedt.

Det nåværende styret i P22 hevder at et forsoningsutvalg har behandlet anklagene fra Tvedt, og konkludert med at de er ubegrunnet. Nå forteller Tvedt sin historie.

LES MER: Fire oppsigelser i P22 etter styreleder-retur: – Aass burde trekke seg

Stilte spørsmål

Da hun ble ansatt som P22s daglige leder i januar 2019, stod stiftelsen overfor en periode med nedbemanning.

– Jeg syntes det var unødvendig at Jørgen Aass skulle få utbetalt et så stort honorar i en stiftelse som i hovedsak drives med offentlige tilskudd. I tillegg fikk han dekket flere løpende utgifter, forteller Tvedt.

Året før fikk Aass utbetalt 516.000 kroner i honorar. Tvedt mente også det var god grunn til å vurdere om virksomheten hadde behov for en «arbeidende styreleder», i tillegg til en daglig leder.

Da Tvedt tok opp disse utfordringene med Aass, ble det tydelig at de var uenige, forteller hun. De avtalte at styreleders rolle og honorar skulle tas opp på et styremøte høsten 2019, og at de skulle skrive hvert sitt saksinnlegg, hevder Tvedt.

Saksliste ble utarbeidet av Aass, og møteinnkallelsen med Tvedts saksinnlegg ble sendt ut en uke før møtet, i henhold til vedtektene, sier hun.

Ble kalt «flink pike»

Da styremøtet startet, innledet Aass med å påstå at daglig leder hadde gått «bak ryggen hans» og sendt ut møteinnkalling og agenda uten at han visste om det, hevder Tvedt.

– Det var utrolig spesielt, at han kunne se meg inn i øynene og lyve. Der og da mistet jeg fullstendig tillit til ham, sier Tvedt.

Ifølge Tvedt fortsatte Aass innlegget sitt med å si at «Jorid er en flink pike».

– Da stoppet jeg han igjen og sa: «Jeg vil ha meg frabedt å bli omtalt som pike. Vi kan omtale hverandre på en respektfull måte.»

Bedt om å tie

Etter innledningen, leste Aass opp sitt eget saksinnlegg, som ikke var sendt ut i forkant.

– Det var en lang tirade. Han omtalte han meg blant annet som irrasjonell, ulogisk og vanskelig å samarbeide med. Det hele var svært ubehagelig, særlig fordi jeg ikke var forberedt på en slik reaksjon på mitt saksinnlegg, sier Tvedt.

To uker senere møttes Tvedt og Aass igjen på kontoret.

– Han kom inn som om ingenting hadde skjedd. Da sa jeg til han at måten han gikk frem på under styremøtet var utrolig ugrei. Jeg opplevde da at han ble veldig sint, hevet stemmen og ba meg ti stille. Resten av møtet fortsatte i samme ubehagelige tone, sier Tvedt.

Hun leverte oppsigelsen sin en uke etterpå og ble sykemeldt. Ytterligere en uke senere skrev Tvedt et brev til styret om hvordan hun opplevde å bli trakassert av Aass. Dette ble også varslet om til Stiftelsen KRAFT, som er en paraplyorganisasjon for kristne rustiltak.

Opplevde det annerledes

Vårt Land har bedt Jørgen Aass kommentere påstandene fra Tvedt.

Allerede før Tvedt takket ja til jobben, ble hun orientert om Aass sin mangeårige rolle som arbeidende styreleder, påpeker Aass. Han hadde ingen problemer med at rollen og honoraret hans skulle behandles på et styremøte.

– Det som var ugreit var at hun hevdet at ordningen med en arbeidende styreleder opplevdes som manglende tillit til hennes evner og lederskap. Det forklarer et nokså krevende samarbeid, og en total mangel på respekt for premissene hun ble ansatt på, vil jeg hevde. Min motmelding var ikke at hun var irrasjonell, men at resonnementet hennes var ulogisk og irrasjonelt.

Aass legger til at han i samme innlegg ga Tvedt «ros for godt lederskap». Da han i styremøtet mente at daglig leder hadde gått bak ryggen hans, var det ikke fordi møteinnkallingen var ukjent for ham. Årsaken var at Aass ikke var kjent med innholdet i Tvedts saksinnlegg før det ble sendt ut sammen med møteinnkallelsen, som hadde hans signatur, sier han.

– Her var det først og fremst vedlegget fra daglig leder som krevde et helt annet innspill fra min side enn det lille notatet jeg hadde laget. Det er et spørsmål om tillit at et utkast til saksliste ikke blir omarbeidet eller hektet på vedlegg jeg ikke kjenner innholdet av, sier Aass.

Han innrømmer at å si at Tvedt hadde gått bak hans rygg, kanskje var «litt i overkant»

– Uten min viten ville vært dekkende. Tror neppe jeg kan ha sagt at jeg ikke kjente til møteinnkallingen. Det gjorde jeg jo, men jeg kjente den ikke i sin endelige form, sier Aass.

Sa unnskyld

At han kalte henne «flink pike», var godt ment, selv om det ble «helt feil», sier Aass.

– Jeg sa da også øyeblikkelig unnskyld med store bokstaver. Hun tok en ekstra runde på hvor respektløst dette var. Jeg gjentok min unnskyldning, sier Aass.

Aass har en annen opplevelse av møtet der Tvedt hevder hun ble bedt om «å tie stille».

– Før vi skulle i gang med møtet vårt, sa jeg at vi måtte ha noen spilleregler: Den som snakket, måtte få slippe å bli avbrutt. Da hun avbrøt meg like etterpå mens jeg prøvde å forklare meg, ble jeg provosert, sa kraftig ifra og virket sikkert sint, sier Aass.

– Vanskelig å forstå

Når Tvedt ser tilbake synes hun det er vanskelig å forstå hvordan behandlingen av styreleders rolle og honorar kunne utvikle seg til å bli en så tilspisset konflikt.

– Det er min opplevelse at Aass forsøkte å få fokus bort fra den faktiske saken ved å hevde at jeg var vanskelig å samarbeide med. Da er det nærliggende for meg å tolke det dit hen at Aass ikke liker kritikk, sier Tvedt.

LES MER:

---

Stiftelsen P22

  • Rusfritt avrusningstilbud som arbeider ut fra et kristent verdisyn.
  • Ble startet i 1979 av Frelsesarmé-offiseren Aase Marti. Virksomheten måtte nedlegges i 1990 på grunn av teknisk konkurs. Jørgen Aass etablerte stiftelsen P22 samme år for at arbeidet kunne fortsette.
  • Har fått bevilget 22,8 millioner kroner i statsstøtte for 2020.
  • Er en del av paraply ­ organisasjonen Stiftelsen KRAFT (Kristent Rehabiliterings Arbeid og Forebyggende Tiltak), som samler kristne rustiltak.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke