Kirke

Får drive lotteri likevel

Lotteritilsynet har tatt en u-sving og godkjent Normisjon region Vestfold og Buskerud som lotteriverdig.

– Lotteritilsynet skal ha honnør for at de har snudd i denne saken, sier Svein-Tony Gårdsø, regionsleder i Normisjon region Vestfold og Buskerud (Normisjon VeBu).

Misjonering er «et for sterkt element i organisasjonen». Det var begrunnelsen for avslaget Normisjon-regionen fikk av lotteritilsynet i mai, som Vårt Land skrev om i begynnelsen av juni.

Men nå har Lotteritilsynet gjort en helomvending:

– Vi fikk mer informasjon om aktivitetene de har for barn og unge. Derfor har vi godkjent Normisjon VeBU som lotteriverdig på bakgrunn av dette, sier Tore Bell, seniorrådgiver og områdeansvarlig for lotteri og bingo i Lotteritilsynet.

Stiller krav

Men med godkjenningen følger det med et krav om at inntektene fra lotteri skal benyttes til Actas arbeid for barn og unge under 18 år, ifølge Bell.

Han legger til at det er vanlig at organisasjoner som har aktiviteter for barn og unge får godkjenning på bakgrunn av dette.

Fornøyd

Denne saken har også lært meg at vi som kristen organisasjon må bli flinkere internt til å fortelle om alle deler av vårt arbeid. At det skorter på kunnskapen om vårt arbeid i vanlige samfunnslag, må vi også selv gjøre noe med, sier Svein-Tony Gårdsø i Normisjon.

– Godkjenningen kommer med et krav om at inntektene benyttes i Actas arbeid for barn og unge. Er dere fornøyd med dette?

– Det er helt ok for oss, da Actas arbeid er vår hovedsatsing regionalt. Når det er sagt mener jeg at det fremdeles er en jobb å gjøre for å skape forståelse for at også vårt øvrige arbeid er både humanitært og samfunnsnyttig.

Gårdsø trekker også frem regionens internasjonale arbeid og arbeidet Normisjon gjør for eldre, med for eksempel formiddagstreff for å forebygge ensomhet.

– Men vi som region lever godt med at vedtaket er en særordning for Actas arbeid, sier han.

Friske penger

Gårdsø viser til at lotteri gir organisasjonen «friske penger» fra andre enn de faste giverne.

– Vi må som organisasjon i fremtiden også belage vår virksomhet mer på å få inn penger til arbeidet fra flere kanaler enn de tradisjonelle.

LES MER: Normisjon-region nektes å drive store misjonslotteri

LES MER: Frykter lovtolkning kan bli kroken på døren for misjonsmesser

---

Dette er saken:

  • Normisjon Vestfold og Buskerud har i en årrekke har hatt godkjenning som «lotteriverdig organisasjon». Denne statusen må de ha for å kunne søke Lotteritilsynet om å avholde lotterier med omsetning over 200.000 kroner.
  • Fordi Normisjon-regionen ikke sendte inn regnskapsopplysninger innen fristen i fjor, måtte de søke Lotteritilsynet om lotterigodkjenning på ny. Men i mai kom den overraskende tilbakemeldingen at de ikke ble regnet som lotteriverdig.
  • Men nå har saken tatt en annen vending og godkjent Normisjons-regionen som lotteriverdig. Begrunnelsen er organisasjonens arbeid med barn og ungdom.

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke