Kirke

Samlivsetikk kan splitte Baptistsamfunnet

Konservative vil bryte ut fra Baptistsamfunnet dersom de ikke får innfridd en rekke krav på høstens landsmøte.

– Vi opplever at hovedstyret ikke i tilstrekkelig grad har tatt på alvor uroen som er i betydelige deler av det konservative grunnfjellet for at Baptistsamfunnet skal ta en kurs vi ikke er komfortable med, sier Magnar Mæland, pastor, tidligere hovedstyreleder og tidligere generalsekretær i Baptistsamfunnet.

Mæland står i front for Veien videre, som ifølge ham er et løst nettverk av «moderate« konservative pastorer og ledere. De er kritiske til hovedstyret i Baptistsamfunnet og dets leder Jon Vestøl, som de mener har dratt trossamfunnet i en liberal retning.

«Vi vil derfor, som tydelig varslet, ta initiativ til å etablere et nytt baptistisk kirkesamfunn i Norge», skriver Mæland og baptistprofil Roald Zeiffert i et brev sendt til Baptistsamfunnets hovedstyre og Bærum baptistmenighet den 16. juni, som Vårt Land har fått tilgang til.

– Når nåværende leder av hovedstyret gjennom mange år har hatt en liberal agenda i samlivsetikken, er det vanskelig. Når vi kommer til landsmøtet bør sittende hovedstyre ikke gjenvelges, sier Mæland.

Likekjønnet samliv

Den varslede splittelsen kommer i kjølvannet av fjorårets strid, etter at Bærum Baptistmenighet valgte en homofilt samlevende inn i sitt menighetsråd.

Dette strider mot Baptistsamfunnets offisielle syn på likekjønnet samliv, som i år 2000 vedtok at de ikke finner det riktig «at personer som lever ut sin homoseksualitet, kan ha lederoppgaver i våre menigheter eller i Det Norske Baptistsamfunn». Men istedenfor å ekskludere menigheten valgte hovedstyret å legge seg på en dialoglinje. Det konservative nettverket Veien videre er sterkt kritisk til Bærum baptistmenighets «syn på homofilt samliv»

«Slik vi leser Bibelen bryter dette med grunnleggende baptistisk teologi, og gjør det ikke mulig for oss å være i samme kirkesamfunn lenger», skriver Mæland og Zeiffert i brevet til hovedstyret og Bærum baptistmenighet.

Kritikk mot styret

I 2019 tok Baptistsamfunnets landsmøte initiativ til et utvalg som nå er med sitt arbeid for å tydeliggjøre baptistisk identitet, bibelsyn, og forståelsen av frihet og forpliktelse innen baptistfellesskapet. Arbeidet skal vare fram til 2022.

Mæland sier at bevegelsen han representerer forventer en avklaring og et retningsvalg allerede under årets landsmøte i oktober.

– Vi kan ikke vente frem til 2022. Årets landsmøte er en milepæl som vi vil avvente før vi trekker noen konklusjoner. Vi er de mer moderate blant de konservative, det er andre som er mer utålmodige enn oss, sier han.

– Når du sier «et tydelig retningsvalg», hva mener du med det?

– At landsmøtet fastholder at Baptistsamfunnet er tydelig evangelisk, og at Bibelen er rettesnor for tro, liv og lære. At dette forplikter i forhold til etikk generelt, og i den situasjonen vi nå er i – samlivsetikk - spesielt.

Hvilke grep må til for at dere skal bli?

– Landsmøtet i Ålesund i slutten av oktober blir avgjørende. Vi har sagt at vi avventer landsmøtet i håp om at det skal ta tydelige retningsvalg og velge et styre som man kan ha tillit til. Om det skjer, er flere av oss innstilt på å positivt bidra videre, sier Mæland.

Ser til Sverige

Mæland mener at situasjonen i det norske Baptistsamfunnet minner om situasjonen i Sverige. Der har det vært to Baptistsamfunn i nesten 100 år.

– Vi opplever litt av det samme i Norge. Det konservative grunnfjellet har en tydelig oppfatning. Vi opplever at en del av ledelsen og noen menigheter vil dra det i en annen retning.

Mæland sier at Veien videre ikke er innstilt på å «innordne» seg og legge ned kampen.

– Det er heller ikke godt å kjempe mot hverandre i år etter år. Om vi ikke kan bli enige om innhold og retning kan det være en bedre løsning at vi skiller lag og er enige om å være uenige

Beklager

– Baptistsamfunnet er et moderat konservativt kirkesamfunn, og det er et fortsatt ønske om å være det. Så har mange stemmer og meningsforskjeller i forhold til samlivsetikk fått et stort fokus de siste årene, sier Terje Aadne, generalsekretær i Baptistsamfunnet.

Baptistsamfunnet mener ifølge Aadne at hovedstyret arbeider målrettet for å finne en «felles retning som kirkesamfunn»:

– I løpet av det siste året har styret beklaget at det har vært brudd på de tidligere vedtakene om samkjønnet samliv og lederskap, vi har sett smerten som er uttrykt over ulik forståelse, og har derfor tatt tydelige initiativ for å sikre en felles retning for baptistene.

Han legger til at Baptistsamfunnet i tillegg arbeider for å gjøre kirkesamfunnet sterkere i andre situasjoner der det blir vanskelig.

– Vi kunne sikkert ha være tydeligere, men samtidig ønsker vi å bygge en robust teologisk plattform for baptister i Norge.

Hovedstyreleder Jon Vestøl har ikke besvart Vårt Lands henvendelser.

LES MER: Ingen eksklusjonssak mot baptistmenighet etter valg av lesbisk kvinne

LES MER: Pinseprofil enstemmig innstilt som ny baptistgeneral

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke