Kirke

Plantevekst for Misjonskirken

Satsing på menighetsplanting sikrer vekst for trossamfunnet Misjonskirken. Forsker Erling Birkedal advarer menigheter mot å spise av hverandres medlemsmasse.

– Vi har oppnådd å plante flere nye menigheter og å sette søkelyset på menighetsplanting. Det har vi ikke hatt tidligere, sier Øyvind Haraldseid, generalsekretær i Misjonskirken.

Medlemstallet i Misjonskirken gikk opp fra 9.723 i 2010 til 11.416 ved utgangen av 2019, ifølge trossamfunnet.

Ifølge trossamfunnet skyldes veksten kirkens satsing på menighetsplanting fra 2010 til 2020, under navnet Vekst 2020. Av alle som gikk til gudstjeneste i en misjonskirke i november 2018, så var hele én av fem i en menighet plantet i denne tiårsperioden.

Det er særlig i Agder at Misjonskirken vokser. Hele seks av de ni plantede menighetene i perioden er her.

Pilene peker oppover, men antall menigheter har sunket

Selv om pilene samlet sett peker oppover har det vært en nedgang på gjennomsnittelige gudstjeneste besøk fra 2018 til 2019. Også antallet menigheter har samlet sett sunket, fra 100 til 91.

– De menighetene som forsvinner består av kanskje to personer i dag. Men mange av de nyplantede menneskene består av flere hundre mennesker, sier Haraldseid.

– Er det først og fremst folk fra andre menigheter som kommer til de nyplantede menighetene?

– Det er sammensatt. Jeg tror ikke nødvendigvis at vi spiser fra andre menigheter. Vi klarer å fange opp en del som gjerne har vokst opp i en annen sammenheng. Eller som har en historie i Misjonskirken. Så er det en del nye mennesker også, sier han.

– Avhengig av nasjonal støtte

Ifølge Torben Joswig, leder for nasjonal avdeling i Misjonskirken, handler vellykkede menighetsplantinger om å bygge opp et helhetlig og sunt støtteapparat.

– Det handler om rett kompetanse, å være en del av et godt nettverk og god veiledning.

– Hvordan sikrer man at de nyplantede menighetene ikke får en dårligere kvalitet?

– Som menighetsplanter må du få støtte fra nasjonalt hold. Først er det en forprosess, så sender vi inn en prosjektsøknad til nasjonalt hold. De som planter vil da få støtte fra Misjonskirken nasjonalt.

Ifølge Torben er det fem satsningsområder: diakoni, disippelliv, lederutvikling, menighetsutvikling og menighetsplanting.

– Alle disse fem satsingsområdene gjelder også for etablerte menigheter. Vi følger også opp de små menighetene frem til deres død. Vi har menighetsrådgivere som har tilsyn hos oss.

Markedstenking

– Menighetsplanting kan lede til at medlemmer fra andre trossamfunn går over til den nyplantede menigheten. Det er mye mindre lojalitet i flere kirkelige miljøer som gjør at de konfesjonelle grensene er svakere, sier Erling Birkedal, førsteamanuensis i praktisk teologi ved MF vitenskapelig høyskole.

– Menighetsplanting er et «buzzword» i flere kirkesamfunn. Men er det en fare for at man ender opp med å stjele medlemmer fra hverandre?

– Ja, jeg tror det. Menighetsplanting er en amerikansk, frikirkelig måte å tenke på, der markedet styrer og det handler også om å vinne markedsandeler.

Han henviser til at de fleste av Misjonskirkens nyplantede menigheter ligger i Agder. Der det generelt er et stort kirkelig engasjement.

– Det er nok Agder og Rogaland som har det største plantepotensialet. Man ser at det ofte er der Dnk er mest aktive og har størst engasjement at frikirkene etablerer seg, sier Birkedal, som sier han vil utfordre kirker og kristne bevegelser til å i større grad vektlegge pionerarbeid og indremisjon.

LES MER:

---

Menighetsplanting

  • Misjonskirken Norge har nå 91 menigheter.
  • Særlig de siste årene har en del menigheter med få og stort sett eldre medlemmer blitt lagt ned.
  • Samtidig er det flere enn før som går på gudstjenester, deltar i smågrupper og er med som frivillige medarbeidere.
  • Medlemstallet i trossamfunnet gikk opp fra 9.723 i 2010 til 11.416 ved utgangen av 2019.
  • Det gir en netto vekst på 17,4 prosent.

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke