Kirke

Har utviklet nye betalingsløsninger for Den norske kirke

Den norske kirke og Vipps har hatt workshop og utarbeidet en ny løsning som vil gjøre det enklere å behandle pengestrømmen til hver enkelt menighet – som nå kommer mer og mer gjennom Vipps.

Mange norske kirkegjengere bruker Vipps til å gi penger til kirkeofring, babysang, konfirmantleir eller menighetens fredags-taco.

Nå er pengestrømmen til Den norske kirke gjennom Vipps på omtrent 100 millioner årlig. Men hittil har menighetene mye etter­arbeid med å sortere pengene.

Sekkepost

Utviklingsdirektør for IKT i Kirkerådet Bjarne Neer­land tok derfor kontakt med Vipps.

– Menighetene har brukt mye tid på å styre pengene videre fra den store sekken. Vi var ute etter en løsning der pengestrømmen kan sorteres allerede fra brukernivå – og rettes inn mot riktig konto/budsjettpost. Vi opprettet en prosjektgruppe som har hatt workshops med Vipps, og vi har fått til et veldig bra samarbeid. Nå er vi godt på vei mot en automatisering av pengestrømmen, som vil frigjøre noen årsverk – som igjen kan tilføre ressurser til kirkens kjernevirksomhet, sier Neerland.

Det er ikke bare snakk om å skille betaling av vafler – og ­ofringer til Kirkens Nødhjelp.

– Etter hvert vil systemet også kunne skille ut gaver som gir skatte­fradrag, der det må inn opplysninger som er underlagt personvernhensyn. En grunnidé er at hver enkelt menighet kan skreddersy sine løsninger, gjennom å opprette kategorier som ­etter hvert vil håndtere innbetalingene­ inn i regnskapet uten manuell ­behandling, forteller Neerland.

Vipps-brukerne i kirken vil ikke merke stor forskjell, da de allerede i dag kan gjøre valg når de betaler.

– Den store nyvinningen ligger­ i at det gjøres en postering og en styring av pengestrømmen, som sparer hver enkelt menighet for mange arbeidstimer i etter­arbeid. På sikt er drømmen at systemet skal styre pengene helt automatisk – og havne på riktig konto, sier leder i prosjektgruppen, Tore Gullaksen i Agder og Telemark bispedømme.

LES MERIMI-kirken opprettet Vipps-nummer for støtte til Arne Viste

Nyttig

Prosjektleder Ingebjørg Øra i Vipps forteller at samarbeidet har gitt dem ny innsikt.

– Sammen har vi designet nye løsninger, som vi også har nytte av overfor våre brukere. Pengestrømmen kan styres mer presist, og menigheten får rapporter som gir bedre oversikt over økonomien i hver enkelt del av virksomheten. Nå sorteres transaksjonene automatisk, det blir færre feil og letter etterarbeidet for de økonomiansvarlige, sier Øra.

LES MER: Kirkeofringer går gjennom Vipps

---

Vipps og kirken

  • På initiativ fra Kirkerådet har Den norske kirke og Vipps utviklet et system for innbetalinger som styrer pengene automatisk til riktig konto og budsjettpost.
  • Systemet er nylig lansert og vil lette etterarbeidet med innbetalinger til menighetene.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke