Kirke

Pinsemenigheter er splittet i synet på dåp og medlemskap

Blant flere av landets store pinsemenigheter er det laber interesse for å følge etter Filadelfiakirken Oslo, og åpne for at man kan bli medlem uten å la seg døpe. Men alle syntes at samtalen er viktig.

Tirsdag vedtok årsmøtet til Filadelfiakirken Oslo å fjerne kravet om at medlemmer skal være døpt for å bli medlem. Fra nå av vil ikke dåp ha noe å si for hvem som kan bli medlem, noe som betyr at også barnedøpte kan bli medlemmer i pinsemenigheten.

Vedtaket møtes med skepsis, blant annet i Filadelfia Vennesla, som er en av Norges største pinsemenigheter. Pastor Geir Stomnås frykter at den baptistiske dåpsteologien kan bli utvannet dersom det blir slik at store deler av medlemsmassen ikke er troendes døpt.

– Hvor tydelig kan man forkynne troendes dåp dersom man samtidig sier at man ikke trenger å være troendes døpt for å bli medlem? Med bakgrunn i vedtaket, kan jeg ikke se det annerledes enn at det må bli vanskeligere å ha en tydelig dåpsforkynnelse, sier Stomnås.

Pastor Wiggo Skagestad i Filadelfia Kristiansand mener at det på sikt kan bli krevende for Filadelfiakirken Oslo å forfekte det baptistiske dåpssynet, og at det kan resultere i «en teologisk utglidning».

– Vi har valgt å se det på en annen måte enn Filadelfia Oslo. Hos oss er det ikke noe tema, sier Skagestad. Vårt Land får opplyst at dette også er situasjonen hos Tabernaklet i Bergen.

Ikke kompromiss

Samtidig finnes det allerede flere store pinsemenigheter i Norge som har en ordning som ligner den Filadelfiakirken Oslo nå innfører, blant annet Salt Bergen. Helt siden 1990 har Betel Hommersåk i Rogaland ikke hatt som krav at medlemmer skal la seg døpe. Pastor Knut Idland opplever ikke at de går på kompromiss med det baptistiske dåpssynet.

– Det må ikke være vanskeligere å bli en del av menigheten enn i å komme inn i himmelen, sier han.

Idland i Betel Hommersåk mener flere pinsemenigheter nå bør følge etter Filadelfiakirken Oslo. På tross av medlemsordningen sier han at de vektlegger dåp «veldig sterkt».

– Det er ingenting vi feirer mer enn når mennesker velger dåp.

United Oslo er en annen pinsemenighet som ser positivt på endringen i Filadelfiakirken Oslo. Pastor Christoffer Svartdahl forteller at United har et tverrkirkelig syn på dåp: De praktiserer ikke barnedåp, men anerkjenner barnedåpen til medlemmer som kommer til.

– Halvparten av medlemmene våre er døpt som barn. Men når folk kommer til oss med ønske om dåp, da vi døper vi.

Pinsebevegelsens flaggskip

Filadelfiakirken Oslo blir regnet som Norges største pinsemenighet. Frank Erlandsen i Betel Trondheim sier at det nye vedtaket er toneangivende for samtalen om dåp og medlemskap i pinsebevegelsen.

– Det aktualiserer spørsmålet. Dette kommer til å engasjere, det ser du allerede i sosiale medier, sier han.

Erlandsen sier at Betel Trondheim har mange i den aktive forsamlingen som er tilflyttede barnedøpte, som ikke kan bli medlemmer. Per i dag har de ikke diskutert om de vil følge Filadelfiakirken Oslo, men Erlandsen erkjenner at dåpssyn ikke lenger er et like stort stridstema som det var.

– Vi har et mye bedre tverrkirkelig felleskap mellom ledere enn før, uavhengig av dåpssyn. Det er positivt. Det var mer vanntette skott 30–40 år tilbake i tid.

Medlemsbegrepet

På tross av egen skepsis, er ikke Geir Stomnås i Filadelfia Vennesla i tvil om at Filadelfiakirken Oslo fortsatt står i den baptistiske tradisjonen. Han mener at man kan gi begrepet «medlem» ulike betydninger, og at innholdet i begrepet har forandret seg de siste årene i deler av pinsebevegelsen.

Stomnås sier at en tradisjonell forståelse av medlemsbegrepet innebærer at man har «fulle rettigheter» i menigheten. Samtidig ser han at det har vokst fram en annen tolkning av medlemsbegrepet, der man kan få medlemskap samtidig som man ikke kan innta alle verv og funksjoner i menigheten. Det man i tradisjonelle pinsemenigheter har kalt «tilhørige», samsvarer i stor grad med «medlem med begrensede rettigheter» i nyere menigheter, forteller Stomnås.

Filadelfiakirken Oslo vil fortsatt stille krav om troendes dåp for mennesker med sentralt lederansvar. Stomnås understreker derfor at man bør må se på den nye medlemskapsordningen med ydmykhet.

LES OGSÅ: 

Nå kan barnedøpte bli medlemmer i Filadelfiakirken Oslo

Pinseforkynner David Østby kritisk til nye dåpskrav

Tapte millioner på byggeprosjekt. Nå flytter Filadelfiakirken Hamar inn i nye lokaler.

---

Nye dåpskrav

  • Dette er de nye kravene for medlemskap i Filadlfiakirken Oslo: «Medlemskap i Filadelfiakirken er for alle som vil ta imot Jesus Kristus som frelser og bekjenner seg til vår felles kristne tro slik den uttrykkes gjennom den apostoliske trosbekjennelse».

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke