Kirke

Spådde stort fall i dåpstallene – nå øker det flere steder

Fallet i antall døpte har nesten stanset, ifølge nye tall. Nå advarer flere mot å juble for tidlig

I 2019 ble 28.011 personer døpt i Den norske kirke, ifølge de endelige tallene som kom fra SSB denne uken. Det er en nedgang på omtrent 600 personer fra 2018, noe som gjør at andelen døpte går fra 52 til 51 prosent. Etter årevis med stor nedgang ser tallene nå ut til å stabilisere seg.

– Det er ting som tyder på at den nedadgående kurven ikke er like bratt lenger, ja. Men det er for tidlig å si at vi har snudd det, og så må vi jo følge med, sier direktør i Kirkerådet, Ingrid Vad Nilsen.

Øker noen steder

Det er likevel godt nytt for mange som spådde at nedgangen ville øke.

I 2018 mistet Den norske kirke muligheten til å motta meldinger om når deres medlemmer fikk barn fra Folkeregistret. Dette ble den gang spådd å gi store utslag i dåpstallene, ettersom menighetskontorene nå ikke lenger ville ha mulighet til å kontakte de ferske foreldrene for å invitere til dåp.

I stedet går pilen faktisk oppover enkelte steder: I Stavanger bispedømme har andelen døpte økt med 4 prosentpoeng, og i både Tunsberg og Agder og Telemark bispedømme har den gått opp med 2 prosentpoeng.

– Glad jeg tok feil

En av dem som spådde stor nedgang, var kirkeverge i Sandnes Andreas Eidsaa. Han fryktet at Sandnes ville gå fra 47 til 30 prosent døpte. I stedet har antallet døpte økt fra 48 til 51 prosent.

Nå er han glad for at han tok feil.

– Jeg var bekymret, det var helt sant. Jeg fryktet at det skulle bli en videre nedgang. Samtidig satt vi jo ikke paralysert, vi har jobba beinhardt for å prøve å kompensere.

Eidsaa påpeker at Kirkerådet har gjort en stor jobb, men at det også har blitt jobbet målrettet lokalt.

– Særlig gjennom sosiale medier, men også i babysanggrupper og i forbindelse med vielser har vi utfordret folk og spurt om de har fått døpt barnet, sier den engasjerte kirkevergen.

– Fortsatt på tå hev

Også Vad Nilsen mener at den massive satsingen på å nå ut til folk har hjulpet.

– Vi har oppsøkt nybakte foreldre på helsestasjoner og kjørt digitale kampanjer. Da ser vi at det nytter å legge inn en innsats.

Hun fremhever særlig Agder og Telemark bispedømme og Trondheim kommune som steder der utviklingen har vært god.

Eidsaa understreker at den lille oppgangen likevel ikke er noe å rope hurra for.

– Vi må være såpass offensive at vi ikke bare puster lettet ut for at ikke tallene faller, men i stedet bruke anledningen til å jobbe enda hardere for at tallene skal stige. Så jeg er fortsatt på tå hev.

Bekymret for koronaeffekt

I tillegg er Eidsaa nå bekymret for hvordan dåpstallene blir rammet av koronanedstengningen.

– De siste tre månedene har vi hatt en 20 prosent nedgang. Det er jo naturlig, men det blir veldig spennende å se om vi klarer å hente det inn igjen.

Vad Nilsen understreker at det er også i koronatiden har blitt jobbet aktivt for å tilrettelegge for dåp.

– Etter at man kunne samles opptil 50 personer har kirkene jobbet aktivt med blant annet egne dåpsgudstjenester. Men det gjenstår å se hvor mange som glapp, og hvor mange vi greier å få med, sier Vad Nilsen.

– Det er viktig både fordi dåpen i seg selv er sentral, men også fordi det får store konsekvenser for den videre trosopplæringen, sier Eidsaa.

Fortsatt håp om fødselsmeldinger

I fjor høst begynte Barne- og familiedepartementet å utrede muligheten for at alle tros- og livssynssamfunn, ikke bare Den norske kirke, skal kunne få utlevert taushetsbelagte opplysninger om medlemmers fødsler. Departementets interne utredningsarbeid skulle etter ­planen ferdigstilles i begynnelsen av året, men den er fortsatt ikke ferdig, skriver Barne- og familiedepartementet i en e-post til Vårt Land.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke