Kirke

Nå kan barnedøpte bli medlemmer i Filadelfiakirken Oslo

En av landets største og eldste pinsemenigheter lemper på dåpskravene for medlemmer. Pinsemenigheten sier det er tid for å se på andre dåpstradisjoner med «mykere øyne».

Fram til nå har det vært et krav til medlemmene i Filadelfiakirken Oslo at de er døpt med troendes dåp, også kjent som «voksendåp». Tirsdag kveld bestemte menighetens årsmøte å endre på dette kravet. Nå skal ikke dåp ha noe å si for hvem som kan bli medlem. Pastor Andreas Hegertun i Filadelfiakirken Oslo forteller at få har vært fornøyde med hvordan den forrige ordningen for dåp og medlemskap fungerte.

– En del av de som har kommet til kirken vår, kommer fra andre dåpstradisjoner enn vår egen. Vi ser at vi har fått en del mennesker som ble døpt som barn og oppdratt i en kristen tro som de aldri har forlatt. For noen av disse har det vært unaturlig å la seg døpe i vår kirke, fordi det har opplevdes som et brudd med den kristne tradisjonen de er en del av. Men de som kommer til tro i kirken vår, døper vi, som vi alltid har gjort, sier Hegertun.

Han presiserer at kirken ikke endrer teologi om sitt baptistiske dåpssyn, og at eldsterådsmedlemmer, pastorer og andre med læreransvar må være døpt med troendes dåp.

«Mykere øyne»

I saksframlegget til årsmøtet skriver eldsterådet at pinsemenigheten tidligere har hatt et sterkere behov for å markere seg teologisk fra den lutherske tradisjonen. Nå kan de i større grad se på andre kristne tradisjoner med «mykere øyne», skriver de.

«Vi skal derfor ikke snakke nedsettende om andre dåpstradisjoner, til tross for at vi står støtt i vår egen og ikke vil endre verken praksis eller teologi», står det i saksframlegget.

– Hvis dere «ikke snakker nedsettende», likestiller dere dåpssyn?

– Det er mye rom mellom det å snakke nedsettende om, og å utviske sitt eget syn. Vi står trygt og støtt i vår egen tradisjon. Nettopp derfor har vi ikke noe ønske om eller behov for å snakke nedsettende om andre tradisjoner, sier Hegertun.

Bekjennelse, ikke dåp

I de nye kravene for medlemskap forutsettes det at medlemmer «vil ta imot Jesus Kristus som frelser og bekjenner seg til vår felles kristne tro slik den uttrykkes gjennom den apostoliske trosbekjennelse».

– Kreves det ikke lenger at man er pinsevenn for å være medlem av Filadelfia Oslo?

Vår visjon er «å lede mennesker som ennå ikke tror til helhjertet etterfølgelse av Jesus Kristus». I dette ligger en erkjennelse at vi alle er underveis, forstår stykkevis og trenger å formes. Kirkens hode og Herre er Kristus. Vi forventer større grad av lojalitet mot kirkens lære, jo mer sentrale lederfunksjoner man innehar, sier Hegertun.

Anerkjenner problematikk

Hverken Salt Bergen eller Oslo Kristne Senter stiller krav om troendes dåp for medlemskap. Filadelfia Kristiansand er derimot et eksempel på en pinsemenighet som er tydelig på at det er en slik dåp som gir medlemskap i kirken.

I saksframlegget fra skriver eldsterådet til Filadelfiakirken at «vi erkjenner at å eventuelt endre dette er en vanskelig beslutning fordi dette er teologisk begrunnede ordninger».

Vil det være et dilemma å forkynne troendes dåp, samtidig som man ikke kan kreve det av medlemmene?

Vi ser ikke noe dilemma mellom å forkynne troendes dåp og denne medlemskapsordningen. Heller tvert imot faktisk. Dagens ordning har nok opplevdes lukket for mennesker som er viktige deler av fellesskapet. Med å behandle medlemskapsordningen vår som et ordningsspørsmål kan vi løfte vårt teologiske syn på dåpen, uten at noen skal føle seg holdt utenfor, sier Hegertun.

Med flere medlemmer vil dere få mer statsstøtte. Har det vært en motiverende faktor?

– Nei.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke