Kirke

Filadelfiakirken Oslo vil ha barnedøpte medlemmer

En av landets største og eldste pinsemenigheter vil lempe på dåpskravene for medlemmer. Pinsemenigheten sier det er tid for å se på andre dåpstradisjoner med «mykere øyne».

Eldsterådet til Filadelfiakirken Oslo ønsker å åpne opp for at man kan bli medlem uten å bli døpt med troendes dåp – også kjent «voksendåp». Tirsdag kveld vil menighetens årsmøte ta stilling til forslaget om å endre på kravene til hvem som kan bli medlem i kirken.

Fram til nå har det vært krav at nye medlemmer i Filadelfiakirken lar seg døpe med troendes dåp. I saksframlegget, som pastor Andreas Hegertun har skrevet på vegne av eldsterådet, står det at «ingen» er fornøyd med hvordan dagens modell for dåp og medlemskap fungerer, og at kravet om dåp ekskluderer store deler av den aktive forsamlingen.

Elderådet skriver at Filadelfiakirken tiltrekker seg mange tilflyttende kristne som er barnedøpt. «Disse opplever ikke behov for å la seg døpe som troende, til tross for Filadelfiakirkens baptistiske dåpssyn og praksis», står det i saksframlegget.

«Mykere øyne»

I saksframlegget skriver eldsterådet at pinsemenigheten tidligere har hatt et sterkere behov for å markere seg teologisk fra den lutherske tradisjonen. Nå kan de i større grad se på andre kristne tradisjoner med «mykere øyne», skriver de.

«Vi skal derfor ikke snakke nedsettende om andre dåpstradisjoner, til tross for at vi står støtt i vår egen og ikke vil endre verken praksis eller teologi».

Menigheten vil derfor ikke endre på teologien, men anser ikke dåp som en ekskluderende faktor i spørsmålet om medlemskap.

«Eldsterådet i Filadelfiakirken anbefaler nå at medlemskap baseres på en klassisk kristen tro og bekjennelsen av denne troen, uten krav om dåp», skriver de. Det er et samlet eldsteråd som står bak forslaget.

Anerkjenner problematikk

Karl Inge Tangen er forskningsleder ved Høgskolen for teologi og ledelse, og sitter i eldsterådet til Filadelifakirken Oslo. Han sier at hovedargumentet som taler i mot de nye endringene er at dåp og medlemskap tradisjonelt har vært sterkt knyttet sammen.

– Poenget som skeptikerne har i denne saken er at man hevder det er en nytestamentlig sammenheng mellom det å la seg døpe og det å være et medlem av menigheten sier Tangen og legger til:

– Problemet er at foreningsmedlemskap ikke uten videre tematiseres i Det nye testamentet. Her har det for eksempel tradisjonelt vært en debatt mellom frie venner og pinsevenner.

Det er flere pinsemenigheter som har en liknende ordning som den Filadelfia vurderer å innføre nå. Det er lang baptist- tradisjon i England som har hatt såkalt åpent medlemskap, sier Tangen.

Utfordringer

Hverken Salt Bergen eller Oslo Kristne Senter stiller krav om troende dåp for medlemskap. Filadelfia Kristiansand er derimot et eksempel på en menighet som er tydelig på at det er dåpen som gir medlemskap i kirken.
Karl Inge Tangen ser utfordringer med begge tilnærmingene:

– I mange kirker kan man være medlem uten å bekjenne tro. Men man blir jo døpt til etterfølgelse av Jesus. Man ender opp i paradokser med begge typer ordninger.

Han er  enig i Eldsterådets samlende vurdering slik denne fremkommer i Andreas Hegertun’s uttalelse.

Bekjennelse, ikke dåp

I forslaget til ny formulering av medlemskapskrav er ikke dåp nevnt: «Medlemskap i Filadelfiakirken er for alle som vil ta imot Jesus Kristus som frelser og bekjenner seg til vår felles kristne tro slik den uttrykkes gjennom den apostoliske trosbekjennelse».

Forslaget om færre krav til medlemskap har blitt godkjent på et menighetsmøte med 35 av 38 stemmer. Forslaget må så bli godkjent av årsmøtet tirsdag kveld for å tre i kraft. Årsmøtet er åpent for både medlemmer og de som regner Filadelfiakirken «som sitt åndelige hjem», melder de.

Les mer:

Hun ble døpt på nytt. Han sa nei. I Salt har de funnet et fellesskap som respekterer begge syn

Pinsevenn og professor Terje Hegertun: På tide å anerkjenne hverandres dåpssyn

Avviser oppmykning: – Å anerkjenne barnedåpen vil gå på bekostning av det vi har sett i Guds ord, sier Sigmund Kristoffersen

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke