Kirke

Mener kirkens støtte til Black Lives Matters er hyklersk: – Adresserer ikke egen rasisme

Church of England anklages for rasisme og diskriminering i egne rekker. – Kirken har sviktet, innrømmer erkebiskopen av Canterbury.

Biskoper i Church of England blir beskyldt for grovt hykleri etter å ha uttrykt støtte til Black Lives Matter-bevegelsen i USA og i England.

Kritikere mener biskopene først må ta et oppgjør med rasisme i egne rekker.

Den seneste uken har to svarte prester fortalt om hvordan diskriminering har hindret dem i å avansere i det kirkelige hierarkiet i den anglikanske kirke.

Ble blokkert av biskoper

Alwyn Pereira fikk avslag på syv ulike stillinger i Bristol bispedømme og gikk til sak mot bispedømmet for diskriminering i 2016.

Pereira mener biskopene er hyklerske når de støtter Black Lives Matter-bevegelsen.

– Vår kirke gir håp, og det er riktig at biskopene adresserer urettferdighet. Men det er et problem at rasismen fremdeles er til stede innad. Over 30 år har gått, og kirken vår «diskuterer» og «lytter» fremdeles, uttaler han i The Guardian.

Pereira bestemte seg for å saksøke bispedømmet etter at han oppdaget at det eksisterte et brev i personalfilen hans. Der hadde daværende biskop Michael Hill skrevet at han: «har jobbet tett sammen med mennesker fra det indiske subkontinentet tidligere, og oppdaget at det eksisterer kulturelle forskjeller i hvordan mennesker som Alwyn kommuniserer og forholder seg til sannheten på.»

Pereira er ikke fra «det indiske subkontitentet». Han har indisk-portugisisk bakgrunn, men er født i Kenya og tatt nesten hele sin utdannelse i England.

I søksmålet kom det frem at flere biskoper hadde blokkert ansettelser av ham på grunn at «kulturelle eksentrisiteter».

Saken ble til slutt henlagt fordi den var foreldet.

Biskop Michael Hill beklaget nylig måten han hadde omtalt Pereira på. Han sa «han hadde brukt stereotyper basert på rase som var uakseptable og støtende».

– Jeg angrer dypt på hendelsen og beklager av hele mitt hjerte, uttalte han ifølge The Guardian.

«Du vil kanskje føle deg ukomfortabel»

Pereiras sak er imidlertid ikke den eneste som har kommet offentligheten for øre den seneste uken.

Da Prestenovise Augustine Tanner-Ihm søkte på en soknepreststilling i år, mottok han en e-post der det sto at «demografien i soknet er preget av hvit arbeiderklasse», og at han «kanskje vil føle seg ukomfortabel» der.

Tanner-Ihm svarte at han var vokst opp som adoptert i en hvit arbeiderklassefamilie, og at han tidligere hadde jobbet i områder der majoritetsbefolkningen var hvit. Han fikk ikke jobben likevel.

Tanner-Ihm publiserte e-posten med avslaget på sin Twitter-profil forrige uke.

– Biskoper gir uttalelser om Black Lives Matter denne uken. Jeg undrer meg fremdeles over denne e-posten. Også over de åtte andre bispedømmene som nektet meg en stilling som sokneprest. Alle svarte liv har tydeligvis ikke betydning, skrev han.

Erkebiskopen beklager

Anklagene om diskriminering sammenfaller med at Church of Englands eneste ikke-hvite biskop, erkebiskop av York John Sentramu, går av med pensjon. Dermed blir bispekollegiet stående uten noen representanter fra hverken svarte eller andre etniske minoriteter.

8. juni la erkebiskop av Canterbury Justin Welby ut en video på Twitter der han kommenterte diskrimineringsanklagene:

– Rasismen mennesker i dette landet opplever, er frastøtende. Kirken har sviktet - og svikter – her. Det er tydelig hva Jesus ber oss om å gjøre: angre og handle.

Onsdag etterlyste biskop Guli Francis-Dehqan, som har spesielt ansvar for BAME-tematikk (Black, Asian, and minority ethnic) i Church of England, en full undersøkelse av systemisk rasisme i kirken.

– Det vil kunne avsløre i hvilken grad rasisme har sivet inn i våre strukturer og organisasjoner. Det vil gjøre det mulig for oss å adressere disse problemene på en effektiv måte, slik at fremtiden blir mer preget av rettferdighet og likhet, sa hun ifølge The Guardian.

LES MER:

MF-professor: Ofte er den som gjør en rasistisk handling uvitende om hvordan det oppleves

Forfatter og prest: – Det du ser nå er ikke en gjeng sinte svarte folk, det er en kristen bevegelse

Den mest fanatiske Trump-støtten finner vi blant de evangelikale

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke