Kirke

Tror misjon kan skremme bort muslimer

Fatema Al-Musawi sier at ingen muslimer blir overbevist av påtrengende misjon. – Vi driver ikke aggressiv misjon, svarer misjonsleder.

Den unge muslimen Fatema Al-Musawi sier hun ikke vil høre på misjonærer som ikke tar troen hennes på alvor:

– Misjon virker mot sin hensikt hvis man ikke møtes i dialog.

Al-Musawi har jobbet med religionsdialog gjennom Kristelig dialogsenter, og sier det «ikke er greit» når misjon er påtrengende. Hvis utgangspunktet for samtalen er at hun som muslim tar feil, vil hun heller ikke ta misjonærens budskap på alvor. Da reduseres hun til et «misjonsobjekt», opplever Al-Musawi.

– Hvis man har en sterk overbevisning om at sin tro er den rette, er det lett å se ned på andre. Jeg tror aldri man kan bli tatt seriøst av de som er veldig sterkt misjonerende.

De siste ukene har Vårt Land fortalt hvordan ulike kirkesamfunn har forandret misjonsstrategi mot muslimer. Mens misjonærer tidligere jobbet for at muslimer skulle vende om fra islam, snakker de nå stadig oftere om «Jesus-troende muslimer». Halvor Nordhaugs nye bok om universell frelse har også gitt brensel til debatten om misjon. Men hvordan tenker muslimene selv om misjon rettet mot dem?

– Problemet oppstår når de som misjonerer presser seg for mye inn. Man skal ha rett til å uttrykke troen sin. Problemet oppstår når man ikke lar noen være i fred, sier Al-Musawi.

– For mange kristne handler dette om evig liv og fortapelse. Kan du forstå at de går inn i misjon med et stort alvor?

– Nei, absolutt ikke. Man skal aldri tvinge religion på et menneske, det er en større synd enn noe. Presser du deg på mennesker, skremmer du dem vekk. Da forverrer du bildet av religionen du misjonerer for. Det er ikke greit å tvinge tro ned i halsen på andre.

Hun tror uansett ikke at slik evangelisering har noe særlig effekt.

– Moderne ungdommer blir ikke overbevist av påtrengende misjon.

Kritisk til gateevangelisering

Denne uken møttes preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit og generalsekretær i NMS Helge Gaard til samtale om misjon som sendes på vl.no torsdag klokken 19. Begge har ledende posisjoner i nasjonalt og globalt misjonsarbeid, og mener misjon er noe som angår alle kristne.

Olav Fykse Tveit sier seg enig med Al-Musawis tanker om formidling av tro.

– Et kristent budskap trenger en kristen måte å formidle budskapet på. Man skal ikke tvinge religion på noen.

Hva tenker du om gateevangelisering og dør-til-dør misjon?

– Jeg er ikke overbevist om at det fører til en god og en troverdig samtale. Man kan ha gode intensjoner, men jeg er ikke særlig interessert i å snakke om tro med folk som ringer på døra mi.

Fykse Tveit poengterer at kirkene i Norge er et resultat av at noen fortalte oss om Jesus. Han kaller misjon «kirkens vesen», og en oppgave som alle kristne har.

– Når det gjelder misjon er min oppgave å dele det gode budskapet som jeg tror på. Det kan foregå på mange måter. Men ikke gjennom maktbruk. Det er vi ikke kalt til. Misjon er ikke bare å dele budskapet, men å dele det på en god måte.

Olav Fykse Tveit kaller misjon «kirkens vesen», og en oppgave som alle kristne har. Foto: Den norske kirke
Olav Fykse Tveit kaller misjon «kirkens vesen», og en oppgave som alle kristne har.

Fornekter ikke

Generalsekretær i Det norske misjonsselskap (NMS) Helge Gaard sier han aldri gjør et poeng av at andres tro er feil.

– Kristne må tro på det de skal fortelle om. Man kan likevel ha full respekt for det andre tror på. Jeg vil aldri si at andres tro er feil.

Gaard forteller at han for en tid siden var i samtale med en muslim som ville bli kristen. Han mener det ikke bare handler om mer enn å sette merkelappen «kristen» på folk.

– Jeg spurte om han virkelig hadde tenkt igjennom det, med tanke på familien og slikt.

Gaard ser ingen konflikt mellom klassisk misjon og ønsket om å lytte til andres meninger om tro.

– Jeg vil møte muslimer med en interesse av hva de tror på. Vi driver ikke aggressiv misjon, men en form for vennlig formidling. På et sykehus NMS samarbeider med, står det på veggen: «Vi steller med deg, men Jesus helbreder deg.» Vi har evighetsperspektivet med oss når vi arbeider for å bekjempe fattigdom, nød og urettferdighet, sier Gaard.

Han sier norske kristne har vært for dårlige til å komme muslimer i møte med kristen tro.

– Når det gjelder muslimer som kommer til Norge har vi svikta. Jeg tror vi skal vitne for alle med stor frimodighet. Men med full respekt for det de tror på.

Generalsekretær i Det norske misjonsselskap (NMS) Helge Gaard sier han aldri gjør et poeng av at andres tro er feil. Foto: Marit Mjølsneset
Generalsekretær i Det norske misjonsselskap (NMS) Helge Gaard sier han aldri gjør et poeng av at andres tro er feil.

Bruk ørene

Fatema Al-Musawi mener nøkkelen er å være åpen for å høre andres syn, og møte mennesker med et åpent sinn.

– Jeg tror at man ofte glemmer å lytte, men heller tenker på hvordan man skal motbevise den andre. Jeg kan fint prate om troen min med andre, men da må de lytte med et åpent sinn.

Al-Musawi trekker frem Laget (NKSS) som arrangerer «Grill en kristen»-samlinger.

– Laget viser at de tør å bli utfordra og at de er uredde. Det er en god tilnærming til misjon.

Hun syntes også det var «kult» av misjonærer å dele ut Mormons bok utenfor den svært kritiske forestillingen «The Book of Mormon».

– De var ikke aggressive 
i sitt motsvar. De forstår at folk er kritiske og tenker annerledes.

Hva tenker du om muslimsk misjon?

– Det har jeg aldri opplevd. Men jeg ser ikke noe galt med misjonsarbeid så lenge man møtes i åpen dialog.

LES OGSÅ:

«Aisha» er døpt, men fortsatt muslim – Misjonsorganisasjoner snakker stadig oftere om «Jesus-troende muslimer»

Ny bok: Biskop Nordhaug mente at frelsen bare var for dem som trodde på Jesus. Så tenkte han seg om

Espen Ottosen og Øyvind Åsland: Skal vi håpe at misjon er unødvendig?

---

Fakta:

  • Er det riktig å forsøke å formidle evangeliet til en muslim? Er kristen misjon et tabu som ikke passer inn i Den norske kirke? Olav Fykse Tveit og Helge Gaard snakker om misjon og samarbeid på vl.no torsdag kl 19.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke