Kirke

Er kjærlighet til fedrelandet også blitt galt, nå?

Nasjonalisme og pinsekristendom er temaene i fredagens Etter lunsj.

«Fagert er landet», er en av mange salmer som ville blitt sunget i kristne kirker og bedehus på 17. mai førstkommende søndag – dersom de hadde vært åpne. Den kristne tradisjonen er full av fedrelandskjærlighet – noen vil kanskje også kalle det nasjonalisme.

Kan det bli for mye? Kan det virke ekskluderende? Eller er det snarere motsatt, at vi trenger mer av det, i en tid der kultur og verdier er så påvirket av globale tendenser at vi glemmer hva som er vårt eget?

Det er temaet i Etter Lunsj, Vårt Lands program på web-TV nå i koronakrisen. Programleder er Alf Gjøsund, og gjesten i programmet er filosof Henrik Syse.

Brøt med Pinsebevegelsen

Og det skal handle om flere typer følelser i programmet. Håvard J. Nilsen var ivrig med i en pinsemenighet gjennom hele oppveksten. Så ble det brudd. Nilsen opplevde pinsekristendommen som endimensjonal og for lite interessert i de menneskelige dybdene.

Det betyr ikke at han er kategorisk avvisende til karismatikk. Snarere tvert imot. Og også i dagens pinsebevelse finner han ting han heier på.

Nå har Nilsen skrevet roman om oppvekst og brudd i pinsebevegelsen. Og i Etter lunsj snakker han med Alf Gjøsund om boken, om sin egen prosess og om den kristne troen, som han fortsatt opplever som en viktig del av ham.

Etter lunsj sendes direkte i denne artikkelen klokken 13. Etter sendingen vil det bli tilgjengelig i opptak.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke