Kirke

Noen åpne kirkedører i påsken

Selv om det ikke arrangeres påskegudstjenester, åpnes flere kirker i påsken for lystenning og bønn – under strenge restriksjoner.

Over hele lande holder kirker i Den norske kirke stengt som følge av koronakrisen. Større arrangementer er forbudt. Av arrangementer er det kun vielser og begravelser som kan gjennomføres, og med oppfordring til to meter avstand mellom de deltagende.

Men flere av landets kirkelige fellesråd og menigheter har i samråd med lokale myndigheter likevel valgt å åpne kirkedørene for bønn og lystenning under påskehøytiden.

– Det var et ønske fra noen menigheter om å holde kirken åpen. Vi drøftet dette med biskopen og kom frem til at vi ikke ønsket å si nei, dersom det var et ønske lokalt, sier Asbjørn Vilkensen, kirkeverge i Bergen kirkelige fellesråd.

Kommunens krisestab

Vilkensen understreker at det ikke er snakk om et arrangement, men at enkeltmennesker kan komme inn i små grupper for å be og tenne lys.

Vilkensen sier at fellesrådet er i tett kontakt med kommunens krisestab, som blant annet inkluderer medisinske sakkyndige. Ifølge kirkevergen er menighetene pålagt strengt hygienetiltak:

– Blant annet må det sikres at man vasker hendene i såpe og vann eller med antibac når man går inn i kirkerommet, og at alle berøringsflater rengjøres jevnlig. Det skal alltid være to vakter til stede som påser at reglene overholdes, sier han.

Holder åpen kirke

Også Lillesand menighetsråd har valgt å holde kirken åpen fra klokken 13 - 15, fra Skjærtorsdag til og med 1. påskedag

Ifølge menighetsrådet slipper vertene bare kirkegjengerne inn i små grupper, og det er klare prosedyrer for renhold. Ifølge Gunnar Kulia, menighetsrådsleder i Lillesand menighet, samarbeider de tett med kommunen og kommunelegen for å gjennomføre tilbudet.

– Vi er i en veldig spesiell situasjon. Da er det viktig å ha mulighet til å kunne søke til kirkerommet. Dette er et tilbud under trygge rammer, som vi har ønsket å tilby til Lillesands innbyggere, sier han.

Holder stengt

Et flertall av landets kirker forblir likevel lukket gjennom påsken.

– Jeg ser at andre har valgt andre løsninger, men vi har fastholdt at vi deltar i en nasjonal dugnad for å redusere smitte, sier Rune Skagestad, kirkeverge i Stavanger.

– Men er det ikke nettopp i en tid som dette at kirkene burde være åpne?

- Det er et stort dilemma. Samtidig har vi et ansvar med tanke på smitterisikoen. Jeg har ikke sett en god løsning for hvordan vi kan ivareta dette på en god måte og samtidig holde åpne kirker. Min vurdering som byggansvarlig er at vi velger å ha stengt.

Må følge regelverket

Av arrangementer er det kun vielser og begravelser som kan gjennomføres, og med oppfordring til to meters avstand mellom de deltagende, skrev Barne- og familiedepartementet (BFD) til Vårt Land lørdag.

Søndag orienterte BFD Norges kristne råd om at de er kjent med at enkelte menigheter har laget egne retningslinjer om for eksempel lystenning og bønn, men at disse har tatt hensyn til FHIs regler for antall personer som har lov å samles innendørs. Og at de har vakter, godt renhold, og tar hensyn til smittevernreglene.

BFD skriver at de ikke kan gi nærmere retningslinjer siden det er Helse og omsorgsdepartementet som er rette myndighet på dette området. Videre sier BFD at lokale løsninger uansett må være i tråd med råd fra smittevernmyndigheter i kommunen.

– De som vurderer åpne kirker må gjøre dette i tråd med Helse- og omsorgsdepartementet, Folkehelseinstituttets vurderinger og kommunelegens vurderinger, sier Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges kristne råd.

LES MER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke