Kirke

Slik møter verdensreligionene korona-trusselen

Mens mange religiøse ledere oppfordrer sine trosfeller til å rette seg etter myndighetenes retningslinjer, har andre tro på at koronaviruset kan bekjempes med åndelig kraft.

Hele 84 prosent av verdens befolkning ser på seg selv som del av en trosretning, ifølge Pew Research Center. I turbulente tider ser mange til religiøse ledere for veiledning, men signalene de har fått derfra har variert stort – avhengig av hvilken tro man tilhører: Den ortodokse kirken i Russland tar til orde for at smitte ikke er mulig gjennom delt nattverdskje, mens ultra ortodokse jøder legger smittevern på hylla til fordel for tora-studier.

Den katolske kirke

Etter selv å ha testet negativt på korona-smitte, deltok Pave Frans på to gudstjenester 15. mars. Da kirker i Roma begynte å stenge og avlyse gudstjenester, var paven tydelig på at kirkene bør holde åpent for personer som ønsker å be der, ifølge nyhetsnettstedet Politico.

På verdensbasis tilhører omtrent 1,3 milliarder mennesker den romersk-katolske kirke.

I Norge er det omkring 160.000 katolikker. Alle messer i norske katolske kirker er avlyst og medlemmer er fritatt messeplikten, men kirkene holder åpent for bønn.

– Våre kirker er prinsipielt åpne. Det ville være galt av oss å stenge dem når folk søker den trøst bønnen for alterets sakrament kan gi, sier biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme.

Det pastorale ansvaret er stort, ifølge Eidsvig.

– De fleste pandemier i historien har krevet store ofre av prester og ordenssøstre med mange dødsfall blant de siste.

Flere prester i Italia er allerede døde av viruset fordi de har vært eksponert for det i sin tjeneste. Prestene skal, ifølge Eidsvig, gi de syke sakramentene og be sammen med dem, men beskytte seg så langt det er mulig.

– Prestetjenesten har aldri vært helt risikofri, og prestene er oppdratt til å etterligne Den gode hyrde som legger sitt liv ned for fårene så sant det er mulig, men uten unødvendig heroisme.

Few worshippers pray at the Rosebank Catholic Church In Johannesburg, South Africa, Thursday, March 19, 2020. South Africa imposed restrictions and banned gathering of 100 and more in a bid to prevent the spread of the coronavirus. For some people the COVID-19 coronavirus causes mild or moderate symptoms, but for some it causes severe illness. (AP Photo/Denis Farrell)
KATOLSK: Covid 19 preger kirkelivet til mange. Ved Rosebank Catholic Church i Johannesburg, Sør-Afrika er det kun åpent for bønn. Foto: Denis Farrell/AP Photo/NTB scanpix

Den russisk-ortodokse kirke

– Vi tror ikke noe virus eller sykdom kan smitte gjennom nattverden, men dersom det kommer forbud eller råd fra staten, så må vi følge de, og da kan engangsskjeer bli brukt, uttalte Metropolitan Hilarion den 7. mars. Han er leder for eksterne forhold i Den russisk ortodokse kirke.

Kirken i Russland, med 164 millioner medlemmer i verden, bruker en felles skje til å dele ut nattverd. Men den skal nå tørkes med et lommetørkle med desinfiserende middel etter hver utdeling.

Sokneprest Fader Kliment i den russisk ortodokse Hellige Olga menighet i Oslo forteller at instruksen fra kirkeledelsen i Russland er at de skal forholde seg til lokale helsemyndigheter. De har derfor avlyst alle gudstjenester og stengt kirken frem til 29. mars.

Fader Kliments inntrykk er at de fleste medlemmene respekterer smittevernstiltakene. Likevel synes noen det er rart at en kan gå på McDonald's og bestille hamburger, men ikke gå i kirken og få nattverd.

– Vi legger til rette for individuelle henvendelser, om for eksempel nattverd eller skriftemål, sier han.

Den anglikanske kirke

Justin Welby, erkebiskop av Canterbury og internasjonal leder for Den anglikanske kirke, avlyste alle gudstjenester fra 17. mars. Bryllup og begravelser blir fremdeles arrangert, og kirkene holder åpent for bønn.

Erkebiskopen ber sine 86 millioner medlemmer om å være i front med å hjelpe de fattigste og mest sårbare i samfunnet, gjennom bønn og tjenester, ifølge Daily Mail. Disse anbefalingene kom etter at statsminister Boris Johnson ba folk om å unngå sosiale sammenkomster og jobbe hjemmefra.

A portrait of the Tibetan spiritual leader the Dalai Lama adorns a prayer room as an employee of the Central Tibetan Administration in protective clothing sprays a steriliser as a precaution against the coronavirus in Dharmsala, India, Thursday, March 19, 2020. For most people, the new coronavirus causes only mild or moderate symptoms. For some it can cause more severe illness. (AP Photo/Ashwini Bhatia)
BUDDHIST: Et portrett av Dalai Lama henger i et bønnerom som blir ­sterilisert som smittevernstiltak i et tempel i Dharmsala, India. Foto: Ashwini Bhatia/AP Photo/NTB scanpix

Buddhistene

Omkring 7 prosent av verdens befolkning er buddhister, ifølge Pew Research Center. Dalai Lama, leder for de tibetanske buddhistene, trakk seg tilbake fra alle offentlige aktiviteter allerede 12. februar, etter at legen hans anbefalte ham å unngå større forsamlinger, ifølge CNN.

Den sentrale, tibetanske administrasjonen har sendt ut retningslinjer til sine templer og klostre, hvor de anbefaler å holde stengt og følge sine egne myndigheters retningslinjer. Administrasjonen har også avkreftet falske nyheter om at Dalai Lama har sendt ut instrukser om hvordan en kan kurere covid-19.

Buddhistforbundet i Norge anslår at det er omkring 40.000 buddhister her til lands. Generalsekretær Egil Lothe sier det er mange forbindelser mellom Norges buddhister og det internasjonale, buddhistiske samfunn.

– Mange medlemmer var tidlig klar over alvoret i smittefaren, og flere større arrangement i Norge og utlandet for våren ble avlyst allerede i januar og februar. Flere har opplevd lignende tiltak tidligere, som ved utbruddene av SARS og svineinfluensa, sier Lothe.

Jewish Ultra-Orthodox men and children, some wearing costumes, read the Book of Esther which tells the story of the Jewish festival of Purim, at a synagogue in Bnei Brak, Israel, Monday, March 9, 2020. The holiday commemorates the Jews' salvation from genocide in ancient Persia, as recounted in the Book of Esther. (AP Photo/Oded Balilty)
JØDISK: Ultra-ortodokse jødiske menn og barn leser Esters bok i Israel, mars 2020. Rabbi Kanievsky mener én dag med avbrutte tora-studier er farligere for verdens eksistens enn frykten for korona­smitte. Foto: Oded Balilty/AP Photo/NTB scanpix

Ultra-ortodokse jøder

I Israel har den ledende rabbien for landets 1,1 millioner ultra-ortodokse, Rabbi Chaim Kanievsky, gått ut mot helsemyndighetenes råd. Han mener at selv én dag med avbrutte tora-studier, vil være farligere for verdens eksistens enn frykten for koronasmitte. Ifølge avisa Haaretz, er statsminister Benjamin Netanyahu avhengig av Kanievskys godvilje, og sier ham derfor ikke imot. I USA har de ultra-ortodokse likevel fulgt myndighetenes råd om å stenge skoler og synagoger.

A Muslim man prays at Istiqlal Mosque in Jakarta, Indonesia, Friday, March 20, 2020. The grand mosque in Indonesia's capital, one of the largest mosque in Southeast Asia, which is usually packed with thousands of Muslims during Friday prayers, decided to cancel mass prayers for the next two weeks to curb coronavirus spread. The vast majority of people recover from the new coronavirus. According to the World Health Organization, most people recover in about two to six weeks, depending on the severity of the illness. (AP Photo/Tatan Syuflana)
ISLAM: En muslimsk mann ber i Istiqlal moskeen i ­Jakarta, Indonesia. Moskeen er en av de største i Sørøst-Asia og har avlyst massebønn de neste to ukene, for å forhindre smitte. Foto:/AP Photo/NTB scanpix

Muslimer

Verdens 1,8 milliarder muslimer utgjør omlag 24 prosent av verdens befolkning. Landene i Midtøsten har i stor grad avlyst eller stengt religiøse sammenkomster, som felles bønn i moskeene, ifølge Al-Jazeera. I Norge er 175.000 personer som er medlem av et muslimsk trossamfunn.

Yasir Ahmed, informasjonsansvarlig i Islamsk råd Norge, sier at de har oppfordret alle moskeer som er medlem til å stenge sine moskeer. Ahmeds oppfatning er at rådene er fulgt.

– Til tross for at mange synes det er trist at fredagsbønnen er avlyst, forstår de alvoret, sier han.

LES MER: 

• Kirkens Nødhjelp gjør fasteaksjonen digital dropper bøssebæring

• Korona-pandemi: Eneste rette å bruke storslegga

• Fare for korona i flyktningleirer

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke