Kirke

Politiet har fått nye tips om kirkebrannen på Dombås

Etterforskningsleder Kristian Plassen ved Innlandet politidistrikt bekrefter at de har fått nye tips om kirkebrannen på Dombås.

Fredag meldte politiet at brannen i Dombås kirke trolig var påsatt, og gikk på nytt ut med ønske om tips. Politiet har særlig ønsket å komme i kontakt med personer som var i området Dombås sentrum og kirken natt til torsdag 20. februar mellom klokken 2 og 3 om natten.

– Vi har fått tips i saken, og sjekker nå opp om de har relevans for etterforskningen, sier etterforskningsleder Kristian Plassen.

Vedvarende mistanke – avviser elektrisk feil

Han bekrefter at det ikke var tegn til innbrudd i kirken da nødetatene ankom natt til 20. februar. De tekniske undersøkelsene viste at det ikke var feil ved det elektriske anlegget.

– Mistanken om påsettelse er også basert på undersøkelser på stedet. Etterforskningen pågår for fullt, og vi har fortsatt bistand fra Kripos, sier Kristian Plassen.

– Har politiet tro på en snarlig oppklaring av saken?

– Det er altfor tidlig å si noe om det nå, men saken har høy prioritet, sier etterforskningslederen.

Biskop Fiske: – Krevende situasjon

Etter at politiet gikk ut med mer informasjon om kirkebrannen, sa biskop i Hamar bispedømme Solveig Fiske at politiet måtte få ro til å gjøre jobben sin.

– Slik at bygdefolket kan få svar på hva som har skjedd. Dette er en krevende situasjon for hele lokalsamfunnet på Dombås, sa Fiske til Vårt Land.

Hun sa at hun håpte bygget ble frigitt så snart som mulig.

– Både de kirkelig ansatte og de kirkelige folkevalgte jobber for at kirkelige handlinger og gudstjenester skal gå som vanlig. Sammen ønsker vi å legge forholdene mest mulig til rette slik at folk kan være sammen, og støtte hverandre gjennom ei vanskelig tid, uttalte Fiske.

Korskirke fra 1939

Dombås kirke ligger i Dombås sokn i Dovre kommune i Innlandet fylke.

Brannen i kirken startet natt til 20. februar. Brannalarmen gikk rett over klokka tre og brannvesenet var raskt på stedet. Det ble likevel tidlig klart at kirken fikk store skader innvendig.

– Det er ufattelig vondt og tungt, for Dombås kirke er et så vakkert kirkebygg, der den står ved foten av Dovrefjell. Kirken er et viktig samlingspunkt i lokalsamfunnet, sa biskop Solveig Fiske i Hamar bispedømme.

Kirken, som ble oppført i 1939, er en korskirke tegnet av Maagnus og Espen Poulsson. Altertavla ble laget av Greta Thiis og viser Kristus flankert av ti scener fra Jesu liv og lidelseshistorie, samt ti mindre bilder med kors og blomstermotiv. Altertavla er blant mange ting som gikk tapt i brannen 20. februar.

MER OM KIRKEBRANNEN PÅ DOMBÅS:

Kirkeverge på Dombås: – I vårt lille lokalsamfunn vil uavklart brannårsak skape usikkerhet og uro

Vårt Land mener: Tragedien på Dombås må gi fortgang i sikringen av viktige kulturminner

Bekymret for brannsikringen av norske kirker – direktevarsling kan ha reddet Dombås kirke

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke