Kirke

Åpen folkekirke spår ny valgordning innen 2023

– I 2023 finnes det ikke noe nominasjonskomiteer. Lister er kommet for å bli, spådde Gard Sandaker-Nielsen under helgens årsmøte i Åpen folkekirke.

Av: Håkon Vatnar Olsen

– En ny valgordning vil være på plass til neste kirkevalg, mener Åpen folkekirkes leder, Gard Sandaker-Nielsen. Uttalelsen kom da han holdt «leders tale» under helgens årsmøte i Åpen folkekirke.

I forrige kirkevalgperiode ble Åpen folkekirkes forslag om å endre kirkens valgordning nedstemt på Kirkemøtet.

Nye betingelser

Sandaker-Nielsen er sikker på at flere har endret mening siden den gang.

– Dagens valgordning bidrar ikke til at medlemmene kan gjøre opplyste valg. Grunnen til at mange ikke gikk for vårt forslag for to år siden, var at man ikke trodde det ville komme nye lister. Så kom Bønnelista. Så har vi også sett at Nominasjonskomiteens liste viste seg å fungere som en selvstendig liste, sier han.

Sandaker-Nielsen tror at flere av dem som frontet nominasjonskomiteenes lister nå vil støtte en ny valgordning.

Når vil dere fremme denne saken for Kirkemøtet?

– Det er naturlig at det skjer når regelverket for nytt kirkevalg skal bli vedtatt i 2022.

Et representativt Kirkeråd

I sin åpningstale til årsmøtet sa Sandaker-Nielsen at det er viktig å sikre solid representasjon for Åpen Folkekirke i Kirkerådet, hvor lista nå har stort gjennomslag. Han sa også at velgernes mandat bør ha «en viss vekt» også når de kirkelige ansatte tar stilling til hvem som skal velges til bispedømmerådene..

Betyr dette at de ansatte har et ansvar for å forhindre at Åpen folkekirke får mer enn omlag 50 prosent av stemmene, i henhold til valgresultatene?

Det viktigste er å få et kompetent kirkeråd. Det er naturlig at de kirkelig tilsatte i rådene tar hensyn til velgernes mandat. At Åpen folkekirke har et flertall i Kirkerådet mener jeg er naturlig.

Nestleder i Kirkerådet, Harald Hegstad, er kritisk til forslaget om at resultatet av kirkevalget skal legge føringer for hvordan kirkelig ansatte skal stemme.

– De kirkelige ansatte må stemme etter overbevisning og på selvstendig grunnlag. Hvis man mener at valgresultatene fra de leke medlemmene er viktigst, vil det sette spørsmålstegn ved de kirkelige ansatte som fullverdige medlemmer av rådet.

LES MER KIRKEVALG:

• Er kirkepolitiske lister kommet for å bli? Krangler fortsatt om listevalg

• Kirkemøtet ønsker kirkevalg samtidig som offentlige valg

• Kjell Ingolf Ropstad: Kirken styrer seg selv

---

Åpen folkekirke

  • På helgens årsmøte fikk Gard Sandaker-Nielsen fornyet tillit som leder. Styret består ellers av Kristin Gunleiksrud Raaum, Ole Kristian Bonden, Jens Bjelland Grønvold, Terje Damman, Nell Gallaas-Hanssen, May-Eldrid Hansen og Karin-Elin Berg.
  • Andre saker for organisasjonen framover er å stanse diskriminering, gjøre kirken mer inkluderende for alle og sørge for at flere kirker er åpne for folk når de trenger det, skriver Åpen folkekirke i en pressemelding etter møtet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke