Kirke

Evangelist fikk sportsbil i gave: – I Skandinavia verdsettes ikke evangelister som i USA

Den norske evangelisten Edward John Hughes fikk nylig en bil i gave. Han mener nordmenn kan lære av amerikanere – og bli rausere med forkynnere.

– Det hender jeg opplever at folk velsigner meg rikelig. Denne gangen fikk jeg en ordentlig velsignelse da jeg jobbet i Sverige og hadde prekt på mange møter uten betaling, forteller Edward John Hughes.

I tillegg til å være konsulent for kristne TV-kanaler arbeider han som evangelist gjennom Edward John Ministries – Training souls to win. For to uker siden kunne han vise frem sin nye Chrysler Crossfire på sosiale medier, en 2004-modell han fikk i gave fra en kristen giver.

– Gaven viser at noen ser det jeg gjør og verdsetter tjenesten min, sier forkynneren, som anslår at bilen har en verdi på 250.000 kroner.

Slik presenterer han den nye bilen på sin Facebook-profil:

Enjoying a «Sunday-cruise» with my beautiful mom in this amazing “CROSS FIRE” sports car 🔥 A gift I received, straight from heaven, yesterday .. One thing is for sure - You cannot out-give GOD!”

Publisert av Edward John Hughes  Søndag 16. februar 2020

Gavedebatt

Etter at Stavanger Aftenblad forrige måned skrev om en pinseleder som kjøpte en leilighet av et eldre menighetsmedlem og solgte den videre med milliongevinst, har flere tatt til orde for at kristenledere bør være restriktive med å ta imot gaver. 

Edward John Hughes sier han sjelden har mottatt så rause gaver som i tilfellet med sportsbilen. Han mener menigheter ofte er sparsomme med honorar til forkynnere, og at gaver som kommer i tillegg derfor er ekstra kjærkomment.

– Jeg får fortsatt samme honorar som jeg gjorde for 25 år siden. Ingen vanlig nordmann overlever på den lønnen, sier Hughes, og legger til at det er viktig å være åpen om hvilke gaver man får.

Sammenliknet med andre kulturer er man mer tilbakeholdne med gaver til forkynnere her til lands, mener Hughes.

– I Skandinavia verdsettes ikke evangelister på samme måte som for eksempel i USA, hvor man har større evne til å oppmuntre hverandre med gaver. I India har de mindre penger enn oss, men de er alltid gavmilde, sier Hughes, som understreker at han selv gir bort store deler av pengene han mottar.

LES OGSÅ: Forkynnerfellesskap: - Evangelister har mindre inntektsgrunnlag enn før

Problematiske gaver

Førsteamanuensis Hilde Løvdal Stephens ved Universitetet i Sørøst-Norge har forsket på evangelikal kristendom i USA. Hun bekrefter at det har vært vanlig med rause, personlige gaver til forkynnere og pastorer i USA.

– «Love offerings» kan være et annet ord for kollekt, eller for en spontan innsamlingsaksjon til noen som trenger det. Det kan også være en «bonus» til en pastor som har gjort en god jobb, forteller Stephens.

Selv om dette har vært vanlig, er det ikke dermed uproblematisk i amerikansk kontekst, forteller Stephens. Bonusgaver til pastorer og forkynnere har blitt særlig mye debattert.

– Også i USA debatteres etikken rundt forkynnergaver. En del pastorer og evangelister har tenkt at dette er gaver. Men når man får det i kraft av rollen som evangelist, regnes det som inntekt og må skattes av. Det er flere som har kommet skeivt ut med skattemyndighetene og havnet i fengsel på grunn av det, sier hun.

Graham takket nei

Allerede i 1948 bestemte den kjente forkynneren Billy Graham at han ikke ville ta imot kjærlighetsgaver fra giver.

– På denne tiden var det vanlig at forkynnere levde på kjærlighetsgaver. Graham mente dette kunne skape usunne bindinger, og at man kunne anklages for å tjene seg rik ved å manipulere mennesker, sier Stephens.

I 1979 ble Evangelical Council for Financial Accountability dannet for å hjelpe kristne organisasjoner og kirker til å operere i samsvar med etablerte standarder for økonomi.

– I evangelikale miljøer hadde mange mistet troverdighet på grunn av økonomisk rot. Dette skulle rydde opp, sier Stephens.

Hun forteller at det i USA er mange som advarer mot «love offerings», eller kjærlighetsgaver.

– På grunn av innstramminger fra skattemyndighetene er det mange som oppfordrer til å gi gaver til kirken istedenfor til enkeltpersoner. Dermed kan heller kirkene gi lønn, sier Stephens.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke