Kirke

Samarbeidspartnere vil ikke droppe Visjon Norge etter korona-kritikken

TV Visjon Norges innsamlingsmetoder får lite støtte blant de kristne aktørene som sender programmer på kanalen. Likevel forsvarer de samarbeidet.

Kristiansand 20191116. 
Sians frontfigur Arne Tumyr kastet koranen under Sians demonstrasjon p Torvet i Kristiansand. Det f¯rte til basketak mellom demonstranter og politi da noen brant deler av en bok. Ludvig Nessa under arrangementet.
Foto: Tor Erik Schr¯der / NTB scanpix

– Det er en del på Visjon Norge som jeg absolutt ikke er enig i, men jeg vil ikke slutte å sende der, sier Ludvig Nessa.

Han leder gruppen «Den norske kirke i eksil», som sender gudstjenester på Visjon Norge hver søndag.

Visjon Norge har fått mye oppmerksomhet etter en innsamlingsaksjon forrige uke der gjestepredikanten Dionny Baez utfordret seere til å gi 2020 kroner. Ved å gi dette beløpet, mente Dionny Baez at Gud ville beskytte giverne mot koronaviruset.

I Ludvig Nessa sine ører liknet forkynnelsen på avlatshandel, en omstridt praksis fra senmiddelalderen der man ble tilbudt tilgivelse for synd mot betaling.

– Jeg var glad da jeg så at Jan Hanvold på Facebook tok avstand fra at man kan kjøpe helse og frelse for penger, sier Nessa.

• LES MER: Politikere er svært kritiske til Visjon Norge: – Å utnytte mennesker på denne måten er helt forkastelig

Såkorn

Hanvold har avvist at kanalen tror man kan kjøpe helse, frelse eller beskyttelse. Under programmet Studio Direkte fredag kveld, mente han derimot at det finnes «en lov om å så og høste som en giver».

Under den omstridte innsamlingsaksjonen brukte riktignok ikke predikanten Dionny Baez ordet «betaling» om de 2020 kronene, men han omtalte beløpet som et «såkorn». I den såkalte herlighetsteologien, som lærer at Gud har lovt å velsigne troende med rikdom og helse, har såkorn-metaforen ofte blitt brukt om «troen på Guds løfter» som vil gi en «innhøsting» av velsignelser.

Ludvig Nessa sier han aldri har støttet denne teologien.

– Men det er ikke derfor jeg sender på Visjon Norge. Jeg er der fordi jeg har fått sendetid. En del av min forkynnelse strider med Visjon Norges teologi, uten at de har lagt begrensninger på meg. Det synes jeg er raust, sier Nessa.

Morten Askeland er generalsekretær i organisasjonen Åpne Dører, som i en årrekke har sendt programmer på TV Visjon Norge.
Morten Askeland er generalsekretær i organisasjonen Åpne Dører, som i en årrekke har sendt programmer på TV Visjon Norge. Foto: Åpne Dører

Vil ta det opp

Organisasjonen Åpne Dører har sendt programmer på Visjon Norge i en årrekke. Generalsekretær Morten Askeland forklarer at TV Visjon Norge er en av mange plattformer de bruker.

– Vi er ikke nødvendigvis enige i den redaksjonelle profilen til disse plattformene. Men vår erfaring er at folk klarer å skille mellom oss og kanalene vi bruker, sier Askeland.

Han forteller at Åpne Dører, som arbeider for å hjelpe forfulgte kristne, gjør en kontinuerlig vurdering av hvilke kanaler som er mest hensiktsmessige for å formidle budskapet sitt.

– Visjon Norge har fått kritikk for å bruke uetiske innsamlingsmetoder. Gjør det en forskjell for dere?

– Både innsamling, redaksjonell profil og andre momenter er en del av vurderingen når vi evaluerer hvilke kanaler vi bruker.

Askeland sier han ikke likte måten TV Visjon Norge gjennomførte pengeinnsamlingen sin på forrige uke, da predikanten Dionny Baez knyttet folks pengegave til løfte om beskyttelse mot koronaviruset.

– Men hvis det er ting vi reagerer på, foretrekker vi å ta det opp direkte med dem det gjelder, sier Askeland.

Generalsekretæren forteller at Åpne Dører skal i møte med TV Visjon Norge neste uke og vil ta opp saken.

Vil fortsette

Syvendedags Adventistkirken har sendt programmer på TV Visjon Norge siden kanalen ble opprettet. Informasjonsansvarlig Tor Tjeransen understreker at Adventistkirken ikke stiller seg bak kanalens forkynnelse eller innsamlingsmetoder.

– Vi er godt kjent med argumentet om at vi ved å sende på kanalen, legitimerer kanalens forkynnelse og praksis. Vi er ikke enige i det argumentet. Likevel vurderer vi med ujevne mellomrom om det er riktig av oss å fortsette å sende våre programmer på TV Visjon Norge. For oss har ønsket om å nå ut til et så stort publikum som mulig ført til at vi har valgt å fortsette å sende på TV Visjon Norge, til tross for at vi ser ulikt på mye både innen teologi og praksis.

Tjerandsen påpeker at dersom Adventistkirken hadde fått sendetid på NRK eller TV2, ville det også på disse kanalene være svært mye vi ville vært uenige i.

Tor Tjeransen, Director, Hope Channel Norway, on Wednesday May 30, 2018.
Tor Tjeransen er informasjonsansvarlig Syvendedags Adventistkirken. De har sendt programmer på TV Visjon Norge siden kanalen ble opprettet. Foto: Silja Leknes

Oppfordrer til samarbeid

Foreningen Jesusnett, som er tilsluttet Normisjon, har samarbeidet med TV Visjon Norge i 16 år, forteller redaktør Mary Anette Skaaheim. Hun mener at samarbeidspartnerne ikke har ansvar for hverandres eller for kanalens innhold.

Forkynnelsen som kobler pengegaver til beskyttelse mot koronaviruset ikke har dekning i Bibelen, mener Skaaheim.

– Dette har vi også formidlet til Visjon Norge. Jan Hanvold selv har vært tydelig overfor oss og offentlig at de ikke ønsker å stå for en teologi som selger frelse eller helbredelse for penger, sier redaktøren, som legger til at Jesusnett fremdeles vil produsere programmer til TV Visjon Norge.

Istedenfor å trekke seg unna når man reagerer på Visjon Norges forkynnelse, vil Skaaheim oppfordre flere til å sende programmer på kanalen.

– Visjon Norge og Jan Hanvold har ønsket flere aktører velkommen til å bidra, og den muligheten mener vi i Jesusnett flere bør benytte seg av, sier hun.

Vurderer innslaget

Forbrukertilsynet skal nå vurdere om det aktuelle TV-innslaget rammes av lov om alternativ behandling. Juridisk direktør Frode Elton Haug sier til Vårt Land at et sentralt spørsmål er om det i innslaget loves at en pengegave skal føre til en konkret helbredelse av sykdom.

– TV Visjon Norge har i mange år oppfordret til å gi bidrag og knyttet dette til noe mer diffust i framtiden, og det vil normalt ikke rammes av regelverket. Det vi nå må gjøre er å se om det nå ble lovet at en pengegave ville føre til en konkret effekt.

LES MER:

Ba folk gi penger til Visjon Norge for beskyttelse mot koronaviruset

– Forkastelig opptreden av Visjon Norge

Hanvold svarer på korona-kritikken: Det var ren bibelsk lære

Forbrukertilsynet: – Skal vurdere Visjon Norge-saken over helgen

---

Fakta:

---

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kirke