Kirke

Menighet går ut av Hillsong: – Ikke lett å møte folks forventninger

De seneste årene har den internasjonale kirke­bevegelsen Hillsong blitt en sentral del av norsk pinsebevegelse. Nå forlater én menighet Hillsong, og megakirkens bibelskole i Stavanger bytter navn.

Bilde 1 av 2

– Selv om Hillsong er en kirke for alle, både i små og store byer, har vi sammen kommet frem til at slik situasjonen er nå, har vi ikke mulighet til å utruste lokasjonen med de ressursene som trengs for en tilfredsstillende oppfølging, sier Jostein Krogedal, hoved­pastor for Hillsong Norge.

Det sier han etter at det ­forrige uke ble kjent at Hillsong ­Karmøy går ut av Hillsong og bytter navn til Connect ­Haugalandet. ­Menigheten vil frem­deles ha en ­relasjonell tilknytning til ­Hillsong gjennom nettverket Hillsong Family og tilhøre Pinse­bevegelsen i Norge. Det var avisen Korsets Seier som først omtalte saken. 

Nylig har det også skjedd f­orandringer ved bibelskolen Hillsong Academy i Stavanger. Ifølge avisen Korsets Seier har bibelskolen slitt med økonomi på grunn av lavt antall elever. Nå har 15 menigheter gått sammen om eierskapet til bibelskolen, som fra høsten bytter navn til Bibelskolen LINK.

Internasjonal menighet

Hillsong er etablert i 28 land over hele verden og retter seg særlig mot unge mennesker i storbyer.

Bibelskolen i Stavanger og ­menigheten på Karmøy ble en del av Hillsong i 2017 sammen med det norske menighetsnettverket Intro, som den gang ­bestod av ni menigheter.

Pastor Vidar Jenssen i den tidligere Hillsong-menigheten forteller at det var Hillsong ­Norge som tok beslutningen om at ­Karmøy-avdelingen skulle gå ut av den globale megakirken. Han støtter imidlertid løsningen og understreker at han er takknemlig til Hillsong.

– Vi har gode relasjoner og folk fra Hillsong kommer til å være på plattformen vår jevnt og trutt, sier pastoren.

Forventninger

Nå tror Vidar Jenssen det kan være en fordel at menigheten ikke lenger heter Hillsong.

– Det er ikke lett å møte de forventningene folk har til Hillsong som kirke. Vi tror det blir bedre å gjøre kirke ut fra de rammene vi har enn å måtte levere ut fra bildet folk har av Hillsong, sier Jenssen.

– Hvilke forventninger har folk til Hillsong, tenker du?

– Når folk har besøkt Hillsong i London, Sydney eller Oslo, vil nok Hillsong på Karmøy opp­leves som en nedskalert ­versjon av Hillsong i storbyen. Når vi ­heter Connect og er del av Hillsongs nettverk, har ikke folk like store forventninger til oss, sier Jenssen.

Han erkjenner at det ikke bare har vært enkelt å tilpasse Hillsongs konsept til Karmøy, som har om lag 40.000 innbyggere.

– Vi har lært masse av ­ledelsen og fått mye inspirasjon om ­hvordan man kan gjøre kirke. Men det er et strekk fra London til Karmøy som er lenger enn fra London til Oslo, sier Vidar ­Jenssen.

Urban kultur

Forskningsleder Karl Inge Tangen ved Høyskolen for ledelse og teologi (HLT) har forsket på Hillsongs avdeling i London.

– Hillsong er utviklet for ­urbane kulturer. Det kan tenkes at de møter utfordringer med å tilpasse seg kontekster utenfor storbyer, men det er vanskelig å si før man har prøvd det i ­praksis, sier Tangen.

Han forteller at Hillsong blant annet kjennetegnes av en ­musikkstil som ­treffer ­mennesker med en urban ­estetikk, og en forkynnelse med preg av moderne individualisme.

– Dette passer særlig bra i store byer. Samtidig kan sosiale medier og globalisering viske ut forskjellene mellom by og land, men det skjer ikke nødvendigvis, sier Tangen, og legger til at det også er et spørsmål om ressurser.

– Det krever mye ressurser å ha samme musikk- og medieproduksjon som i de store byene, sier Tangen.

– At Hillsong Academy bytter eiere og at Karmøy-avdelingen går ut av Hillsong, viser det at Hillsong mister fotfeste i Norge?

– Det tror jeg ikke. ­Endringene ved bibelskolen viser først og fremst at Hillsong er villige til å tilpasse seg lokalt, sier Tangen,

Forskjellige størrelser

På søndag hadde Connect Hauga­landet sin første gudstjeneste med nytt navn. Jostein ­Krogedal sier at han gleder seg til å ­følge fortsettelsen for den ­lokale ­kirken på Karmøy og at de fremdeles vil ha en nær relasjon.

– Er det vanskelig å tilpasse Hillsong-konseptet til mindre steder?

– Hillsong har forsamlinger av forskjellige størrelser rundt omkring i verden og ikke bare i storbyene, selv om disse ofte blir mest synlig i offentligheten. Dette gjelder også i Norge, sier Krogedal.

LES OGSÅ:

---

Hillsong Church

  • Kirke som ble startet i 1983 av Bobbie og Brian Houston i Baulkham Hills, Sydney.
  • Har i dag etablert kirker i 28 land over hele verden.
  • Er særlig kjent for ­produksjon av lovsangsmusikk gjennom gruppene Hillsong Worship, Hillsong United og Hillsong Young & Free.
  • Ni pinsemenigheter med navnet Intro fikk i 2017 ­navnet Hillsong Norway. ­Menighetene er ledet av Brit og Jostein Krogedal og til­hører Pinsebevegelsen i Norge.

---

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Kirke