Kirke

Her arrangerer kirka regnbuemesse under Pride

Under Bygdepride på Sunnmøre i vår skal det arrangeres regnbuemesse i Ørsta kirke. – Vi vet at mange skeive har opplevd kirkerommet som for trangt. Derfor vil vi åpne det, sier soknepresten.

For tredje gang arrangeres Bygdepride Ørsta/Volda – og i år skal det for første gang arrangeres gudstjeneste i forbindelse med pride-markeringen.

– Vi vet at det er mange skeive i Ørsta/Volda, ja på hele Søre Sunnmøre og Nordfjord, som ikke har kjent seg hjemme i kirka. Det har vært for mye vondt. Mange av oss har en kristen tro. Det ikke å kjenne seg velkommen, har være tungt for mange, sier leder Anbjørn Steinholm Frislid i Bygdepride Ørsta/Volda i en pressemelding.

Åpne kirkerommet

Sokneprest Arne Moltubak mener akkurat dette elementet er en viktig årsak til at Ørsta kirke skal holde regnbuemesse.

– Først og fremst for å åpne kirkerommet og gudstjenesterommet for enda flere. Vi vet det er skeive – og andre – som har opplevd kirkerommet og gudstjenesterommet for trangt. At de ikke har kunnet være seg selv, fullt og helt. Derfor vil vi gjøre det rommet åpnere, sier Moltubak til Vårt Land.

– Tenk, for to år sida, då Bygdepride ble arrangert for første gang. Da var vi noe rart og skummelt. Nå ønsker Ørsta sokneråd oss velkomne. Det er litt av en reise, sier Steinholm Frislid.

Delte meninger

Det er delte meninger i soknerådet, men det lever de godt med, sier sokneprest Moltubak. På Facebook har de fått flere positive reaksjoner.

Moltubak håper at gudstjenesten også kan være aktuelle for personer utenfor soknet.

– Vi vil at det skal være en messe for hele Sunnmøre. Og at de som kommer kanskje kan bli inspirert til å være frimodige og gå i sine egne kirker også.

Positivt budskap

Gudstjenesten avholdes 7. mai, så prekenen er ikke skrevet ennå. Men målet med messen er å ha et positivt og inkluderende budskap, sier Moltubak.

– Vi ønsker først og fremst å ha fokus på gleden over at vi nå åpner kirken. Men rommet skal også kunne romme det smertefulle, det skal være rom for det.

– Er det kirkens oppgave å arrangere en slik messe under et pride-arrangement?

– Ja, jeg mener det. Først og fremst for å markere og vise at her er det rom for alle. Vi har andre typer spesialgudstjenester i løpet av året, med fokus på enkelttemaer, og solidaritetsgudsjenester av ulike slag. Dette føyer seg inn i rekken av slike gudstjenester.

Fri-debatt

De siste årene har det vært mye debatt i religiøse kretser om Pride-arrangør Fri og deres lobbyvirksomhet rundt for eksempel kjønnsideologi. Den debatten er ikke relevant for Bygdepride, mener Moltubak.

– Bygdepride er selvstendig. Det er de vi samarbeider med og forholder oss til.

Frislid sier arrangørene også vil åpne for at folk kan samles og snakke sammen etterpå, om det er behov for det.

LES OGSÅ:

· Skeivt kristent nettverk: – Vil ikke tvinge andre til å endre teologi

· Zola-prisen til muslimsk homoaktivist: – Betyr utrolig mye

· DEBATT: «Alle må ikke gå i pride-tog. Og alle må ikke gå til gudstjeneste.»

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke