«Ikke all forskjellsbehandling er diskriminering. Det kan foreligge legitime grunner til å behandle folk forskjellig», skriver Raja i et svar til Kari Henriksen fra Arbeiderpartiet.
Det er sambaandet.no, som refererer fra og omtaler Rajas svar.
Representant Henriksen sendte i januar et spørsmål om hvorvidt det var lovlig at den nyoppstartede Sjøholt folkehøgskole, som er eid av Indremisjonen, ikke vil ansette homofilt samlevende.
Folkehøgskolen krever at nyansette lærere og rektor skriver under på et verdidokument der det står at «det livslange, monogame ekteskap mellom mann og kvinne er rammen for det seksuelle samliv, og det forventes at alle lever i samsvar med dette».
– Rett til religiøst begrunnet forskjellsbehandling
I svaret til Kari Henriksen viser Raja til tidligere drøftinger om grensen mellom diskrimineringsvern og religionsfrihet.
Raja skriver at Stortinget da påpekte at religionsfriheten «gir trossamfunn og andre religiøse organisasjoner eller virksomheter rett til å påberope seg religiøst begrunnet forskjellsbehandling i bestemte tilfeller».
«Likestillings- og diskrimineringslovens adgang til lovlig forskjellsbehandling åpner ikke for at det etableres et totalforbud mot ansettelse av homofile. Det må ved hver enkelt ansettelse foretas en konkret vurdering av hvorvidt det er saklig, nødvendig og forholdsmessig å forskjellsbehandle på religiøst grunnlag. I arbeidsforhold skal det i tillegg vurderes om seksuell orientering er av avgjørende betydning for utøvelsen av arbeidet eller yrket,» står det i Rajas svar, slik det er gjengitt på sambaandet.no.
Raja påpeker imidlertid at det er domstolene og Diskrimineringsnemda som avjør hvorvidt enkeltsaker eller praksiser er i strid med diskrimineringslovverket, ifølge sambaandet.no
---
Fakta:
---