Kirke

Pinsebevegelsen satser på ledertrening

Pinsevenner fra hele landet samles i helgen til konferansen Led 20. Nå vil Pinsebevegelsen heve kompetansen til lokale ledere.

– Mange av oss har sprunget fra konferanse til konferanse for å høre lederskapsguruer, men endt opp desillusjonert når vi har kommet hjem for å sette det ut i livet. Men det vi har hørt hittil på Led har vært veldig sunt, sier pastor John-Arve Lunde fra Familiekirken Sandnes.

Pinseledere fra hele landet er denne helgen samlet til Pinsebevegelsens årlige lederkonferanse på Oslofjord Convention Center i Vestfold. Temaet for konferansen er Sammen i lederskap. Med dette vil Pinsebevegelsen understreke at ledelse ikke skjer fra toppen, men i samhandling med andre.

Lunde, som deltar på konferansen med en gruppe fra menigheten, har satt særlig pris på at undervisningen har knyttet ledelsesteori med bibelske perspektiver.

– Tidligere har man sagt at alt står og faller på lederskap, men det kan ha gjort at mange ikke har følt seg gode nok. I et bibelsk perspektiv utvelger Gud den som ingenting er, sier Lunde.

Større krav

Pinsebevegelsen har definert lederutvikling som et satsingsområde område frem mot år 2030. På årets lederkonferanse vektlegger Pinsebevegelsen lederes relasjoner «innover» til seg selv, «sideveis» til kollegaer, «oppover» til overordnede, «nedover» til underordnede og «utover» til samfunnet.

Øystein Gjerme, leder av Pinsebevegelsens lederråd, håper økt fokus på lederutvikling vil være til hjelp for enkeltmenigheters utvikling. Han trekker også frem at samfunnet stiller større krav til profesjonalitet nå enn før.

– Det er et større trykk på å ha orden rundt etikk, moral og jus. Dessuten er vi blitt større som bevegelse, og det er ikke så tette relasjonelle bånd som for noen tiår siden. Det gjør at systemene våre må være gode, sier Gjerme.

Utvikling

Forskningsleder Karl Inge Tangen ved Høyskolen for ledelse og teologi forteller at Pinsebevegelsen lenge har vært opptatt av ledelse.

– På 90-tallet skjedde et skifte der man ble mer opptatt av lederens rolle for organisasjonsutvikling. Det var et positivt skifte der man ble mer opptatt av å bygge hverdagskirker enn å få med seg den siste vekkelsen, sier Tangen.

Tangen tror likevel en profesjonalisering av lederrollen kan ha hatt sine ulemper.

– Man må ikke glemme at det åndelige livet og den vitaliteten det representerer er hjertet i pinsebevegelsen. Kanskje har den varme, omsorgsfulle pastoren blitt nedprioritert fremfor den dynamiske megakirkebyggeren. Nå er det behov for å justere tilbake, siden kirken trenger begge deler, sier Tangen.

Øystein Gjerme forteller at noen miljøer har gjort lederskap til et fagfelt for de flinke. Han mener dagens pinsebevegelse har en god teologisk refleksjon rundt lederrollen.

- Kan man få for store forventninger til lederrollen i pinsebevegelsen?

– På ulike steder vil pendelen svinge. Noen steder overdriver man lederaspektet, andre steder overdriver man omsorgssiden eller lederens åndelige liv. På en konferanse som dette vil vi gi alle litt brokkoli og gulrøtter, sier Gjerme.

Tilbyr kurs

Fra høsten 2020 vil Pinsebevegelsen nasjonalt tilby lokale menighetsledere opplæring i menighetsutvikling.

Er fokuset på lederutvikling et steg bort fra lekmannsidealene der man tenker at alle kan høre fra Gud og forkynne?

– Vi mener det nettopp er en understreking av det. Lederutvikling i frikirkeligheten handler om å komme unge ledere i møte tidlig for å hjelpe dem inn i sitt kall, sier Gjerme.

John-Arve Lunde fra Familiekirken Sandnes ønsker lederutvikling for menighetsledere velkommen.

– Jeg har tro på det. Vi lever i et utdanningssamfunn hvor kompetanseheving er viktig for å møte komplekse problemstillinger, samtidig som hele troslivet er viktig. Dessuten blir det ikke tredd ned over hodet på noen, det er et tilbud man kan velge å ta i mot, sier Lunde.

LES MER:

Led19: Hvordan være en synlig, lokal kirke?

Ungdom i oppdrag-grunnlegger venter ny misjonsbølge

Pinseteolog: – Endetidsforkynnelse har hindret sosialt engasjement

---

Led 20

  • Pinsebevegelsens årlige lederkonferanse Led arrangeres fra 6. til 9. februar.
  • Temaet for årets konferanse er Sammen i lederskap.
  • Årets hovedtaler er Heather Larson, tidligere hovedpastor i Willow Creek Church. Nå leder hun organisasjonen LifeGive.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke