Kirke

Olav Fykse Tveit: – Kirken må ikke være naiv

Olav Fykse Tveit sier det er mye han ikke har tenkt å gjøre som biskopenes øverste leder. – Jeg må ikke tenke at jeg kan gjøre alt, sier den nye presesen.

I dag ble det kjent at Olav Fykse Tveit er enstemmig valgt som ny preses i Den norske kirke (Dnk).

Den tidligere generalsekretæren i Kirkenes Verdensråd er blitt spådd til å bli preses i flere år, men i dag ble det for første gang et faktum.

– Selv om det ikke var noe overraskelse, er det noe spesielt når det først skjer. Særlig i disse omgivelsene. Nå føler jeg meg veldig glad og spent, sier Fykse Tveit etter pressekonferansen.

Opptatt av å være seg selv

Han var den eneste Bispemøtet valgte å nominere til stillingen. Samtlige biskoper pekte på verdenskirkegeneralen fra Bømlo og samtlige kirkerådsmedlemmer stemte også på han under avstemningen i går. Fykse Tveit synes det er godt å ha et så klart mandat bak seg.

Hva skal en preses være i 2020?

– Det er en oppgave som er definert med noen tydelige pilarer, slik som at man skal være både en åndelig og strategisk leder. En biskop skal både være litt foran og litt bak de andre. Den skal se hvordan det går, men også være litt forut for sin tid.

Hva skal du ikke gjøre som preses?

– Jeg skal ikke prøve å være noen andre enn meg selv. Jeg kan verken være som Helga eller som noen av de andre biskopene. Jeg skal heller ikke tenke at jeg kan gjøre alt, men jeg må prioritere det viktigste å bruke tid og krefter på.

Fykse Tveit er en av dem som har vært hyppigst foreslått som bispekandidat i ulike bispedømmer i Norge, men han har aldri vært biskop. Dermed blir han den første preses i Den norske kirke som ikke allerede er biskop.

– Jeg må lære meg hvordan det er å være biskop, selv om jeg har sett en del av det som jeg kan lære av. Det blir en ny utfordring, sier Fykse Tveit.

– Vi kan ikke være naive

Fykse Tveit er opptatt av at kirken ikke må tro at den er bedre enn historien sin eller tallene den forteller om, selv om ikke tallene betyr alt.

– Vi må være realistiske også. Tallene går ned, samfunnet forandrer seg - vi kan ikke late som vi kan gå tilbake. Så en må ikke være naiv. Det går an å bli så opptatt av utfordringene for kirken at man kan miste kraften til å gjøre det man skal. Det må vi unngå.

Etter 10 år som generalsekretær i Kirkenes Verdensråd har vestlendingen også med seg perspektivene fra resten av verdens kirker.

– Vi lever som de mest privilegerte menneskene i verden. Det er veldig mye bra med å være kirke i Norge, men vi kan også bli litt nærsynte. Vi kan ikke bare se etter det som skjer i det små, i den familien eller i den bygda. Vi er en del av en større verden – det kan også hjelpe oss.

Samlende både på jobb og hjemme

Samtlige som talte til Fykse Tveit under pressekonferansen la vekt på hans egenskap som samlende.

Hvordan skal du samle Den norske kirke helt konkret?

– Det handler om å ta alle på alvor. Du må lytte godt, få folk til å føle at de er hørt og sett. Vi må stå i en gjensidig ansvarlighet til hverandre. Så må en innse at det er en del ting vi ikke blir enige om, en del må gjøres forskjellig.

Oppleves du like samlende på hjemmebane og i venneflokken?

– Ja, det tror jeg, svarer den nye presesen.

– Han er opptatt av kirkens stemme i verden

Han tar over etter Helga Haugland Byfuglien som har vært preses siden 2011.

– Olav Fykse Tveit har store sko å fylle etter Helga Haugland Byfuglien, men han har heldigvis sine egne sko med seg, sa kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum fra talerstolen.

Hun mener Fykse Tveit har det rette formatet til å bli preses i Dnk.

– Han har erfaringer med å holde kirker sammen i Kirkenes Verdensråd, men ikke minst det å tenke fremover og peke i en tydelig retning.

– I hvilken retning peker han?

For det første er han opptatt av kirkens stemme i verden. At kirkens oppgave er å formidle kjærlighet og håp, og være frimodig og rakrygget mens det formidles. Så har han flere ganger understreket at vi er en kirke for fremtiden, ikke fortiden. Det er en tydelig retning i det også.

– Hvordan tror du hans utførelse av oppgavene vil skille seg fra Helga Byfuglien?

De er jo forskjellige som personer og Olav må få meisle ut sin rolle. Det var derfor jeg sa han har med egne sko, han skal få slippe å fylle hennes sko. Jeg gleder meg til å se hvordan han vil fylle rollen.

MER OM OLAV FYKSE TVEIT:

• Kirkerådslederen: – Det er store sko å fylle

• Han er biskopenes nye leder

• Fykse Tveit: – Mer og mer synes jeg den kristne troa per definisjon er håpet

• Biskopene kan velge sin egen preses: – Det har noen demokratiske problem

---

Olav Fykse Tveit

  • Født 24. november 1960, oppvokst på Bømlo.
  • Gift 1983 med Anna Bjorvatten. Tre voksne og gifte barn, fire barnebarn.
  • Utdannet teolog ved MF vitenskapelig høyskole (1986), og har tatt en doktorgrad samme sted (2002).
  • Han var generalsekretær i Mellomkirkelig råd fra 2002 til han i 2009 ble han valgt til generalsekretær i Kirkenes Verdensråd.
  • Ble i dag utnevnt som preses i Den norske kirke.
  • Han har dessuten hatt en lang rekke tillitsverv både i Norge og internasjonalt.
  • Kilde: Kirken.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet som journalist siden 2012, og har to bachelorgrader, i journalistikk og sammenliknende politikk, i tillegg til en mastergrad i menneskerettigheter med spesielt fokus på religionsfrihet.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke