Kirke

Tar et oppgjør med kritikerne

Kritikken av Bispemøtets dåpstekst fremstår som usaklig og urimelig, mener Arnfinn Eng, kapellan i Ris menighet.

– Biskopene må selvfølgelig tåle kritikk, men mye av kritikken har til dels fremstått som usaklig og urimelig, sier Arnfinn Eng, kapellan i Ris menighet.

Eng går i rette med kritikken som de seneste dagene har haglet mot Bispemøtet, etter at biskopene sist søndag anmodet menighetene til å lese opp en dåpstekst de selv hadde skrevet. Teksten ble trykket i Vårt Land torsdag, og kan også leses på vl.no.

Flere toneangivende stemmer i folkekirken har uttalt seg kritisk om teksten, særlig Marius Timmann Mjaaland, professor ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Han kalte det for en «ubegripelig tekst som ikke egner seg for høytlesing», og som kommer med «en mengde løsrevne påstander om hva de enkelte biskopene tenker at dåpen skal være».

Opprørsk stemning

«Jeg sitter igjen med en vond smak i munnen. Det får være grenser for hvor vrangt vi skal lese en tekst», skriver Arnfinn Eng i et debattinnlegg publisert i Vårt Land fredag. Der reagerer han særlig på Mjaalands ord om at dåpstektsen er «ubegripelig».

– Det kan selvfølgelig han som teolog vurdere og stå innenfor, men det jeg reagerer på er det provoserende språket Mjaaland bruker, sier han til Vårt Land.

Eng er enig med kritikerne i at det er et folkekirkelig preg på undringen i dåpsteksten.

– Samtidig: At troen ikke skal være lukket og avgrenset. Og at det skal være rom for alle i kirken: både de som tror, de som tviler, og de som undrer seg. Det er jo varemerket til Den norske kirke, sier han.

Med de siste dagenes reaksjoner i bakhodet, burde Bispemøtet latt være å skrive denne teksten?

–Nei. Det er sjelden biskopene sender ut en slik hilsen til alle menighetene i landet. Denne gangen har de hatt en god grunn til å gjøre det, med tanke på de synkende dåpstallene. Dette var et godt bidrag til å sette et økt fokus på dåpen, sier han.

For tung og lang

Eng leste sist søndag teksten i forlengelse av prekenen i Holmenkollen kapell. Han er enig med kritikerne i at teksten ble noe lang og tung å lese opp.

– Jeg merket at menigheten mistet fokuset da jeg var halvveis ut i teksten. Men jeg leste den opp i forlengelsen av prekenen, andre har lest den opp under kunngjøringen, og jeg har hørt at dette fungerte bra.

I sitt debattinnlegg før helgen kalte Eng Mjaaland for «belærende, nedlatende og arrogant». I et nytt innlegg på Verdidebattar Eng selvkritikk for tonen i sitt eget innlegg, selv om han sier at han fremdeles står for kritikken.

– Min kritikk mot Mjaalands ordbruk rammer også meg selv, og det er ikke riktig å bruke slike karakteristikker i en kirkelig debatt. Dette beklager jeg. Samtidig mener jeg at Mjaaland har gått for langt.

Imponert over bispekollegiet

– Når jeg leser teksten, handler den mer om det som skjer etter dåpen, enn det som skjer i dåpen. Det er teologisk riktig, og jeg tror det korresponderer mer med grunnleggende sosiologiske trekk i samfunnet, sier Arne Jor, sokneprest i Paulus og Sofienberg menighet.

Han sier han er imponert over at bispekollegiet, med sine ulike dåpssyn, sammen har kommet frem til en tekst.

– Når kirken snakker om dåp, handler det ofte om at kirken må døpe for å redde medlemstallene, eller det handler om at dåpen frelser fra synden. Det blir ofte stusselig. Jeg synes at teksten unngår begge disse fallgruvene.

Han viser til at flere av kritikerne har henvist til Confessio Augustana – at dåpen er nødvendig for frelsen.

– Det kommuniserer dårlig. Jeg liker at teksten sier at det som skjer i dåpen er vanskelig å beskrive med ord.

LES MER: TF-professor mener at ny dåpstekst er ubegripelig

LES MER: Teolog Trond Bakkevig har kommet med et eget forslag til dåpstekst.

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

Mer fra: Kirke