Kirke

Ny toppleder vil ikke strømlinjeforme Pinsebevegelsen

Øystein Gjerme har startet og ledet en av de mest trendsettende pinsemenighetene i landet. Nå overtar han øverste verv i bevegelsen med 340 menigheter i alle fasonger.

– Jeg gleder meg til å bidra til utvikling av norske pinsemenigheter slik at de kan være sunne, bærekraftige, og gjøre Jesus synlig i bygder og byer over hele landet, sier Øystein Gjerme.

1. januar overtar pastoren fra Bergen det øverste vervet i Pinsebevegelsen når han blir leder for lederrådet. I tillegg til å være hovedpastor for menighetsnettverket Salt, skal Gjerme lede en bevegelse bestående av omtrent 340 pinsemenigheter i ulike former og fasonger.

– Jeg kommer til å jobbe for menigheter over hele landet med den samme pasjonen og kjærligheten jeg har hatt for Salt i 15 år, sier Gjerme.

Nye menigheter

Han omtaler seg selv som en menighetsmann. Siden starten i 2004 har Salt Bergenskirken etablert forsamlinger på fire steder i Norge, i tillegg til tre forsamlinger i bergensområdet.

Menighetsnettverket har bidratt godt til at forrige tiår ble det nest beste i Pinsebevegelsens historie, dersom man teller nyetablerte forsamlinger. Fra 2011 har 42 nye pinsemenigheter blitt etablert gjennom Pinsebevegelsen.

– Det tallet må opp de neste ti årene. Alt ligger til rette for at det skal gå bra. Vi er inne i en vekstfase og har mange yngre ledere som vil bidra, sier Gjerme.

Denne høsten har han hatt flere møter med Pinsebevegelsens lederråd for å legge en strategi for de neste ti årene. Kirkeplanting vil bli et viktig satsingsfelt, sammen med menighetsutvikling, barne- og ungdomsarbeid, lederutvikling, misjon, diakoni og samfunnsansvar, forteller Gjerme.

Neste høst lanserer Pinsebevegelsen en egen kirkeplantingsskole. En slik skole har Salt Bergenskirken allerede drevet i fem år som et pilotprosjekt.

– Nå skal vi løfte kunnskapen fra Bergen opp på en nasjonal plattform. Vi har allerede et sterkt fagmiljø rundt kirkeplanting med gode kontakter internasjonalt. Mange står klare for å gå skolen og bli forberedt på å plante nye kirker, forteller Gjerme.

Allmennkristelig

I Salt Bergenskirken har Gjerme ledet en trendsettende menighet med et moderne uttrykk og en ung målgruppe. Det har vært viktig for han å bevare identiteten som pinsemenighet, og samtidig forkynne et budskap som forener kristne på tvers av kirkesamfunn.

– Håper du Pinsebevegelsen går i samme retning som Salt?

– Pinsebevegelsen er en samling av selvstendige menigheter med ulike betoninger som står under en ganske raus paraply. Jeg skal ikke strømlinjeforme noe. Vi skal ha et mangfold av betoninger og samtidig være lojale mot hverandre, svarer Gjerme.

Flere kirkesamfunn og organisasjoner har hatt krevende diskusjoner om hvordan de skal forholde seg til homofilt samliv det siste tiåret. Frem til nå har Pinsebevegelsen fastholdt at ekteskapet skal forbeholdes mann og kvinne.

– Tror du diskusjonen om homofilt samliv kommer til Pinsebevegelsen?

– Samtaleforum hadde saken oppe for litt mer enn ett år siden, og vi er enige. Jeg tror ikke det blir noen ny diskusjon i den nærmeste fremtid. Men vi utfordres stadig av storsamfunnet til å være rause og inkluderende. Der står den store testen for oss: Om vi klarer å være inkluderende selv om vi ikke bekrefter alle samlivsformer.

Vil tenke nytt

Gjerme er oppvokst i Pinsebevegelsen og mener selv at han står støtt i denne tradisjonen. Men han vil ikke føle noen forpliktelse til å tro det samme som da han var ung. At han gjennom 20 travle år som pastor har fått lite tid til pauser for å tenke nytt, har vært en belastning, forteller han.

– Er du redd for å stivne?

– Jeg er mer redd for at avstanden blir for stor mellom realiteten av det levde livet og behovet for å stå fast i etablerte meninger. Hvis den avstanden blir for stor, da bryter det sammen, svarer Gjerme.

Det seneste året har flere internasjonalt kristne profiler, som ble kjente frontfigurer i ung alder, forlatt troen som godt voksne.

– Det de sa som unge har de måtte stå for senere, uten å få lov til å modnes med troen. Det er en farlig reise. Den faren er nok nærmere oss i frikirkeligheten, og særlig blant pinsevenner, som er konservative og opptatt av «å holde fast,» sier Gjerme.

Medieoppmerksomhet

I august åpnet Salt dørene til det ikoniske bygget Forum kino, som skal være et menighetslokale for Salt og en kulturscene for hele Bergen.

– Nå har vi tre måneder med god drift bak oss. Vi står samlet som menighet, og mange nye kommer til hele tiden. Men all medieoppmerksomheten har blitt for mye for noen, og det er ikke alle vi ser så mye lenger, innrømmer Gjerme.

Da Salt tok steget inn i Forum tråkket de samtidig inn i offentlighetens søkelys på en helt ny måte. Flere lokale politikere og artister har boikottet Forum, noe som fikk mye spalteplass i mediene.

Når Gjerme overtar som leder for Pinsebevegelsen, er ikke mediehåndteringen noe han ser frem til.

– Jeg er ikke typen som synes det er en trivelig arbeidsoppgave verken å være profilert eller oppklare ting i mediene, men det følger med rollen. Favorittprogrammet mitt er faktisk Der ingen skulle tru at nokon kunne bu, for det appellerer til min introverte side. Samtidig kjenner jeg på kallet og lysten til å bygge menigheter, som innebærer er hektisk liv og møte med mange forskjellige mennesker.

LES OGSÅ:

---

Pinsebevegelsen

  • Består av omtrent 340 lokale kirker over hele landet.
  • Hver enkelt menighet er autonom og registrert som et selvstendig kirkesamfunn hos Fylkesmannen. Det vil si at hver enkelt menighet er selvstendig og velger styre (menighets- eller eldsteråd) og bærer et selvstendig ansvar for hele sin virksomhet.
  • Lederrådet leder og representerer Pinsebevegelsen i Norge på nasjonalt nivå.
  • Rådet har en rådgivende funksjon overfor pinsemenighetene.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke