Kirke

En siste hilsen til gravferdspynten

I jula skal du kanskje legge en krans på graven til en kjær venn eller et familiemedlem. Da bidrar du til et nasjonalt miljøproblem, ifølge Gravferdsetaten i Oslo.

Bilde 1 av 2

– Plastforurensningen knyttet til gravpynt er et nasjonalt problem. Folk legger med viten og vilje ut plastpynt, som bare etter noen dager blir plastavfall, sier Erik André Foss, avdelingssjef i Gravferdsetaten i Oslo kommune.

Ifølge Foss er hovedutfordringen at mesteparten av gravpynten inneholder plast og ikke-komposterbare materialer. I julehøytiden er det særlig kransene som legges ut på gravstedene som et problem.

Blomstene settes gjerne sammen med nylontråd og plastklyper. Konsekvensen er at pynten må gå til avfallsforbrenning istedenfor å komposteres, forteller Foss.

– Det er omtrent 100.000 kranser som legger ut på gravplassene i Oslo og som må kjøres som avfall, sier han.

Miljøproblem

Selv om det meste av avfallet forbrennes, forsvinner mye av plasten ut i naturen.

– Dette gjelder særlig plast fra kranser og gravlykter – som hovedsakelig består av plastkomponenter, sier Foss.

Det holdes over 40.000 gravferder hvert år i Norge.

– Det er et ganske stort omfang av blomster som leveres og brukes til hver enkelt gravferd. Bare fra kapellet i Oslo kommune er det 25 tonn med avfall, sier Foss.

Kan bli forbudt

– Hva kan forbrukeren gjøre?

– Vi oppfordrer forbrukeren til å etterspørre komposterbart materiale når de bestiller gravpynt. Vi har lenge etterspurt dette i bransjen, og nå begynner disse alternativene å bli tilgjengelige, sier han.

Ifølge Foss står det i vedtektene for gravene i Oslo et krav om at all pynt skal være komposterbart.

– Men så lenge markedet ikke har klart å levere, har vi ikke kunnet håndtere forbudet. Etter hvert som markedet begynner å levere kan vi håndtere forbudet, og fjerne all pynt som ikke er komposterbart, sier han.

Begrenset kapasitet

Ifølge Jan Willy Løken, administrerende direktør i Jølstad begravelsesbyrå, er det foreløpig begrenset kapasitet på produksjonen av miljøvennlige og resirkulerbare produkter.

– Det setter noen premisser for blomsterleveransene. Når alternativene kommer vil vi etterspørre dem, sier Jølstad.

Han viser til at byrået forholder seg til Gravferdsetatens retningslinjer og krav til kildesortering av blomstene som leveres i dag.

– Dette er veldig i tråd med slik vi tenker, og i tillegg er vårt byrå Miljøfyrtårnsertifisert. Vår bransje skal åpenbart være bevisst bærekraft og være miljøvennlige, forteller han.

Tar grep

Erling Ølstad, administrerende direktør i Mester Grønn, forteller at selskapet nylig lanserte 100 prosent nedbrytbare begravelsesprodukter for å møte utfordringen. Blant annet tilbyr de et plastfritt og mer miljøvennlig alternativ til blomsterbinding, som samtidig tilfredsstiller blomsterkjedens krav til kvalitet, ifølge kjeden.

– Ved en kistebegravelse er ofte dekorasjonen med. Konsekvensen er at et plastprodukt følger med den avdøde hver gang. Disse blir også liggende i jorda, uten at vi får tak i dem, sier han.

Ifølge Ølstad er firmaet de eneste i Europa som kan levere nedbrytbare produkter.

– Vi ser at bestillingene øker, men vi er i stand til å levere et anstendig volum i hele landet. Det krever litt tid å lage produktene. Vi trenger derfor å få bestillingene to døgn i forveien, sier han.

LES MER: Mange vil gjøre det siste fot­avtrykket sitt på ­jorden mer bærekraftig. California tillater i dag «vannkremasjon» av dyr. Neste år utvides tilbudet.

LES MER: Å få ned klimautslipp fra kremasjoner er det største grønne enkelttiltaket Bergen kirkelige fellesråd jobber med. Håpet er at legemet skal kunne bli til aske uten bruk av fossilt brensel.

---

Miljøfiendtlig gravpynt

  • Mesteparten av gravpynten inneholder plast og ikke-komposterbare materialer.
  • Konsekvensen er at pynten må gå til avfallsforbrenning istedenfor å komposteres.
  • Selv om det meste av avfallet forbrennes, forsvinner mye av plasten ut i naturen.

---

---

Pussy Riot

  • Russisk punkrockgruppe dannet i august 2011, som definerer seg som et feministisk punkrock-kollektiv.
  • Gruppen består av minst tolv kvinner som opptrer under pseudonym og alltid med strikkede finlandshetter. De er mest kjent for sine oppsiktsvekkende proteststunt i Moskva.
  • Tre medlemmer av gruppen, Maria Aljokhina, Jekaterina Samutsevitsj og Nadezjda Tolokonnikova, ble pågrepet i mars for å ha tatt seg inn Frelserkatedralen i Moskva 21. februar.
  • Der fremførte de en regimekritisk låt hvor de ba jomfru Maria jage bort Vladimir Putin. De protesterte også mot den russiskortodokse kirkens støtte til Putin i valgkampen.
  • 17. august ble de tre dømt til to års fengsel for å ha forstyrret offentlig ro og orden motivert av religiøst hat. Onsdag behandlet en domstol i Moskva anken fra de tre. Dommen mot Samutsevitsj ble gjort betinget, mens dommen ble opprettholdt for de to andre.
  • Kilde: NTB

---

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke