Kirke

Kristendommen på fremfart i Midtøsten

Det rapporteres om en kristen «vekkelse» i Midtøsten, men omfanget er vanskelig å tallfeste.

– Vi skal være forsiktige med tall, det er tynt med tall i saken. Men det skjer mange konverteringer fra islam i land som Iran, Libanon og på Den arabiske halvøy, sier Johannes Morken i Stafanusalliansen til Vårt Land.

I mange år har historien om kristne i Midtøsten handlet om en forfulgt minoritet som minker. Men nå har trenden snudd. Kristne flyktninger vender tilbake til Midtøsten, og muslimer konverterer til kristendommen, skriver Kristeligt Dagblad (KD).

Krigen i Syria skal ha gjort flere kristne

I Syria, et land herjet av borgerkrig det siste tiåret, merkes det at kristendommen vokser.

En syrisk mann, Izar, som ønsker å være anonym, sier til KD at landet er i en fortvilt, økonomisk situasjon etter borgerkrigen.

Han forteller at mange muslimer konverter til kristendommen.

– Det er svært oppløftende fra et åndelig synspunkt. Flere mennesker har blitt troende under krigen enn de siste 15-20 årene, sier Izar til KD.

Morken i Stefanusalliansen forteller om et lignende bilde andre steder i Midtøsten.

– I Beirut er flere hundre syriske flyktninger blitt døpt. De har sunnimuslimsk bakgrunn. De har fått nok av islam etter det IS har gjort i islams navn.

Trolig har mange også blitt ateister, mener han.

Mange kristne har flyktet

Det skal ikke bare være i Syria at kristne menigheter vokser. I Syria, Irak, Egypt, Tyrkia og Jemen skal bildet være det samme. Enkelte betegner også som en «kristen vekkelse».

De nye kristne skiller seg fra minoritetene som historisk sett har vært kristne i Midtøsten, ettersom de i hovedsak fra den arabiske majoritetsbefolkningen.

Morken understreker at svært mange kristne har flyktet fra Midtøsten, og at få av dem har returnert.

I 2003, Før Saddam Husseins regime falt, var det omlag 1,5 millioner kristne i Irak. Nå er det et sted mellom 120.000 og 250.000 kristne. Før borgerkrigen startet i 2011, var det 1,5-1,7 millioner kristne i Syria, nå er det under en halv million.

Å tallfeste hvor stor oppgangen i antall kristne er vanskelig, siden de fleste tilhører undergrunnskirker, mener Morken.

– At vi har en sterk bølge av konverteringer skyldes at en del finner mer håp i evangeliet, enn i en hardhendt utgave av politisk islam som i Iran, sier Morken.

Les mer:

Vanlige folk gjør opprør mot ledere som bruker religion til å holde på makten. Det kan ramme prestestyret i Iran.

Mener kristne spiller en viktig rolle for å bedre forholdet mellom sunni- og sjiamuslimer i Midtøsten.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke