Kirke

Daglig leder på Gran Canaria slutter etter langvarig konflikt

Etter en varslingssak, flere oppsigelser og sykemeldinger, har daglig leder og sjømannsprest ved Sjømannskirken på Gran Canaria nå avsluttet tjenesten sin. – Nå ser vi fremover, sier rådsleder.

I september skrev Vårt Land om uro i Sjømannskirken på Gran Canaria det seneste året. Siden april har syv ansatte sykemeldt seg, minst fire sagt opp stillingene sine og flere frivillige sluttet eller flyttet arbeidet sitt til den skandinaviske kirken i Puerto Rico.

Forrige uke fikk Vårt Land innsyn i en internmelding som skal ha gått ut til de ansatte og frivillige på Gran Canaria. Der ble det informert om at daglig leder og sjømannsprest ved stasjonen har avsluttet sitt arbeidsforhold.

Vårt Land har ikke lyktes med å få tak i vedkommende som slutter. Drifts- og stabsleder på Gran Canaria, Andreas Iversen, vil ikke kommentere saken, men henviser til hovedkontoret i Bergen.

– Jeg kan bekrefte at sjømannsprest og daglig leder ved Sjømannskirken på Gran Canaria avsluttet sin tjeneste fra 1. desember. Ut over det har vi ingen kommentar, skriver Sissel Mæland, kommunikasjonssjef i Sjømannskirken i en tekstmelding til Vårt Land.

LES MER: Glansbildet som havarerte: Oppsigelser, sykemeldinger, uro og en varslingssak ryster Sjømannskirken

Rådsleder: – Nå ser vi fremover

I mai ble det sendt et varsel på vegne av åtte ansatte på Gran Canaria til hovedkontoret i Bergen. I varselet beskrev flere ansatte en uholdbar situasjon på stasjonen. Flere av de ansatte Vårt Land var i kontakt med i høst fortalte om et fiendtlig arbeidsmiljø som førte til blant annet høyt blodtrykk og angstanfall blant noen av de ansatte.

Torsdag forrige uke ble det konstituert et nytt kirkeråd på øya. Kirkerådet tilsvarer et menighetsråd i Den norske kirke, men kan ikke bestemme noe, så det er kun et rådgivende organ for Sjømannskirken på Gran Canaria. Den nyvalgte kirkerådslederen, Daniel Holt, har vært frivillig på øya over lengre tid og fått med seg mye av det som har foregått på stasjonen det siste året.

– Det er fortsatt en del for meg å sette meg inn i, men vi synes det er godt at det er kommet til en enighet om avslutningen av arbeidsforholdet. Det har vært en belastende sak for alle parter, sier Holt.

Han sier kirkerådet nå ønsker å se fremover og legge saken bak seg.

– Jeg er ikke opptatt av skyld i denne sammenheng. Nå er målet å gjøre kirka til en kirke for alle. Sjømannskirken er et nav i lokalsamfunnet her på Gran Canaria. Det er en kirke som er veldig viktig for mange mennesker og som det er et stort engasjement rundt. Det engasjementet må vi ta vare på, sier Holt.

Generalsekretær: – Har vært en krevende situasjon

Det er allerede to fungerende sjømannsprester på stasjonen på Gran Canaria. Drifts- og stabssjef Andreas Iversen kommer til å fungere som daglig leder frem til en ny er ansatt.

Om den nye daglige lederen også kommer til å fungere som prest er ikke avklart ennå.

– Vi i kirkerådet kan ikke bestemme noe, men vi kommer til å komme med ønsker og råd i prosessen med tanke på kvalifikasjonene hos en ny daglig leder, sier Holt.

Hovedkontoret ved Sjømannskirken ønsker ikke si noe mer opp situasjonen på Gran Canaria nå. I høst sa generalsekretær Ørnulf Steen at det «har vært en krevende situasjon» på Gran Canaria, og at han synes det er leit at de ansatte har opplevd det. Men han mente at dette var en situasjon ledelsen hadde tatt tak i og fulgt opp.

– Representanter fra organisasjonens øverste ledelse var til stede ved kirken fem ganger i løpet av de to første månedene etter at saken ble kjent for ledelsen ved hovedkontoret. Ledelsen hadde samtaler med alle involverte flere ganger og det ble utarbeidet tiltaksplaner, fortalte Steen.

Kirkemøtet 2011 i Tønsberg Ørnulf Steen
Generalsekretær Ørnulf Steen har tidligere kalt situasjonen på Gran Canaria «krevende», men hovedkontoret i Bergen ønsker ikke kommentere saken nå. Foto: Øystein Franck-Nielsen

Nyansettelser lar vente på seg

Han påpekte at hovedkontoret i Bergen besluttet i sommer å ansette Andreas Iversen som midlertidig stabs- og driftsleder for å lede driften og samtidig jobbe med å få tilbake «den gode samhandlingen og samarbeidet ved kirken». Siden den gang er Vårt Land kjent med at i alle fall én ansatt har sagt opp, i tillegg til at daglig leder nå slutter.

Forrige uke ble det kjent at Sjømannskirken ansetter tidligere NMS-leder Jeffrey Huseby som ny generalsekretær. Organisasjonen må også ansette ny HR-sjef og utenlandssjef, da begge disse har avsluttet arbeidsforholdene sine det seneste året.

LES MER OM SJØMANNSKIRKEN:

• Vårt Land mener: Det er i storm man ser om skuta er sterk nok

• Veteran støtter ledelsen i Sjømannskirken: – Ikke verre konflikter her enn andre steder

• Strid mellom tidligere sjømannsprester: – Helt feil å gjøre varslerne til problemet

---

Sjømannskirken

  • Frivillig og selvstendig organisasjon, med oppdrag på vegne av Den norske kirke og den norske stat å være kirke for nordmenn i utlandet.
  • Har 29 kirker rundt om i verden og er representert på alle kontinenter.
  • Sjømannsmisjonen ble grunnlagt i Bergen i 1864 på initiativ fra presten J. C. H. Storjohann. Året etter ble de to første norske sjømannskirkene åpnet i Leith og i Antwerpen. Ingen av dem er i drift i dag.
  • I 2018 hadde Sjømannskirken i underkant av 665 møter med mennesker i utlandet og i Norge. Sjømannskirkene i Spania har høyest besøkstall.
  • Sjømannskirken har cirka 200 ansatte ute og hjemme.
  • Det årlige budsjettet er på 238 millioner kroner. Av dette dekkes en tredjedel gjennom statlig bevilgning over Kulturdepartementet, mens resten samles inn ved frivillige gaver.
  • Hovedkontoret er i Bergen og Sjømannskirken står under tilsyn av Bjørgvin-biskopen.
  • Kilde: Store norske leksikon

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke