Kirke

Ikke svenske tilstander i den norske Presteforeningen

I Sverige stormer det rundt styret i den svenske presteforeningen, som blir anklaget for ekstravagant forbruk på medlemmenes bekostning. Hos den norske Presteforeningen er situasjonen langt mer nøktern, skal vi tro Martin Enstad, leder i Presteforeningen.

– Presteforeningens politikk er at det i utgangspunktet ikke skal serveres alkohol, sier Martin Enstad, leder i Presteforeningen.

De svenske mediene Aftenposten og Kyrkans tidning har avdekket at ledelsen i Kyrkans Akademikerförbund (KyrkA) har brukt medlemspengene blant annet på Michelin-restaurant, luksuriøse hotell, konsert med Wien-Filmharmonien og mer.

Styreledelsen i KyrkA mener selv at de kan begrunne utleggene, og at flere av kjøpene er tatt ut av sin opprinnelige sammenheng.

– Tiden får vise hva som egentlig er avdekket, men ledelsen i KyrkA har nok rutiner for utleggene, sier Enstad og nøler på spørsmålet om noe lignende kunne skjedd i Norge.

LES MER: Svenske kirketopper fløy på businessklasse og drakk vin til 1500 flasken

Standard vinflaske

En av anklagene mot styreledelsen i KyrkA er kjøp av vinflasker til rundt 1500 svenske kroner. Ifølge Enstad er Presteforeningens politikk at det i utgangspunktet ikke serveres alkohol. Unntaket, en regel innført for noen år siden, er når generalsekretæren og leder blir enige om at alkohol er tillatt.

– Men da er det snakk om en standard vinflaske, sier Enstad.

Normal hotellstandard

– Gir det mening å spandere opphold på luksushotell?

– Nei. I Presteforeningen legger vi oss inn på standard hoteller. Bakgrunnen i Sverige var at alle hotellene var fullbooket. Derfor la ledelsen seg inn på det nevnte hotellet, svarer Enstad.

– Og når dere kjøper datavesker, da er det godt nok med en type som helt vanlige mennesker bruker?

– Det viktigste er at de ansatte skal ha utstyret de trenger for å gjøre jobben sin. Det vil være vanlige vesker på et nøkternt prisnivå.

Velger Gardermoen

– Istedenfor å holde møtene på Gardermoen, er det mer fornuftig å ta det i Wien eller i Paris?

– Våre tillitsvalgte i representantskapet drar på utenlandstur én gang i løpet av perioden, sist gang var det i Stockholm. Normalt har vi møtene på Kirkens hus. Vi har også større konferanser. Når det er kurs rundt om i landet sover vi på hoteller, men hoteller på Gardermoen er nok det typiske kursstedet, sier han.

LES MER:

En av den svenske pinsebevegelsens fremste talspersoner, Magnus Persson, har blitt prest i Svenska kyrkan

Tidligere i år anga Pernilla Franklin seg selv etter at kommunen hun jobber for, Bromölla, innførte bønneforbud i arbeidstida. Nå går kommunen tilbake på avgjørelsen

Jehovas vitner i Sverige får rett til statsstøtte

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke