I 2016 vedtok Malta en lov som forbyr såkalt konverteringsterapi, som første land i Europa. Den maltesiske loven sier at de som prøver å «endre, undertrykke eller fjerne en persons seksuelle orientering, kjønnsidentitet og/eller kjønnsuttrykk» kan straffes med bøter eller fengsel.
Politikerne som stemte fram den nye loven, stempla konverteringsterapi som «villedende og skadelig».
Sjekk hvilke land som har forbud i dag:
Tyskland vil vedta forbud
I 2018 vedtok Europaparlamentet at de fordømmer bruk av konverteringsterapi. De oppfordrer sine medlemsland til å vedta et forbud mot slik praksis.
I Tyskland ligger det nå et lovforslag på bordet, som sier at konverteringsterapi skal være forbudt for dem under 18. Ifølge dette lovforslaget kan voksne fortsatt gjennomgå konverteringsterapi frivillig, så lenge de kan bevise at de ikke har blitt lurt, tvunget eller truet til å delta.
Den tyske helseministeren, Jens Spahn, mener at loven vil sende et viktig signal til alle som strever med sin egen homoseksualitet. Spahn, som selv er homofil, mener konverteringsterapi gjør folk syke, ikke friske.
Ulike praksiser i ulike land
I Spania er konverteringsterapi forbudt i fire av landets autonome regioner, men det varierer hva forbudet innebærer. I Murcia gjelder loven bare helsepersonell, mens i Madrid omfatter den også religiøse grupperinger.
Sveits har også i praksis et forbud mot konverteringsterapi for helsepersonell. I Nederland får ikke organisasjoner som driver med konverteringsterapi, statsstøtte.
Konverteringsterapi er også forbudt i Argentina, Brasil, Ecuador, Fiji, Samoa, Taiwan og Uruguay.
Forbudt medisinsk, men ikke åndelig
18 amerikanske delstater har lover som forbyr konverteringsterapi, men de gjelder kun for barn under 18 år. Det er kun helsepersonell eller de som tar seg betalt for slike tjenester, som kan straffes. Religiøse ledere kan utføre slike tjenester så lenge det regnes som åndelig veileding og de ikke tar seg betalt.
California var den første delstaten som forbød konverteringsterapi, i 2012.
I en rapport fra The Williams Institute ved universitetet UCLA anslås det at nesten 700.000 amerikanere mellom 18-59 har blitt utsatt for konverteringsterapi, inkludert 350.000 som mottok terapien som ungdom.
De anslår også at 57.000 unge mellom 13 og 17 år kommer til å bli utsatt for konverteringsterapi fra religiøse eller åndelige ledere før de fyller 18.
En spørreundersøkelse utført på oppdrag fra Reuters i januar i år viser at 56 prosent av amerikanerne mener konverteringsterapi retta mot barn burde forbys, mens 18 prosent mener det burde være lovlig.
Protester fra kirkesamfunn
Delstaten Utah diskuterer nå å innføre et forbud, noe som møter protester fra Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. To tredjedeler av delstatens innbyggerne hører hjemme i dette kirkesamfunnet.
Mormonerkirka sier at et forbud ikke vil ivareta religiøs tro og at en slik lov ikke tar hensyn til hvor viktig kjønnsidentitet er i barns utvikling. De sier også at de tar avstand fra krenkende behandling, og at de håper at de som opplever å bli tiltrukket av en av samme kjønn eller har problemer med egen kjønnsidentitet, får medfølelse og forståelse fra familien.
Denne uttalelsen kommer etter at en av kirkas toppledere, Dallin H. Oaks, tidligere i oktober sa at en persons kjønn blir bestemt ved fødselen er «essensielt i frelsesplanen» og at de ikke vet hvorfor noen blir tiltrukket av samme kjønn eller blir forvirra over sin egen kjønnsidentitet.
Kirka har sagt at de ikke mener at homofili er synd, men de er samtidig imot likekjønnet ekteskap og kjærlighetsforhold mellom likekjønnede.
MER OM KONVERTERINGSTERAPI
• Temperaturen var høy under høringa om konverteringsterapi på Stortinget. Den største politiske uenigheten er om sjelesorg kan regnes som en form for konverteringsterapi.
• «Vi har sett at i en del tilfeller kan en homofil orientering endres ved terapi», står det i et samlivsdokument skrevet av Pinsbevegelsens teologiske refleksjonsgruppe. – Forkastelig at den formuleringen er med, sier leder for Skeivt kristent nettverk.
• Kirkerådslederen reagerer etter debatt om homoterapi: – Jeg får lyst til å rope og skrike
---
Dette er saken
- Familie- og kulturkomiteen på Stortinget hadde nylig en høring om et forslag om forbud mot såkalt konverteringsterapi.
- Det ligger an til at det kan bli flertall for et slikt forslag på Stortinget.
- Organisasjoner som Til helhet og Journey Norge mener de ikke driver med konverteringsterapi, men med sjelesorg.
---