Kirke

Ny katolsk biskop vigsles i Nidarosdomen

4. januar vigsles Erik Varden til biskop i Nidarosdomen. – En meget positiv økumenisk holdning fra Den norske kirkes side, mener biskop i Oslo katolske bispedømme, Bernt Eidsvig.

Erik Varden (t.h) og Bernt Eidsvig (t.v) under en pontifikal olsokmesse i Nidarosdomen 2018.

For første gang siden reformasjonen skal en katolsk biskop vigsles i Nidarosdomen. Det skjer 4. januar 2020, da Erik Varden blir innsatt som biskop av Trondheim stift.

Det melder katolsk.no, Den katolske kirke i Norges nettside.

– At Den norske kirke så raust stiller Nidarosdomen til disposisjon, rører meg dypt, sier Varden til nettsiden.

Trenger mer plass

Årsaken er rett og slett at katolikkenes domkirke i Trondheim, St. Olav, ikke er stor nok til arrangementet.

– Det har vært en meget stor interesse for å delta, ikke bare fra menighetene i Midt-Norge, men fra hele landet. For at alle skal få plass, så vi oss nødt til å finne en annen løsning, sier økonom i Trondheim stift, Per Albert Vold, til katolsk.no

I tillegg til norske gjester, er det også invitert prester fra England, Tyskland og Europa forøvrig.

– Vi håper på en fullsatt dom, og vi forventer rundt 150 geistlige, ordensfolk og ministranter i prosesjonen. Etter at biskop-elekt Varden er viet til biskop, vil prosesjonen gå tilbake til St. Olav domkirke. Der inntar den nyvigslede biskop sin trone og domkirke. Etter seremonien er det mottagelse for alle i Erkebispegården, forteller Vold.

Fornøyd biskop-elekt

Også biskop-elekt – som er det kommende biskoper kalles i Den katolske kirke – Erik Varden er fornøyd med at vigslingen skal skje i Nidarosdomen.

– At bispevielsen får feires i så rikt symbolske omstendigheter vil minne oss alle, ikke bare meg, men hele Stiftet, om hva det betyr å være en Kristi disippel. Dertil vil det vitne om forsoning og videre fellesskap, sier han.

Biskop i Oslo katolske bispedømme, Bernt Eidsvig, opplyser at det ikke er første gang Den katolske kirke får låne Nidarosdomen, som til vanlig altså brukes av Den norske kirke.

– Den norske kirke har latt oss bruke Nidarosdomen til olsokmesse, og vi har sågar hatt en prestevielse der. Vi er i den mottakende ende av en meget positiv økumenisk holdning fra Den norske kirkes side – jeg takker særlig for biskopene, domprosten og menighetsrådets sjenerøsitet, sier Eidsvig til katolsk.no

LES MER: Erik Varden blir biskop i Trondheim stift

INTERVJU MED VARDEN: – Å være kristen er først og fremst å huske

LES ANMELDELSE: Erik Varden blir snart biskop. Denne filmen følger livet hans i klosteret i Leicestershire

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Kirke