Kirke

Erik Varden blir katolsk biskop i Trondheim

Klokka 12 tirsdag var det klart: Erik Varden blir biskop i Trondheim stift i Den katolske kirke.

I den daglige pressebulletinen fra Vatikanet heter det at paven har utnevnt til biskop-prelat i Trondheim Erik Varden.

Erik Varden er abbed for cistercienserklosteret Mount St. Bernard Abbey i Leicestershire i England. Han er 45 år og kommer fra Degernes i Østfold.

– Jeg har kjent Erik Varden i 25 år, og jeg vet jeg har god grunn til å gratulere dere og Kirken i Norge med hans utnevnelse til Trondheim. Han er omsorgsfull, lærd og rettferdig, sa biskop Bernt Eidsvig da han kunngjorde utnevnelsen i St. Olav domkirke i Trondheim tirsdag, ifølge katolsk.no.

Eidsvig opplyser at han ikke vet når Varden vil bli innsatt.

– I regelen skjer det innen tre måneder fra utnevnelsen. Abbed Varden overtar ansvaret for stiftet når han er bispeviet og har tatt sin domkirke i besittelse. Inntil det skjer, vil jeg fortsette som administrator.

Glad sokneprest

Egil Mogstad er sokneprest i St. Olav i Trondheim og glad for at stiftet nå har en ny biskop.

– Vi er selvsagt grunnleggende glade. I tillegg kan jeg si at dette er en mann etter vårt hjerte. Vi synes det er så flott at det nesten ikke er til å tro.

– Hva ved Varden gjør ham til en mann etter ditt hjerte?

– Vi har allerede de to cistercienserklostrene i vår midte. Jeg tror dette treffer noe i den trønderske folkesjelen. Det er noe med en folkelig enkelhet som er veldig rett fram. Og så er han en lærd, ung og sympatisk og vennekjær mann. Alt peker oppover nå, sier Mogstad.

LES MER: Ny biskop i Trondheim lar vente på seg

Må bryte opp fra kjær «familie»

Varden hadde selv ikke mulighet til å være til stede under utnevnelsen i Trondheim tirsdag. I et brev til de troende i Trondheim stift forteller Varden at han fikk vite at paven hadde utnevnt ham 19. september, på festdagen for den hellige Theodor av Tarsus.

Pavens nuntius til London som kom til ham med nyheten, pekte på at Theodor som Varden var munk og «at han likeså, i lydighetens navn, ble bedt om å forlate en livsform og brødre han hadde inderlig kjær», skriver Varden. Pavens nuntius sa videre at Theodor ble biskop av Canterbury i 669 og ble til velsignelse og et tegn på Kirkens verdensomspennende, kulturoverskridende enhet.

Varden ser fram til oppdraget med glede, og sier at gjestfriheten, rausheten og gløden han møtte da han i fjor holdt olsokforedrag i Trondheim, er «til stor trøst når jeg nå innser hva det vil si å gjøre oppbrudd fra det som har vært mitt hjem, min familie».

LES MER: Ventetiden kan være slutt: Trondheim får trolig ny katolsk biskop tirsdag

Studerte i Cambridge

Varden er født i Sarpsborg i 1974. Han konverterte til Den katolske kirke da han var 19 år. Ifølge katolsk.no ble han «opptatt i Den katolske kirkes fulle fellesskap av daværende Dom Markus Bernt I. Eidsvig (nå biskop av Oslo katolske bispedømme) i Klosterneuburg» i 1993.

Varden har studert teologi og filosofi i Cambridge og har doktorgrad i kirkehistorie fra St. John’s College i Cambridge. Varden har også et lisensiat i orientalsk ekklesiologi fra Pontifical Oriental Institute i Roma. Han ble ordinert prest i 2011.

Varden har også tidligere undervist ved det pavelige Saint Anselm Athenaeum, og arbeidet samtidig for den skandinaviske avdelingen av Vatikanradioen.

Ble abbed

Varden har holdt til i Mount St. Bernard Abbey i England siden 2002, avla evige løfter i 2007 og ble utnevnt til abbed for klosteret i 2015. Da hadde han vært såkalt Superior ad nutum fra 2013.

I år har han gitt ut boken The Shattering of Loneliness, og har også vært omtalt i forbindelse med at den norske regissøren Nick Hamer har laget dokumentarfilmen Outside the City om livet i Mount Saint Bernard Abbey, basert på opptak over tre år.

Ti år uten egen biskop

Eidsvig ble i april 2009 ble bedt om å påta seg oppgaven å være apostolisk administrator for Trondheim stift «for noen måneder». Nå er det blitt ti år.

Sokneprest Egil Mogstad synes stiftet har hatt det bra med biskop Bernt fra Oslo som apostolisk administrator.

– Det lå i det at han ikke bare skulle være vikar. Han fikk også som mandat å bygge ny domkirke, og det ville være en dum ting å bytte biskop midt i bygging av ny kirke.

Den nye St. Olav domkirke ble innviet i november 2016.

– Vi har reist oss som fugl føniks fra asken. Vi har hatt det fryktelig og vært gjennom mye. Vi brukte det vi kalte katakomben, den gamle foreningslokalet vårt, både til kirke og arbeidsaktiviteter, sier Mogstad.

---

Ny biskop

  • Paven utnevner nye biskoper i Den katolske kirke. Prosessen fram til utnevnelsen er hemmelig.
  • I forkant skaffer pavens utsending, nuntius, navn på aktuelle kandidater og ber om vurderinger av disse personenes egnethet fra utvalgte personer i det katolske miljøet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke