Kirke

Har behandlet varslene. Nå er Krogedal tilbake.

Hillsong bekrefter at varslene mot Jostein Krogedal er ferdig behandlet. Siden mai har hovedpastoren i Hillsong Norway vært tilbake for fullt.

Flere varslingssaker mot Hillsong-pastor Jostein Krogedal førte til at han fikk en mer tilbaketrukket rolle i kirken. Nå bekrefter styreleder Rune Sørbø at Krogedal har vært tilbake for fullt siden mai.

– Vi har hatt en grundig behandling og prosess knyttet til de tilbakemeldinger vi har mottatt. Våre interne og eksterne rådgivere har gitt oss gode råd som vi har fulgt. Både Krogedal og vi som kirke er fast bestemt på å lære av dette. Vi vil fortsette å jobbe for en sunn kirke både for frivillige og ansatte, skriver Sørbø i en SMS.

Vårt Land har snakket med Jostein Krogedal som ikke ønsker å kommentere saken.

LES MER: Varsler om 'fryktkultur' i Hillsong Norway

På talerstolen

Siden begynnelsen av august har Vårt Land kontaktet Hillsong gjentatte ganger med spørsmål om hvorvidt varslingssakene mot Jostein Krogedal er ferdigbehandlet og hva resultatet ble. Frem til denne uken har ikke henvendelsene blitt besvart.

Tre bilder menigheten har lagt ut på Instagram de seneste månedene viser imidlertid at Krogedal har vært tilbake på plattformen i kirken. Menigheten har også gjengitt sitater fra det Krogedal har sagt ved disse anledningene. 30. juni er det lagt ut et bilde av Jostein Krogedal, med følgende tekst: «I livet med Gud kan vi ha tro for at vårt setback kan bli et comeback gjennom Hans kraft. Gjennom våre liv kan verden se Gud».

LES MER: Vil ikke kommentere alvorlighetsgrad i Hillsong-varslingene

Varslingssaker

I januar i år ble det kjent at det har kommet inn mellom 15 og 20 varsler mot Jostein Krogedal. Varslene skal i hovedsak handle om at Krogedal skal ha oppført seg ufint og nedsettende, brukt hersketeknikker og vært manipulerende. Ifølge varslerne skal dette ha skapt en fryktkultur i bevegelsen.

– Jeg innser at jeg kan være for ambisiøs og målrettet. Da er jeg ikke alltid så lyttende til motstand fra andre. Når jeg er trøtt og irritert, kan det gå utover folk rundt meg. Da har jeg såret folk og det beklager jeg, uttalte han til Dagen.

LES MER: Hillsong-pastor beklager

Oppsigelse

I februar i år sa pastor i Hillsong Kristiansand, Marie Fuglset Idland, opp stillingen sin, etter å ha vært sykemeldt i et halvt år. Idland skal være en av dem som har varslet mot Krogedal.

I den anledning uttalte Anders Instebø, som er tidligere lovsangsleder i Hillsong Norway, at han ikke mener at varslingene mot Krogedal blir tatt på alvor.

– Jeg opplever at varslene bortforklares og bagatelliseres. Det tyder på et system som har et feil bilde av hvordan en hovedleder kan oppføre seg. Det virker heller ikke som Jostein Krogedal forstår alvoret i varslingene. Hillsong Norway må ta et oppgjør mot denne måten å tenke lederskap på.

Vårt Land lyktes ikke med å få en kommentar fra hverken Idland eller Krogedal da førstnevntes oppsigelse ble offentlig kjent.

LES MER: Tidligere ansatt: 'Mangel på empati i Hillsong'

Salt-konferanse

Mandag meldte avisen Dagen at Jostein Krogedal underviste 100 ledere på Saltkonferansen, en lederkonferanse i regi av nettopp menigheten Salt.

– Det er viktig for meg å ikke ta avstand fra Jostein, uttalte Øystein Gjerme, hovedpastor i Salt og ansvarlig leder av konferansen, til Dagen.

Gjerme, som også er påtroppende leder i Pinsebevegelsen, sa at han mener Krogedal har tatt ansvar for kritikken både offentlig og privat.

– Å bygge opp en menighet er hardt entreprenørskap. Da kan det oppstå blindsoner. De ble veldig tydelig kjent gjennom den opprivende pressedekningen om meldingene og varslingene som kom. Men jeg opplever at Jostein både offentlig og privat har tatt dette til etterretning og tatt ansvar ved å følge retningslinjene i sin egen organisasjon.

---

Hillsong Norway

  • Ni pinsemenigheter med navnet Intro fikk i 2017 navnet Hillsong Norway. Menighetene er ledet av Brit og Jostein Krogedal.
  • Bobbie og Brian Houston startet den første Hillsong-menigheten i 1983, i Baulkham Hills, Sydney.
  • I dag har de en omfattende produksjon av konserter og musikk.
  • I 2016 lanserte de Hillsong Channel, en kanal som sender faste TV-program over satellitt 24 timer i døgnet.

---

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Kirke